söndag 27 februari 2011

Elfenbenskusten - NBG?

Att Elfenbenskusten står inför ett fullskaligt inbördeskrig är väl ingen nyhet, men borde inte EU börja ladda för att insätta NBG i denna konflikt.
Finns det något i internationell rätt som hindrar detta? Det är ju iofs en inre angelägenhet, men om en legitim inre part så anhåller om fredsbevarande trupp så borde det gå?
Politikerna bör ta sig en rejäl tankeställare om man inte propagerar för en insats? Battle Group-konceptet bör annars avvecklas eftersom det inte finns någon politisk muskel stark nog att utlösa en operation.
Obs denna operation bör vara satt till 6 månader eller absolut max ett år med uppdrag att se till att en demokratiskt tillsatt regering kan etablera sig ordentligt.
Det är nu, innan en fullskaligt övertänd brand har utvecklat sig som maximal effekt kan nås med snabbinsatsstyrkor.

Klart Skepp! - - . .

3 kommentarer:

 1. TaggtrådsHawaii27 februari 2011 10:28

  Kommer aldrig hända.
  NBG är en halvprodukt och kostar för mycket att använda.

  SvaraRadera
 2. NBG har väl dessutom en maximal insatstid om 3 månader med option på en månad till? De behöver alltså bli avslösta av traditionellt rekryterade och uppsatta förband och vilket land har resurser till det? Allt som går att uppbringa används ju just nu i Afghanistan.

  /Martin J

  SvaraRadera
 3. Det finns varken vilja, pengar eller intresse att skicka en battlegroup någonstans. Det har heller aldrig varit meningen. Battlegroupkonceptet är ett politiskt projekt, en halvmesyr till köttben åt de länder som fortfarande hoppas att EU skall utveckla någon form av egen militär expeditionär förmåga, vid sidan av Nato.

  SvaraRadera