lördag 26 maj 2012

Chefsåklagare granskar spioneri mot Saab

SVD. Chefsåklagaren följer upp om spioneriförsök mot Saab. Om det är statsspioneri faller ärendet automatiskt inom SÄPOs jurisdiktion. Det svenska kontraspionaget bör ju ha varit inblandat en tid då det franska "Direction Generale de la Securite Exterieure" har som uppgift att stödja fransk industri. Dessa opererar utanför Frankrikes gränser. DGES.


Inom Frankrikes gränser sköter "Directorate Centrale du Renseignement Interieur". Ja, ni vet, söker igenom hotellrum osv. Två avdelningar tilldrar sig ett särskilt intresse i detta fall.
1. Avdelningen för ekonomiskt skydd och 2. Avdelningen för Teknologiunderrättelser
DCRI


Jag minns att jag hade en diskussion med Annica Engblom på denna blogg rörande en viss svensk politisk blåögdhet om en fullt ut konkurrentutsatt europeisk försvarsmarknad. Det är kanske rimligt att antaga att vissa länder säger en sak och gör en annan? Men näe, ingen kan väl vara fullt så beräknande av våra europeiska bröder och systrar?(!)KlartSkepp! - - . .

4 kommentarer:

 1. Det var väl inte alltför många år sedan som franska underrättelsemän greps och sparkades ut ur "broderlandet" Tyskland efter att ha ägnat sig åt kvalificerat industrispionage inom försvarssektorn....

  SvaraRadera
 2. Först Mistral och nu detta. Det är nästan så man tror att de franske mer eller mindre underförstått har pekat ut oss som fienden. Kan dem inte vara rakare än så, så gör det detsamma!

  Roger Klang

  SvaraRadera
 3. Skulle du kunna lägga till en länk till diskussionen med Annica E!?

  SvaraRadera
 4. Frankrike (som nation) är alltid sig själv närmast. Det blir gärna så när man har en så enorm självbild som de har. Att sedan denna bild inte stämmer med verkligheten gör bara att de jobbar ännu hårdare på att på något vis få den att stämma.

  Om någon tycker detta är mycket fördomar, se bara hur de sökte utvidga sitt territorium i Algeriet och hur t.o.m. lyckades inkludera detta i NATO... Alla andra kolonier var ju uteslutna, förutom Algeriet. Detta var ju det nya hemlandet för Frankrike.

  Så gick det som det gick. Läste någonstans att det var ganska nära att bli statskupp när De Gaulle till sist drog sig ur.

  Tyvärr verkar de nu bestämt sig för att Gripen E/F är ett allt för stort hot mot deras intressen, och att *något* måste göras för att hindra vidare framgångar på exportmarknaden. Att skapa turbulens i Schweiz, så att folkomröstningen där till nya stridsflygplan blir negativ, verkar vara den nuvarande strategin.

  SvaraRadera