lördag 15 oktober 2011

Uppdaterad: Lite bakgrund om australiensarnas nya ubåtsplaner

Defense-Aerospace.

Uppdaterad 111019
Nu verkar det som om Scorpene (fransk) och S-80 (spansk) har eliminerats i upphandlingen i Australien.
Då återstår bara Kockums A26 och HDW:s 214 i tävlingen. Australien kan också (teoretiskt sett åtminstone) bygga egna ubåtar. Man har sökt amerikansk hjälp. Problemet är att det väl var en femtio-sextio år sedan amerikanerna byggde konventionella ubåtar sist. Var skulle man dessutom få tag i ett AIP-system?

Defense Industry Daily

En sak till... I förra refererade artikeln anmärkte man från Australiensisk sida att man skulle klara patrulleringssträckor på minst 2 x 5000 nm. Vill bara påpeka att den tyska WW2-båten, typ XXI, var designad för 15 000 nm. Visst det var en dykbåt, men ändå...

Klart Skepp! - - . .

5 kommentarer:

 1. Någon som vet hur mycket av problemen med Collins som beror på Kockums och hur mycket som beror på australiensarna själva?
  Och hur var det med propelleraffären det har talats om?

  SvaraRadera
 2. De allra flesta problemen med Collins har haft att göra med den misslyckade integrationen av det amerikanska ledningssystemet. De flesta av de problem som kunnat hänföras till Kockums var klassiska nybyggnadsproblem som löstes allteftersom provturerna fortskred.
  Precis som Konteramiral Moffet säger i artikeln berodde mycket av upprördheten på att det var första gången som den australiensiska försvarsmakten fick sätta tänderna i ett utvecklingsprojekt.

  /N

  Utan att kunna hela bakgrunden vad gäller propellrarna så tror jag det var så enkelt som att svenska propellrar helt enkelt inte var till salu och det ledde till en del stök...

  SvaraRadera
 3. Tack för klargörandet. Jag har själv länge undrat vad problemen kunde Kopplas till. Vilket amerikanskt stridsledningssystem pratar vi om?

  SvaraRadera
 4. Just det där med ledningssystem är inte min starka sida men jag har för mig att det finns en artikel om just de problemen på Aus Navy´s hemsida...

  /N

  SvaraRadera
 5. Rättning:

  Propellrarna designades om i ett sent stadium och man hann inte med att göra en ordentlig förstudie innan tillverkning och montering.

  /N

  SvaraRadera