onsdag 28 december 2011

Lösning på mystisk skada på lastfartyg

För en dryg vecka sedan sökte ett lastfartyg nödhamn i Karlshamn efter att ha kolliderat med något. Skadan hade uppstått i fören och hade en mycket konstig form då den var cylindrisk med en diameter på uppskattningsvis 0,4-0,6 meter. Nu kommer en intressant nyhet, nämligen att det ska ha varit en tysk övningsrobot!? Trot om ni vill, men här är en länk SVD.

Klart Skepp! - - . .

8 kommentarer:

 1. Rättelse. Tyska myndigheter säger att fartyget ska ha träffats av en övnings"missil" (robot?) på tyskt vatten.

  SvaraRadera
 2. Har man övningsrobotar för att öva försvar mot anfallande sjömålsrobotar? eller är det ett övningsskott med en egen robot?

  SvaraRadera
 3. Det skulle väl iofs kunna vara vilket som, men roboten träffade rätt för ifrån och ca 3-4 meter över vattenytan. Konstigt ställe att träffa på om man använder en målsökare som sannolikt går på tyngdpunkt. Det skulle väl kunna indikera en robot som går på någon typ av inprogrammerad bana. Mycket konstigt dock att inte kontrollera "ytan fri". Det kan iofs blivit något fel i styrning/navigering.

  SvaraRadera
 4. Raises lot of questions som man säger på engelska. Tyska myndigheter har ett dåligt track record den här månaden. Men om man nu har barlastad robot med skarp drivladdning, varför sikta mot annat än rätt mål. Svenska SäkI har inte kommit till av en slump.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 5. J.K!

  Om vi visar tyskarna hur det skall gå till genom att på rätt sätt lasta lv-robotar på Visby krv, och sedan också provskjuta någon av de sjömålsrobotar som ju finns ombord.

  Eller...

  SvaraRadera
 6. CI har genomfört en mer djuplodande analys av händelsen.

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/12/traff-sank.html

  SvaraRadera
 7. Mer troligt att dem kolliderat med ett sjömärke i det hårda vädret som rådde vid tillfället.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 18:54

  Man skulle kunna få intrycket av att jag anser att det faktiskt var en robot som träffade fartyget. Så är inte fallet även om min andra kommentar som svar på en fråga verkar antyda detta. Kommentaren utgår från det fall att skadan skulle ha orsakats av en robot.

  Obs notera att jag felaktigt skrivit i min första kommentar att det var tyska myndigheter som kommit med nyheten om möjlig robot - det skall vara tysk media. Ber om ursäkt.

  Om man tittar noggrant på skadan så ser man svarta släpmärken från skadan diagonalt ned över bogpropeller-markeringen (ledsen att jag inte har någon bild). Det tyder på kontakt med något flytande objekt.

  Mvh

  Klart Skepp! - - . .

  SvaraRadera