tisdag 22 mars 2011

Ryssland använder Libyenaffären som hävstång

Insatserna i Libyen har precis påbörjats och ett antal SEAD-insatser (Suppression of Enemy Air Defences) har genomförts med lyckat resultat, enligt den amerikanske befälhavaren på plats.

Ryssarna och kineserna lade som bekant ned sina röster i säkerhetsrådet vilket möjliggjorde FN-resolution 1973. Kritik förs nu fram av Ryssland, såväl som av Turkiet och Tyskland, över att insatserna är allt för långtgående. Arabförbundet anser sig förda bakom ljuset eftersom man anser sig inte ha godkänt denna grad av våldsanvändning och sällar sig därmed till kritikerna. Enligt källor backar nu UAE om sina löften om att insätta stridsflyg och säger att man endast kommer stödja med humanitär hjälp – förmodligen har man fått kalla fötter.

Den ryska ultranationalistiska  kändisen Zhirinovsky manar den muslimska världen till resning och har begärt att president Obama’s Nobelpris ska tas tillbaka. Zhirinovsky marginaliseras i ryska medier och kallas där för "färgstark". Inte desto mindre finns det ett syfte med att lyfta fram en politisk virrhöna i debatten eftersom han stretchar läsarnas mindset. Den som då kommer fram efteråt och lyfter fram ett normalt sett politiskt otänkbart budskap får då detta att låta acceptabelt.

President Putin kallar nu Libyeninsatsen för ett medeltida korståg. Han använder nu skickligt Libyen som motiv för att man behöver upprusta den ryska försvarsmakten – något man sedan länge måste ha haft i planen. Vad Putin inte nämner är att de satsningar som nu görs i Ryssland är av offensiv karaktär som t.ex. Mistralfartygen, hangarfartyg, Ivan Gren landstigningsfartyg, Lada-klass AIP-ubåtar etc etc.

Libyen har alla ingredienser för att utveckla sig till en politisk soppa och såväl som slagträ för hugade spekulanter.

1 kommentar:

  1. Ryssland kommer aldrig bli annat än fiende till europa, vad sysslar fransmännen med?! Ryssen ska motas i dörrn!

    SvaraRadera