tisdag 16 oktober 2012

Besättningen på norskt kustbevakningsfartyg utsatt för skadlig radarstrålning

Fem personer ur besättningen på "KV Nordkapp" utsattes av den amerikanska jagaren "USS Farragut (DDG-99)" för radarstrålning under övningen "Northern Eagle" den 24e Augusti i år.


Besättningen märkte då man låg långsides med USS Farragut att teknisk utrustning började krångla för att sedan stänga av sig själv. Därtill observerades hur hud upphettades (!).

Den amerikanska jagaren kallades då upp för att kontrollera att dess radarstationer var avstängda. Amerikanerna förnekade att att radarn varit igång och först efter tio dagar erkände man att radarn faktiskt hade varit i sändning och att besättningen på Kv Nordkapp därmed hade utsatts för strålning på 3-4 GHz (S-band).

En i besättningsman lades in på sjukhus och ytterligare fyra besättningsmän skickades för vård i Tromsö.


USS Farragut, som är en jagare av Arleigh Burke-klass är utrustad med en AN/Spy-1 radar med en uteffekt av hela 6 MW (!) på S-bandet. Som jämförelse har en spanradar på Göteborgskorvett en uteffekt på ca 200 kW.

Detta är en jätteblunder av det amerikanska fartyget då rutinen alltid är att kontrollera att radarsändning är avslagen då man närmar sig andra fartyg.
Barents Observer.


KlartSkepp! - - . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar