onsdag 23 mars 2011

Potentiella svenska marina resurser för "Added value" i Libyen

Bidrar med en beskrivning nedan över hur de marina resurserna skulle ha kunnat/kan användas nere i Libyen. Det verkar finnas en relativt stor okunskap om hur man kan använda ubåtar, korvetter osv bland gemene man. Här får nog marinledningen ta på sig ett ansvar att utbilda allmänheten eftersom det sällan sker av sig självt. Detta är än mer sant nu när vi har avvecklat totalförsvarsplikten.

Korvetter:
Uppgift: Skydda civil sjötrafik, Hindra fientliga flygföretag över hav och land i mån av räckvidd. Störa/Hindra återställande av kustnära fientliga flygfält (genom nattlig kustbeskjutning - jag vet inte hur långt in flygfälten ligger, men är de kustnära så är detta inte alls omöjligt), Upprätthålla embargo.

HMS Carlskrona:
Med tillförda mobila flygledartorn?
Uppgift: Beredd genomföra NEO, Störa/Hindra. FI flygföretag över hav, Leda Flygföretag (om de mobila flygledartornen nu går att använda ombord), Upprätthålla embargo
Övrigt: Härbärgera HKP samt stå för kvalificerad sjukvårdberedskap, bunker m.m.

(L10 - beroende på vad det nu blir för typ av fartyg - hade sannolikt varit guld att använda här...).

Dykgruppbåt
Uppgift: Spaning och landsättning av eldledare (A-dyk).
Uppgift för Eldledare - Leda in kustbeskjutning i syfte att hindra/störa återställande av militära flygfält.

Ubåt
Uppgift: Spana/rapportera
Om den hade kunnat bära Dykgruppbåt hade den kunnat bära med sig denna, nu hade den fått gå kustnära och signalspana samt genom optisk spaning detektera försök till att återställa flygfält i brukbart skick.

7 kommentarer:

  1. Låt HMS Härnösand och HMS Helsingborg sätta kurs och fart söderut direkt. Välutrustat och välövat för uppgiften. Go Navy Go!

    SvaraRadera
  2. Anonym 16:48

    Ha, ha. Humor är alltid bra.

    Det finns nog fartyg med artilleri med mer lämplig kaliber än våra korvetter. Vi har väl aldrig testat skjutfallet Indirekt Eld mot markmål, om vi ens löser skjutfallet.

    För många år sedan skulle vi testa just detta under en större övning, men momentet utgick när man tänkt till. Min bedömning är att nedre gränsen går vid 15 cm för någon som helst verkan i målet.

    Kanske bättre då att fortsätta Atalanta och kanske frigöra allierade resurser som behövs bättre i Medelhavet.

    SvaraRadera
  3. Krystade uppgifter du hittar på, nej, våra fartyg har faktiskt inte speciellt mycket att bidra i denna insats, förutom möjligtvis upprätthålla embargo till sjöss.

    Dina tokigheter om dykgruppbåten får mig att tro att du snarare tycker att teknik är roligt än att måna om den lilla lilla kvarvarande riktiga flottan (ub, kv, mröj) som finns kvar.

    SvaraRadera
  4. Skojar du eller vet du verkligen inte bättre? "Ubåt-genom optisk spaning detektera försök till att återställa flygfält i brukbart skick" kustbeskjutning osv. Du verkar ha en 15-årings överdrivna tilltro till våra fartygs förmågor./Kölsvinet

    SvaraRadera
  5. @Alla

    Det ska erkännas att ovanstående inlägg, till delar var inlagt för att locka fram debatten.
    Jag är inte för att skicka ned Svenska fartyg till Libyen. För någon/några månader sedan - ja, men då kanske främst i NEO-roll. Det visade sig ju sedan att Gadaffi hotade civil fartygstrafik och där skulle en enhet ha kunnat tillföra värde både som luftskydd samt nu i den befintliga fasen kunna bistå med upprätthållande av embargo.

    @ Sumatra
    Rent teoretiskt är det möjligt med kustbeskjutning, men en 57mm allmålspjäs gör, helt rätt, inte mycket väsen mot markmål - inte med vår typ av ammunition åtminstone. Inte desto mindre bedrev britterna under Falkandskriget kustbeskjutning med sina Mark 8-pjäser (4,5" ung 113 mm). Där var mycket av syftet att störa de argentinska försvararna samt i vissa delar hindra återställande av flygplatser/infrastruktur.
    Vi har provat direktriktad eld fast mest som test av förbekämpning inför landstigning. Inte desto mindre bör förmågan till beskjutning av markmål nog övervägas inom marinen - jag säger inte att det nödvändigtvis behöver genomföras med pjäser. Utländska mariner löser mycket av detta med kryssningsmissiler t.ex. Tomahawk.

    @Anonym 19.40
    Se ovan angående Embargo.
    Däremot håller jag inte med dig om dykgruppbåten.
    Specialstyrkor ur SAS/SBS samt SEAL antar jag befinner sig inne i Libyen och leder in eld.

    Hur har de tagit sig in i landet? Jag gissar på två saker - 1. Sjövägen, 2. Via luften t.ex. via någon typ av fallskämrsteknik eller möjligen via helikopter - fast jag är tveksam till det sistnämnda.

    Så min följdfråga blir (förutom att Dykgruppbåten inte är levererad) - vad i det ovanstående medger inte att en dykgruppbåt används för att sätta iland/hämta hem specialstyrkor? Inte för att vi ska göra det i dagsläget - bara en rent hypotetisk fråga.

    @Anonmym 23.21
    Angående ubåt och detaktion genom optisk spaning så medger jag att det var otydligt skrivet. Huvudmetod är naturligtvis signal-/sonarspaning. Låt mig dock dra paralleller till operationerna i Adenviken. Där befinner sig/befann sig en ubåt från Nederländerna och jag antar att den gick kustnära i syfte att faktiskt spana optiskt.

    Jag är mycket medveten om att det skriker i varje fiber i en ubåtsmänniska över att behöva visa sina master under någon längre tid. Detta då upptäcktsrisk osv mot en kvalificerad fiende med ubåtsjaktkapacitet innebär, i det närmaste, en säker bekämpning. Ubåtsvapnets huvudsakliga övningsprofil ligger väl i att sänka tonnage samt att bedriva skarp fredstida spaning och att operera på ett okonventionellt sätt med ubåt låter sig inte göras i en handvändning.

    I detta fall skulle inte ubåten vara en lika utpräglad solitär utan den skulle tvingas vara mer av en lagspelare. Jag vet, jag vet... lagspelande äcklar ubåtsmänniskor nästan lika mycket som att behöva visa masterna... :-)

    Den skulle alltså kunna landsätta och extrahera specialoperationer t.ex. eldledare. Den skulle med huvudmetod signalspaning kunna detektera ökning i signaltrafik som i sin tur kanske skulle kunna härledas till förestående insatser. Måhända kan man vid dessa typer av indikationer observera något optiskt - fast jag kan ha fel...

    Summa summarum - Nej vi bör inte skicka in våra enheter i Libyen. Hela Libyenkonflikten osar katt. Dels på grund av att man inte, i svenska media åtminstone, har belyst förhållandet Sunni/Shia/olika stammar/kopplingar till Iran osv.

    Jo jag glömde - Turket skickar just nu en... just det .. ubåt samt flera yt-enheter till Libyens kust.

    Klart Skepp - - . .
    15 år

    SvaraRadera
  6. Klart skepp,

    Visst, man SKULLE kunna använda en dykgruppbåt, men är det ändamålsenligt? Du nämner själv att specialförbanden kan ta sig in luftvägen vilket är rimligt, men varför inte också landvägen?

    De som tagit fram denna bastard till dykgruppbåt har säkert haft kul, och det är säkert spännande att öva med den, men jag har mycket svårt att se konkreta uppgifter som den skulle kunna lösa och som inte kunnat lösas på ett lättare mer ändamålsenligt sätt. Vår svenska profil är dessutom knappast att delta i frontoperationer likt SAS etc. De få resurser som finns till vår försvarsmakt måste tycker jag koncentreras till färre system men med större förbandsvolymer.

    SvaraRadera
  7. Det här inlägget blev väl lite knasigt med en mängd fabricerade förmågor som varken är realistiska eller trovärdiga.

    Förhindra fi flygföretag över LAND med en svensk korvett och genomföra kustbeskjutning????

    Mobila flygledartorn. Bara en sån sak...
    Dessa är till för att kunna landa flygplan på plaster där det inte finns flygledning. Du är nog ute efter flygstridsledning som är något helt annat.

    Nej, nu är du helt ute och cyklar.
    Bättre kan du.

    SvaraRadera