onsdag 4 januari 2012

Försvarsanställd gripen i Indien

En försvarsanställd kvinna på FMLOG har gripits, på resa utanför tjänsten till Indien. Hon greps då hon med skarp ammunition på sig. Kommentarer överflödiga? SVD.

Klart Skepp! - - . .

13 kommentarer:

 1. Ammunitionssmuggling av EN patron 5.56? De flesta soldater och anställda har väl någon gång hittat en patron längst ner i ryggsäck eller ytterrockar flera veckor efter övningen och skämts över sitt slarv. /Bosse

  SvaraRadera
 2. Tack för den kompletterande informationen Bosse

  Jo, det har ju hänt förstås, men innan man reser iväg med flyg brukar man ju kolla lite extra, men misstag sker ju.

  SvaraRadera
 3. Lätt hänt. Bara otur. Kunde hänt många. Stod själv en gång på fpl och sökte annat i fickorna när jag blev alldeles kallsvettig. Hade som tur var en kollega som kunde ta hand om am. Vi lärde alltid soldat att lämna upphittad am till närmaste befäl. Blev ibland lite skrot i fickorna innan man kom ihåg att lämna in vid besök på förrådet.

  SvaraRadera
 4. Entreprenören4 januari 2012 13:27

  Vansinnigt slarvigt. På mitt förband flög väldigt många hem under värnplikten och jag tror inte att vi hade en enda sådan incident på ett år.

  SvaraRadera
 5. Jag hade en plutonskamrat som fick med sig lösskjutningsanordningen hem i p-påsen. Fast på den tiden hade vi ju vapnet i skåpet på logementet... Kommer inte riktigt ihåg men jag tror att han fick både disciplinstraff och något rättsligt. Bara för att man får hantera vapen och ammunition i tjänsten innebär ju inte att man får göra det på fritiden.

  SvaraRadera
 6. Ja, Nicke m.fl.

  Visst kan man begå misstag, men man har ju en viss tendens till att kolla vad man har med sig - särskilt när man flyger - och alldeles särskilt när man flyger internationellt.

  Precis som du nämner, Nicke, så skulle man åkt dit även i Sverige.

  Nu är det som det är och jag antar att diplomaterna får jobba på lite för att lösa ut detta.

  SvaraRadera
 7. Tjänstgjorde i Sinai 1976. Min fru kom ned och vi tillbringade en vecka i Israel. Väl hemkommen daxs för Bataljonsövning (vi hade det då). Kunde inte finna min necesär. Oh, den lånade jag när jag besökte dig i Israel, här är den. I den låg två 9 mm ptr sedan en tidigare övning.
  Hansa

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym

  Misstag händer, men ammunitionsredovisningen har shapats upp ett par snäpp sedan 1976.

  SvaraRadera
 9. Bäste Klart Skepp
  Angående ammunitionsredovisningen. Reglerna möjligen, men knappast tillämpningen. Gjorde min sista (senaste?) stridskjutning 2009.
  Hansa

  SvaraRadera
 10. Efterlevandet av regler är ju svårt att sia om, men jag upplever att det var lite slappare förr. Då kunde man ju ha lite skarpa plugg.liggandes i skrIvbordslådan utan att nån höjde på ögonbrynen.

  SvaraRadera
 11. Och sen dess har man aldrig sett nån skarp am i någons låda eller!!?? ;)

  SvaraRadera
 12. @Daniel

  Jo säkert..., men jag kan bara tala för mig själv (och det var i sanningens namn några år sedan) jag upplevde att det skedde en tempoväxling för några år sedan på detta område, men det är bara en känsla.

  Nåväl - jag personligen - kommer nog vara fortsatt vaksam så att jag inte har med mig ammunition, vapen, sprängämnen motsv. när jag flyger - särskilt internationellt. Jag törs nog ta gift på det.

  Sedan tror jag att alla förstår att denna historia ursprungligen nådde sådant genomslag genom att kvantiteten ammunition, ifråga, utelämnades...?

  SvaraRadera
 13. @Klart Skepp

  självklart skall man se till att det redovisas och lämnas in men det är lätt hänt och slappheten på diverse befälsrum/kontor består.

  Mvh Daniel som försöker undvika div AM effekter i packningen på semestern :)

  SvaraRadera