fredag 22 juli 2011

Oslo/Utøya

Bomben(erna?) i Oslo och skjutningarna på Utøya har nu belagts ha ett samband. Gärningsmannen (en?) är gripen/gripna. Således är det inte ett utökat självmord som ofta brukar vara fallet. Polisen vill inte uttala sig om nationaliteten på förövaren/förövarna. Det ryktas om att polisuniform har använts i angreppet. Operationen verkar ha varit mycket väl planerat och koordinerat.

Jag är inte benägen att direkt dra sambandet till hotbilder drivna från Libyen då Khadaffi säkert noga aktar sig för att upprepa Lockerbie-misstaget som han kämpat länge med att reparera. Jag är dock rätt säker på att han har förmågan.
Afghanistan och Al Qaeda är i sånt fall mer sannolikt.

Man kanske inte ska utesluta högerextremister/galningar då man helt klart har gjort en targeting av Arbedierpartiet. Attentatet på Utøya har riktats mot ett politiskt ungdomsläger (Arbeiderpartiets ungdomsförbund - AUF) som Stoltenberg skulle besöka imorgon bitti.

Jag är dock rätt säker på att vi alla kommer att få anledning att korrigera våra spekulationer inom kort.

Mina kondoleanser till Norge och Norrmännen.

Uppdatering 00:00: Dagens Industri/TT 32-årig norrman.

Klart Skepp! - - . .

2 kommentarer:

  1. Du kan mycket väl ha rätt i detta med tanke på att Arbeiderpartiet är så tydligt utpekat som mål.

    SvaraRadera
  2. Enligt presskonferensen är den gripne en Norrman. Inte desto mindre ska man inte glömma att denne person kan ha använts som sk. "Nyttig Idiot".

    Planeringsförmågan av denna individ/grupp indikerar avsevärd förmåga och skicklighet. Att slå planerat mot två särskilt utvalda mål sekventiellt samt att kunna skapa den typ av förstörelse vi pratar om - sannolikt med tids/fjärrutlösning är inget som låter sig göras i en handvändning.

    SvaraRadera