måndag 22 oktober 2012

Sverker Åström spion?

Enligt nya uppgifter misstänkte statsminister Tage Erlander att toppdiplomaten Sverker Åström var sovjetisk spion. Detta skall ha framkommit i uppgifter från Tage Erlanders dagbok (SVD).

Det är uppseendeväckande om så skulle ha varit fallet eftersom Sverker Åström var med och formade efterkrigstidens (WW2) svenska neutralitets- och alliansfrihetspolitik tillsammns med Östen Unden, Sven Andersson m.fl. Om jag inte minns fel var Åström med och förhandlade om Sverige skulle gå med i, vad som senare kom att bli, NATO.

Vad som verkar ha varit bakgrunden för misstanken är att Sverker Åström var Stig Wennerströms chef under en gemensam tjänstgöring i Moskva 1940-1941. En sovjetisk avhoppare skall redan 1956 ha påstått att det fanns två sovjetiska spioner i Sverige, en diplomat och en militär.KlartSkepp! - - . .

6 kommentarer:

 1. Som jag uppfattade artikeln handlade det inte bara om konkreta misstankar utan även att han skulle kunna bli utpressad för sin homosexualitet.

  Detta i kombination med potentialen för att han skulle kunna vara spion. Innebar att man under Erlanders tid placerade honom i säkra befattningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det var kombinationen av information från avhopparen, fallet Wennerström och Åströms homosexualitet.

   Radera
  2. Någonting som fascinerade mig var hur Erlander och SÄPO verkade vara ganska ointresserad av själva homosexualiteten. Men tog väldigt allvarligt på den säkerhetsrisk som skandalhotet utgjorde.

   Det verkar med andra ord som att statsledningen var klart mer öppen mot homosexuella än man ville skylta med offentligt.

   Radera
 2. Ja om det nu verkligen var så och att det inte bara är en efterkonstruktion fast jag antar att säkerhetstjänster får en ganska så bra inblick i folks liv. Troligen var inte homosexualitet sådär särdeles exotiskt kan man tro.

  SvaraRadera
 3. Om du inte har läst Anders Jallais verk ännu - Gör det! Han är mycket påläst och har särskilt adderesserat frågan om att Wennerström var underställd någon i Sverige.
  http://www.jallai.se/
  Dessutom tar han specifikt upp Sverker Åström på sin blogg.

  SvaraRadera
 4. Det fanns två officerare i Sverige som stod under utpressning från Sovjet. Det var löjtnanten Wennerström och kaptenen Almgren. Båda dessa unga officerare hade gett Tyskland information via dess ambassad i Stockholm om diverse enklare händelser under kriget. De var nazi anstuckna båda två. Högfärdsblåsor skulle en vanlig soldat kalla dem.

  Det här hittade ryssarna igen i de Tyska arkiven cirka 1948, och då fick herrarna välja att jobba åt Ryssen eller bli avslöjade som Tyskvänliga informatörer. som de ynkryggar de var gav de efter.

  Almgren blev Generallöjtnant, och Wennerstöm Överste. Almgrens material till Ryssarna vidarebefodrades av Wennerström. Almgren var Arméchef och hade tillgång till allt.

  När Spionen Bergling överlämnade hela den Svenska försvarsplanen i kopia till Ryssen fick han bara 15,000 kronor för som de sa till honom vi har den i orginal.

  Men det är helt rätt att det fanns en politisk spion i Sverige på toppnivå men han spionerade inte på Sverige - utan på vad som sas utanför protokollen i de olika ländernas Regeringar, och andra toppfunktioner dit han hade tillträde. Han var en politisk spion på samma sätt som Treholt i Norge bara mycket bättre.

  Denne toppspion hade en man som hette Arbatov som gick bara tre meter bakom honom under lång tid, och ingick i spionens innersta krets och i hans egen kommission som hette just Palmekommisionen.

  När det här bekräftats under hösten 1985 av en avhoppad Rysk topptjänsteman så blev den Svenske spionen tagen av daga den 28 feburari 1986. Hans familj vet troligen vad som hände, och de försöker att vidhålla saker i denna händelse som inte är trovärdiga för att sanningen inte ska komma ut att Sveriges statsminister var Rysk spion.

  De vill bevara hans minne - förståligt men denna historia ligger nu i att rullas upp. Vänta bar ska ni få se.

  SvaraRadera