fredag 9 mars 2012

Saudi-affären - Vem står bakom?

Jag erkänner att följande inlägg går åt det konspiratoriska hållet men jag blir lite misstänksam när utländsk media tidigt är uppe på media-banan om svenska förhållanden till annan nation. Se t.ex. tidigare inlägg där nyhetssiten Defence Talk under tisdagen rapporterar och lyfter upp Saudi-nyheten. Här är Sveriges Radios version som släpptes klockan 10:16 tisdagen 6e mars.

Defence News anger visserligen Sveriges Radio som källa, men att tidigt lyfta upp nyhetsrapporteringen på denna nivå verkar lite misstänkt. Nu ska det tilläggas att jag inte bevakar alla internationella media av typen Der Spiegel, Le Monde, Washington Post, The Guardian m.fl. så jag har inte den samlade mediabilden vid tidpunkten för nyhetssläppet. Dock kan man sluta sig till att hela den arabiska världen är väl underrättad om ovanstående förhållande al Akhbar al Jazeera.

Det kan dock inte uteslutas att främmande makts underrättelsetjänst står bakom "läckandet" av informationen - som iofs varit känd till del sedan 2005. Varför släpps detta nu? Har det att göra med ISP:s rapportering om statistik för försvarsmateriel under 2011? Det känns som om att det finns en större mediaplan i bakgrunden. Det är för övrigt allmänt känt att vissa länders underrättelsetjänster har till uppgift att stödja egen försvarsindustri - kan det ligga något i detta antagande?

Syftet, med att ha injicerat denna nyhet, kan t.ex. vara att misskreditera svensk vilja att stå fast vid ingångna avtal inom krigsmaterielexportområdet vilket skulle kunna leda till minskad trovärdighet för svenska exportprodukter, och därmed eliminering av konkurrens. Om detta var syftet verkar man fått en relativt bra utväxling på nyheten.

Det kan inte uteslutas att diverse svenska individer ovetande har tjänat som sk "nyttiga idioter".
Politiker från i stort sett samtliga block har gjort utspel/dementier, Svenska Freds har naturligtvis uttalat sig osv.

Det gäller nu att fråga sig vart man står i detta misstänka spegelkrig.

Så alltså - vilka tjänar på att svensk försvarsindustri går dåligt? Ja alltså förutom organisationer som drivs av rent ideologiska aspekter vilka jag, för att vara tydlig, har stor respekt för.
KlartSkepp! - - . .

2 kommentarer:

  1. Tror det här affären har lidit mest av uppträdandet av de politiker som uttalat sig. Vet man med sig att det kan stänka skit på en så håll tyst. Det låter lika mycket att kliva ur ett klaver som att kliva i det, så stå still.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  2. Visst skulle det teoretiskt kunna vara en utländsk underrättelsetjänst men det kan lika gärna vara Svenska Freds själva, eller en till regeringen politisk meningsmotståndare, som har suttit på "nyheten" och väntat på rätt tillfälle. Eller för den delen någon som vill hämnas på ministern pga ett personligt käbbel. Det man kan vara säker på är att dito "avslöjanden" inte sker av en slump eller som resultat av skicklig och trägen grävande journalistik.
    Och att våra mediaföreträdare agerar nyttiga idioter är heller inget att förvånas över. I vår ankdamm till nation händer det inte särskilt mycket av reellt nyhetsvärde. Journalistkåren är illa tvingade att springa på alla bollar för att tjäna ihop brödfödan.

    SvaraRadera