lördag 9 april 2011

Den taktiske generalen...

....och den strategiske korporalen. En av lärdomarna från det risade LedsystT-programmet var att i takt med mer stridsfältsnära information snabbt tillgänglig i de översta militära beslutsskikten - desto större risk för sk. micro managing där Generaler går in och har åsikter om taktiska beslut ned på lägsta nivå. Förutom att detta helt kullkastar uppdragsstyrning så tappar generalsskiktet den strategiska överblicken.

Motsatsen är den den strategiske korporalen som syftar till den makt som t.ex. en lastmästare (ursäkta exemplet) kan få genom att neka transport av krigsviktiga komponenter ofta genom hänvisning till diverse paragrafer.

Flygvapenchefen befinner sig gentemot media i en uppförsbacke för att informera om diverse direktoperativa detaljer. Kanske läge att ta ett steg uppåt och distansera sig från dessa micro-frågor och hänvida till pressofficeren för det direktoperativa?

Klart Skepp! - - . .

4 kommentarer:

 1. Vadå ta ett steg uppåt?
  Nu när han, förutom nyhetsbrev, har skaffat egen blogg...

  SvaraRadera
 2. ...eller kanske till den som fått uppdraget.

  SvaraRadera
 3. Klokt inlägg! En chef skall inte inte fastna i detaljer utan låta professionella specialister göra sitt jobb.

  Detta är något som tyvärr knappast är möjligt med nuvarande funktionsindelade struktur på FM, där ingen har tillräcklig överblick för att kunna fatta välavvägda beslut, varför alla beslut måste gå hela vägen upp till den stridstekniske generalen.

  Att cheferna gör sig tillgängliga via bloggar ser jag dock som något positivt.

  / Commander

  SvaraRadera
 4. @Anonym x 2 och Commander.

  Det är naturligtvis klokt med bloggar och den öppenhet detta medför. Jag tror dock att den kan skötas funktionsmässigt av info-avdelningen. Hade det inte gått prestige i frågan hade Chefsingenjören varit idealisk för uppgiften :-)

  Den nya eran med bloggar kommer nog att kräva någon typ av taktikanpassning. Arbetssättet får nog mogna fram över tid är jag rädd.

  Jag tror dock att det bör finnas kvar någon typ av eskaleringsnivå att ta till när de verkligt viktiga sakerna skall hanteras.

  SvaraRadera