fredag 22 juli 2011

Uppdaterad: Spekulation - 1 Adam

Utifrån den avsevärda sprängkraften i bomben i Oslo gissar jag att den inte var tillverkad av gödsel eller motsv. Det skulle inte förvåna mig om det är kommersiellt sprängämne. Det finns säkert en hel del i omlopp från diverse tunnelbyggen alt militära förråd. Om så är fallet torde dessa ha anmälts stulna - såtillvida gärningsmannen inte har haft möjlighet att själv förfoga över dessa.

Senaste nytt 22:36: Man bevakar nu den svensk-norska gränsen. Hmm flera gärningsmän? Har den gripne mannen yppat något?

Nytt 03:16; Tekniskt Ukeblad om sprängämnestyp.

Uppdatering 23/7: Det verkar nu som om ovanstående var fel. Uppgiften om en placerad bomb inne i regeringsbyggnaden verkar inte stämma.
Uppgiften om en andra gärningsman återstår att belägga.

Klart Skepp! - - . .

2 kommentarer:

  1. Det är omöjligt att utifrån sprängkraften dra slutsatsen att det inte skulle kunna vara en ammoniumnitratbaserad sprängladdning.

    SvaraRadera
  2. Du har naurligtvis rätt, vad jag nog menade var sprängkraft kontra volym. Det verkar vara bekräftat med en bilbomb, men sedan talas det också om en bomb i byggnaden. För att kunna släpa iväg med någon avsevärd sprängladdning tror jag att vi får tänka oss något av mindre volym/densitet typ dynamit eller något lite mer exotiskt.

    Ovanstående går dock emot uppgifterna att gärningsmannen skulle ha haft tillgång till konstgödsel. Kanske ärdet en kombination - eller inte.

    Vi får vänta in den tekniska analysen och se.

    SvaraRadera