tisdag 22 november 2011

Tio nya ryska konventionella ubåtar till Östersjön och Svarta Havet år 2020

RIAsamtidigt som A26 (kanske) är klar kommer ryssarna att ha (fem?) nya diesel-elektriska ubåtar i Östersjön.


Dessa är utrustade med 18 torpeder/torpedminor samt 8 SAM (Surface-to-Air Missiles MANPADS). Man kommer att ha förmåga att engagera mål på land samt på och under ytan. Det börjar bli lite väl svettigt nu - med rysk LV-täckning in över Ronneby och ubåt med landattackförmåga.

SA-24 "Grinch" SAM

Vilken förvarning kommer vi ha om dessa (som dessutom mättar vårt eget ubåtsvapen med en numerär av minst 2:1) igångsätter ett anfall mot strategiska punkter med t.ex. kryssningsrobot samt genomför en framskjuten minering med torpedminor? TMS-projektet (Torped-Mina-Sensor) är ju nerlagt så där finns inget att hämta.

Om vi har tur kommer vi att få tillgång till landbaserad HKP14 ( OBS - inte en ren sjöversion, utan en sjömodifierad landversion) tills dess, men med vilka UV-vapen om man får fråga? Förmågemässigt kanske vi är på banan fem-tio år senare avseende koordinerad ubåtsjakt med HKP och Ytstridsfartyg? Det är fem-tio år - för att inte säga tjugo år - försent!


Klart Skepp! - - . .

2 kommentarer:

  1. Och ännu svettigare SS26 Stone Iskander i Kalingrad som ju beslutats enl Ryske Nato ambassadören Rogozin.
    http://www.arms-expo.ru/049057054050124050053055056057.html

    SvaraRadera
  2. Förmågan att med grupp eller rote ubåtsjakthelikopter, i skärgård såväl som fritt till havs, samverka med ytstridsfartyg under IMC och mörker (så kallde zero/zero conditions) har - med intill visshet gränsande sannolikhet - gått förlorad för alltid.

    R.I.P.

    SvaraRadera