söndag 20 november 2011

Seal genomför dolda operationer i Somalia

Här kommer en liten historia om hur US Seals genomför en dold operation från ubåt. Army Times.
Jag skrev för en tid sedan, i ett mixat fantasyperspektiv, om hur man skulle kunna använda ubåt i insatsen i Libyen.

Vissa delar i detta inlägg var avsett att driva tanken mot vad som skulle kunna göras och andra var mer här-och-nu förmågor.

I kommentarerna till detta innlägg framfördes bland annat uppfattaningen om att infiltration från sjösidan var omöjlig/onödig trots att de flesta flygbaserna och viktiga städer i Libyen ligger som ett pärlband utmed kusten.

För information så befann sig ubåten "Florida" utanför den libyska kusten och besköt landmål med Tomahawks. Vad alla kanske inte vet är att just "Florida" är modifierad för att ta Navy Seals och deras Swimmer Delivery Vehicles. Skulle förvåna mig mycket om inte Seals var inne Libyen. Likaså tror jag att en del av de SAS-soldater som var inne kan ha landstigit via brittiska ubåtar. Britterna håller dock på sekretessen och namnger inte vilka av deras ubåtar som har varit på plats.

Låt mig avsluta med att nämna att A26 kommer att ha en förstorad tub (diameter knappa 2 meter) i fören för att dolt kunna sjösätta specialförband, obemannade farkoster etc. Vad är vår ambition här? Är vi tillbaka på gammalt hederligt flottan A-dyk?

Klart Skepp! - - . .

1 kommentar:

  1. Vi kan alltid hoppas på ett hederligt gammalt Flottan A-dyk. Försvarsmakten och Sverige behöver ett marint specialförband.

    SvaraRadera