torsdag 21 juni 2012

Solidaritetsförklaringen klarar inte ens ett krigsspel

I dagens SVD lyfts svenskt agerande i ett krigsspel upp. Artikeln kritiserar det faktum att svenskarna skickade tre divisioner med Gripen för att slå ut fingerad anfallsstyrka mot NATO-landet Norge.
Det faktum att Norge är ett grannland och att vi ingått en solidaritetsförklaring verkar inte utgöra förmildrande omständigheter. Intressant att notera att finnarna valde att inte göra någonting militärt för att hjälpa Norge. Intressant...

KlartSkepp! - - . .

3 kommentarer:

 1. Jag är inte lika negativ. Kanske att detta är början på en inofficiell koordination och arbetsfördelning av stridskrafter i Norden?

  Om vi antar att "ö-nationen" är Ryssland, och Sverige angriper över norra Sverige för att undsätta Norge, vem försvarar då Sverige? 48 plan är väldigt mycket (3/4 av tillgängliga plan tror jag det var), vi har inte så mycket mer att ta till om vi blev hotade österifrån.

  Svaret kan vara att Finland såg till att täcka flanken. Genom att inte blanda sig in skulle de i det här scenariet göra det svårare att komma åt svenskt och norskt territorium då alla överflygningar över Finland skulle ses som en krigsförklaring.

  Sedan är det nog sant att om Finland agerat på samma sätt som Sverige i denna sorts övning, så hade Generalen Makarovs besök varit än mer aggressivt. Finland har trots allt sin granne att ta hänsyn till, en granne som anser att de faller inom deras intressesfär och som inte tolererar att de ens övar på eget territorium.

  (Ett hål i hela planen skulle vara om Ryssland bestämmer sig för att trycka till det oförsvarade södra Sverige som bestraffning. En iskanerrobot i stadshuset eller liknande. 60st 39 E/F och 0 luftvärn känns då plötsligt extremt lite).

  SvaraRadera
 2. Du tänker så...

  Jo det verkar rimligt med Finnarna. Jag tänker också på svensk vinkling att vi inte ska hjälpa Norge pga NATI-frågan.

  SvaraRadera
 3. NATO ska det naturligtvis vara...

  SvaraRadera