söndag 22 januari 2012

16-åring seglade jorden runt på 366-dagar - ensam

Aftonbladet meddelar att 16-åriga Laura Dekker seglat jorden runt ensam på 366-dagar.

Jag är djupt imponerad över hennes bedrift. Att hon dessutom ensam fixade en 38-fots segelbåt säger inte lite. Stor båt och stora krafter - och det säger jag inte för att vara något manshauvinistiskt svin (eller djur enligt Schymans retorik) utan för att det faktiskt är förbaskat tungt att wincha hem en genua eller att reva densamma.

Snacka om uthållighet och mod.
Man är ju inte så förbannat tuff när sjön slår över, vinden viner och tjuter i riggen och man är kall trött, rädd och hungrig.

Dessutom är det ju inte bara seglingen, det är den problemlösning som måste till då saker går sönder. Dialog med hamnmyndigheter fick hon förhoppningsvis hjälp med från föräldrarna.

Återigen - är mycket imponerad.
Klart Skepp! - - . .

2 kommentarer:

 1. Hon imponerar. Hon kallades flygande holländskan för att hon seglade Galapagos-Marquesas (2960 sjömil) fortare än alla båtar som var i hamnen då, bortsett från en 60-fotare.

  Hamnmyndigheterna har hon hanterat själv. Det gick bra, fast i Sydafrika vägrade de tro att hon seglat ensam non-stop från Australien. När hon visat sin blogg (lauradekker.nl) gick de med på det. Hon har i sista etappen seglat 5600 sjömil non-stop med ett medel på 140 sjömil per dygn.

  SvaraRadera
 2. Tack Bengt!

  Blir ytterligare imponerad. En stor människa - helt klart. Snitta 140 nautiska per dag, det är nästan 1,5 gång Danziger Gatt - Visby.

  Där ser man vad 7 år på jordenruntseglingar kombinerat med gott grundvirke kan göra.

  SvaraRadera