söndag 30 januari 2011

Vad är det med filmmilitärer och baskrar?

Tittar just nu på en Beck-film med militära inslag. Förutom sedvanlig raljans med militärer så är det något märkligt att jag inte har sett en svensk film där skådespelarna har fått lära sig att justera till baskern korrekt. Klart Skepp! - - . .

Uppdaterad 2011-02-09

Ni som inte har upptäckt felet än - det var naturligtivis en Wallander-, inte en Beck-film.

5 kommentarer:

 1. Wallander... Återigen påmindes man varför man gör bäst i att undvika svensk film. Oddsen att få se en bra är oerhört höga. Svensk löpande bandpolisfilm som Wallander, Beck, Van Veeteren, Johan Falk etc är bara för mycket.

  SvaraRadera
 2. Inte bara baskern...uppknäppta fältjackor i halsen kan få en gammal UniR FM-fetischist som jag att få magont. Rimligen borde det väl finnas någon "sakkunnig" under inspelningar...

  /FLIR

  SvaraRadera
 3. Som läsare av FM Unibest 2009 1.1.2.11 Generella regler för lättnader i klädseln läser jag: på fältjacka 90 (P, L, TR, TR BE, Adyk, Hkp), värmejacka 90 och sjörock 93
  bör översta knappen vara oknäppt och blixtlåset neddragen så att kragen kan vikas ut symmetriskt när väderleken tillåter.

  Så med andra ord är Wallander helt rätt.

  Och för att få in ett marint tema i samma anda kan man i samma publikation läs att basker buren till stridsutrustning är olämpligt, så frågan är ju hur det kommer hanteras på Amf1.

  /Armé Trupparen

  SvaraRadera
 4. Förutom dessa petitesser är det intressant hur Ship-to-Gaza-Mankell framställer självmordsbombare och terrorister som svenskar och muslimer som trakasserade och förföljda av SÄPO.

  Kapten Krok

  SvaraRadera
 5. @Anonym 31 Jan

  Tyvärr har vi ibland stereotypa inställningar till olika folkgrupper och det är därför ett bra och enkelt verktyg att använda i romans-kontexter.

  I den övergripande frågan du lyfter upp så ser jag ibland att vi bygger oss en självuppfyllande profetia. Tesen att alla muslimer är terrorister alienerar denna grupp och de söker sig därför (mycket sällan skall väl tilläggas) till extrema grupperingar.

  Det stora landet i väster, har till en mycket större del lyckats införliva invandrare i arbetslivet historiskt sett, även om mexikaner nu, formellt sett, inte är välkomna (även om de tar de låglönejobb som amerikanerna själva inte vill ha).

  SvaraRadera