tisdag 11 januari 2011

Signaleffekt

Det finns en oskriven regel, i både militära och civila kretsar, att man vid formella besök ser till att ha representanter av samma rang på mottagande och besökande sida. I Dagens Industri denna morgon ses en leende Bittisk premiärminister ta emot Kinas vice premiärminister, Li Keqiang, utanför Downing street nr 10. Man ska naturligtvis inte dra för stora växlar på detta, men kan det vara en dominansmarkering från kinesisk sida? Nu ska det iofs tilläggas att Li Keqiang bedöms bli Kinas nästa premiärminister. Klart Skepp!

2 kommentarer:

  1. Det är en ny värld vi ser växa fram. Nya länder kliver fram på scenen och gamla är på väg ut eller skjuts i bakgrunden. Så har det alltid varit, nya civilisationer kommer och andra dör ut. 4-500 års västlig dominans är på tillbakagång. I ekonomiska termer är det konkerenskraften som gäller och i militära sammanhang är det förändringar i de relativa styrkeförhållandena som avgör styrkebalansen.

    Storbrittanien är i ekonomiskt hänseende inte mycket bättre än PIIGS-länderna och militärt är GB:s tid som sjömakt på dekis. Enligt min uppfattning representerar en kinesisk vice premiärminister väl närmast att anses som överrepresentation visavi GB, som landet nu ligger.

    SvaraRadera
  2. Ha ha... överrepresentation... :-)

    SvaraRadera