tisdag 20 mars 2012

Markoperativt amfibieförband

Under en tid innan Amfibie sattes in i Tchad fanns många belackare och förståsigpåare som nogsamt påtalade bristen på vatten att operera på i Tchad.
Farhågorna kom på skam och förbandet agerade utmärkt som lätt och rörligt förband i sin uppgift. Under övningen Cold Response är de i detta fallet uppsuttna i bandvagnar aArtikel.
KlartSkepp! - - . .

13 kommentarer:

 1. Att Amfibiebataljonen gått och blivit motorburen på land är bara att gratulera för den ökade landbundna rörligheten. Det har dock sitt pris i minskad förmåga till att lösa de tidigare klassiska uppgifterna, inte minst i den pågående avvecklingen av M9 och utfasningen av RBS 17 med sjömålsstridsdel. Förhoppningsvis vänder trenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det ju förstås, men man får ibland lösa de uppgifter som åläggs. Detta innebär temporär nedgång i förmåga på annat håll. Jfr de flygare som var nere i Libyen och som där ägnade sig åt relativt ensidig verksamhet som temporärt gjorde att förmåga inom andra discipliner sjönk.
   M9 avveckling ingår väl i den allmänna "konkursen"? RBS17 påstås, av leverantören, ha en ny stridsdel som klarar "allt". Säljsnack eller fakta?

   Radera
 2. Håller med Wiseman, det är ju trevligt att de åker bandvagn, fast det är kanske ett infanteriförband som ska vara riktigt duktiga på det. Amfibie ska vara riktigt duktiga på huvuduppgifterna, blir de bara ett "vanligt" infanteriförband så kan de överföras till armén istället.

  /Gammal knekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amfibie är ett förband som jobbar i gränsskiktet mellan land och vatten och har (och kommer alltid?) att hamna i denna diskussion är jag rädd. Låt mig driva tesen från sjösidan att det här med båtar/fartyg och vatten, det ska minsann bara flottan hålla på med. Det blir inte riktigt rätt eller hur?
   Vi ska nog inte koppla ihop medlet, i vilket man transporterar sig till striden, med förmågan.
   Varför förs inte samma diskussion isfl. om fallskärmsjägare, om du är med på vad jag menar? Dvs. Jämföra fallskärmsjägare med stridsflyg? Jämförelsen ter sig snabbt ganska så irrelevant - eller hur?

   Nu går det inte att rakt av att jämföra USMC, och Amf, men de förstnämnda har satts in i otaliga operationer med ren markoperativ karaktär, och ingen skulle komma på frågan att ifrågasätta deras förmåga i t.ex. Irak, Afghanistan etc.

   Radera
 3. Det finns ingen amfibiebataljon längre. För mig är det en
  skyttebataljon som ej har större eldkraft och stridsförmåga än de gamla cykelskyttebataljonerna.Det ända som skiljer är transportsättet till stridsområde ! cykel vs båt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cykelskytte var en gång i tiden något av elittrupper :-)

   Skämt åsido, men vilka förband gör du jämförelsen? Tunga mek-förband med Strv 122? Artilleriförband?
   Jämförelsen kanske borde göras med luftburna förband.

   Radera
 4. De vette fan om det gick så utmärkt i Tchad:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du komma med något exempel på en lagomt övergripande nivå?

   Radera
 5. Var Tchad så lysande egentligen???
  Materielen vattendränkt soldater fotas på taken på GW med vatten över trösklarna till dörrarna
  Patgb som kom hem som erfordrade mkt reperationer.

  KAn man säker skylla på annat...men det är FAKTA

  Utb var inte billig och det genades i många kurvor avseende utb på Patgb, det hade aldrig tålt en granskning av SäkInsp

  Markstridare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att armen hade klarat sig utan översvämningar? Nu minns jag inte säkert, men förlängdes inte missionen in i regnperioden? Detta var identifierat, men beslut togs ändock att fortsätta missionen. Vad hade ett renodlat armeförband gjort annorlunda, förutom att kanske ha 200 schaktare/Grävare med sig för att lite sjölätt snajda om landskapet eller?

   Radera
  2. Visst hade insatsen i Tchad kunnat genomföras ÄNNU bättre, men jag tror inte att vattenproblematiken eller de uppkomna repbehoven på Patgb hör till de viktigaste friktionerna.

   Repbehoven på Patgb uppstod i huvudsak i samband med hemtransporten från insatsområdet. Ansvariga för denna transport var rederiet Transprocon och inte amfibiekåren.

   Vad det gäller utbildningskostnaderna så bör de jämföras med annat förbands insatsutbildning för att bli relevant. Vad kostade förberedelserna inför LA01, FS10?

   Radera
 6. Komplettering eftersom Blogger strular.

  Utbildning är aldrig billig, men hur många pers snackar vi om utbildades här? Dessutom är denna utbildning en långsiktig investering ÄVEN för armen eftersom jag tror att det finns en och annan amfibiesoldat som fyllt ut luckor i armeledda insatser. Man får nog se det ur ett större perspektiv.

  Vad gäller säk-bitarna kan det vara som du säger. Därom vet jag för lite, så jag låter det vara osagt.

  SvaraRadera
 7. Den utökade markrörligheten är bara början.
  Sätter en hundring på att amf inom en femårsperiod, av så kallade rationalitets- och kostnadsskäl, är samlokaliserade med LG på Kungsängen...

  /pseodofibien

  SvaraRadera