onsdag 13 april 2011

USAs tillbakadragande påvisar EUs och NATOs uppenbara brist i numerär

När nu amerikanerna drar tillbaks sina resurser synliggörs helt plötsligt hur lite resurser EU, NATO exkl. USA har bidragit med. Det påtalas nu av befälhavare på plats att det behövs mer resurser för att kunna påverka konflikten i avsedd riktning - se artikel... Markattackförmåga verkar framförallt efterlysas. De svenska Gripenplanens ROE verkar dock förbli att genomföra spaning och air-policing.

Märkligt att det för oss svenskar alltid är rätt att inte ingripa.
Det ska dock tilläggas att jag är tveksam till insatsen. Att välja sida i kriget är något helt annat än att förhindra ett folkmord. Det är nog allt för lätt att hamna i positionen " nyttig idiot" som läget ser ut idag, så ett klokt politiskt agerande är nödvändigt.

Klart Skepp! - - . .

1 kommentar:

  1. Folkmord i den meningen att det blir i etniska pogromer kommer det aldrig att bli fråga om.

    Alla handlingar måste kausalt leda till någonting för att vara meningsfulla. Om det svenska deltagandet i Libyen leder till att några liv räddas så är det bra, men om vi inte gör någonting för att bli av med Khaddafi så kommer fler människor att dö än vi räddar i längden i alla fall. Dessutom så är realpolitiken sådan att ju fler mål "vi" slår ut för Khaddafi, desto närmare slutet kommer han. Så vi har i realiteten redan valt sida. Detta ska vägas mot din fullt valida poäng om att vi ska akta oss för att bli "nyttig idiot". I synnerhet jag, som mest tänker på framtida säker oljeförsörjning till Sverige, vill akta mig för det. Här gäller det att navigera säkert!

    Roger Klang

    SvaraRadera