fredag 1 februari 2013

Försvarsministern backar dumt nog inte om uttrycket särintresse

I gårdagens rapport intervjuades dels Jan Salestrand, stf. ÖB, om ÖBs hälsoläge. Dessutom dök frågan upp från reportern om Salestrands syn på statsministerns uttalande om försvaret som ett särintresse. Generalen uttalade sig skickligt om att han inte ämnar recensera statsministerns uttalande, men att försvaret nog inte är ett särintresse.

Därefter klipptes en intervju med försvarsministern in där hon fick frågan om försvarsmakten som ett särintresse. Diverse slingrande om att i budgetprocessen är alla intressen att betrakta som särintressen. Alltså vågar hon inte backa från statsministerns uttalande utan försöker sig på missförståndstaktiken... Illa.
KlartSkepp! - - . .

2 kommentarer:

 1. Kanske handlar allt om ett rent missförstånd. Jag tror att statsministern menat att Försvarsmakten är ett "så där-intresse", vilket skulle förklara ministerns ivriga deltagande i försvarsdebatten.

  SvaraRadera
 2. Sannolikt säger uttalandet mer om Reinfeldts begränsade utblick, där han från sin stol endast ser budgetäskanden och har tappat förmågan skilja huvudsak från bisak och förmågan att begripa begrepp bortom sin egen roll. Statens våldsmonopol är grundläggande i statsvetenskap, men så är han inte statsvetare utan civilekonom.

  Det är belysande för dynamiken i regeringen att ingen kan säga emot chefen ens när han säger fel. I riksdagen försökte Försvarsministern komma undan med att säga att försvaret är ett grundläggande intresse, men undvek nogsamt att kalla det allmänintresse (motsatsen till särintresse).

  Med en chef som inte tål att sägas emot vars huvudintresse är att minska utgifterna, så är det inte konstigt att regeringen Reinfeldt förbrukat två försvarsministrar och ÖB är utmattad.

  "Politik är strider om fakta, inte om värden" (Anders Borg) eller "Politik är att vilja" (Olof Palme)?

  SvaraRadera