tisdag 5 februari 2013

Konflikten mellan Kina och Japan hettar till rejält

Ö-konflikten hettar till rejält då kinesiska fartyg ska ha låst på ett japanskt fartyg och en helikopter med sin eldledningsradar BBC. Detta är något mycket ovanligt och är en mycket aggressiv handling. Man kan i det närmaste likna det vid att sikta på någon med ett osäkrat vapen.
Det har spekulerats i om det kinesiska politiska- och militära skiktet är i någon typ av konfikt eftersom de är så uppenbart osynkade.KlartSkepp! - - . .

3 kommentarer:

 1. Man kan inte bara höra japans version, de sa bara att de blev radar låsta av kinesiska stridsledningsradar, men ingeting om varför. Man riktar inte sin vapen mot någon bara för att jävlas. Det händer på internationella vatten, och avstånd är bara 3 km. Man kommer inte så nära om man inte vill jävlas. Det måste vara så att det är kaptens beslut att radar låser på fartyg, men han måste ha gjort det pga de känner sig hotad av japanska fartyg. Jag har för mig japanska fartyg är 5600ton medan kinesiska är bra mindre på 4600ton. Jag kan tänka mig att kineser känner sig hotat av den större fartyg på så kort avstånd därför rader låste dem på några minuter för att visa hur allvarligt situationen är.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis ska man försöka se flera infallsvinklar i detta, men jag tror dock på de japanska uppgifterna och här är anledningarna.
  1. I en incident med en kinesisk fiskare som rammade japanska kustbevakningsfartyg (hela incidenten filmades och finns på youtube) så var man mycket tålmodig från japansk sida. Däremot spillde inte den kinesiska regimen någon tid på att nyttja detta i propagandan internt vilket leder mig till punkt nr 2
  2. Hade ett japanskt fartyg låst på ett kinesiskt hade detta obönhörligen resulterat i ett inhemskt utspel med nya kravaller osv. Detta vore ett kinesiskt drömläge så de japanska befälhavarna har nog inte tillåtelse att sända med något mer än span- och navigationsradar. Jag tror att man är beredd på att hellre ta egna förluster än att spela kineserna i händerna.
  3. Kineserna har hela tiden agerat agressors i syfte att trigga ett överilat japanskt svar enligt scenariot i 2 ovan. Som sagt japanerna är nog inställda på att hellre ta egna förluster och därmed vinna en fördel i medielkriget.

  SvaraRadera
 3. Apropå deplacementsskillnaderna och att "bli rädd" för en storleksskillnad - då är man sannerligen inte rätt person för jobbet. Att tända upp eldledningsradar på 20-30 hektometer känns mest som en provokation - ville man göra det diskret kunde man säkert ha nyttjat passiva optiska system (utan att veta vilken typ av siktessystem man har tillfång till, men jag skulle ju bli förvånad om man inte har förmåga till tv-låsning).

  SvaraRadera