onsdag 10 oktober 2012

Inget samgående mellan EADS och BAE

Olika intressen hos parterna gick inte att kombinera. Politiker och militärer har en tendens att underskatta komplexiteten i det militär-politisk-industriella landskapet. SVD.
KlartSkepp! - - . .

2 kommentarer:

 1. Som någon sa:
  "Medans politiska beslut kring försvaret kan göras utan medverkan från industrin, så kan industrin aldrig genomföra ett samgående utan en politisk medverkan"
  Det sista kanske även skall läsas som "påverkan".

  Det är en strikt politisk bransch så användare får sällan det de egentligen behöver och skattebetalarna betalar sällan rätt pris för varan som levereras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Floxer... Jag tror att du förenklar situationen litegrann. Försvarsindustri är tätt sammankopplad med nationell strategi och i slutänden en nations överlevnad.
   Ta ett exempel - Taiwan. De får inte köpa vad de vill i försvarsmaterielhänseende eftersom de ingår i kinesisk intressesfär. Har man ingen egen förmåga så är man utlämnad till övriga nationers godtycke.

   Det kan i det korta perspektivet naturligtvis vara frestande att köpa saker off-the-shelf (sk COTS - som ofta är MOTS - Modified-off-the-shelf). I det längre perspektivet stagnerar utvecklingen av nya förmågor om inte statliga stimulanser skjuts till t.ex. genom forskningsprogram, nationell uppbackning av industri osv.

   Ponera att ryssarna hotar att strypa gastillförsel till de länder i Europa som levererar krigsmateriel till Sverige och Finland... Vart står vi då? Finnarna har idag ännu inte fått igenom köp av amerikanska robotsystem. Det sistnämnda är iofs orsakat av en pappersexercismiss, men ändå...

   Alltså - försvar och försvarsindustri är tätt sammankopplade vare sig vi vill det eller inte.

   Radera