fredag 5 april 2013

Ryssarna vill börja "miljö"övervaka längs med Nord Stream

Detta var väntat för de flesta av de som är insatta i den säkerhetspolitiska situationen i Östersjön. Medvedev nämner nu att man vill börja "miljö"övervaka längs med Nord Stream. RIA.


Ett smart utspel eftersom ordet miljö i allmänhet är oantastligt i Sverige.

Min farhåga är att detta nu kommer att resultera i en positionering runt gasledningen som man sedan växer utifrån.
Sverige har idag tappat en stor del av sin ubåtsjaktförmågan (Sjöoperativ Hkp 2018?) - detta är synnerligen allvarligt och farligt i detta läge. Minsta åverkan på gasledningen från okänd förövare kommer att ge en anledning för Ry att själva garantera gasledningens integritet dvs man har fått ett naturligt fotfäste på svenskt territorium.
Nota bene utan att ett enda skott har avlossats eller att någon regelrätt invasion har skett så som mindre insatta tror (läs större delen av journalistkåren - Wollstad och Holmström undantagna).




KlartSkepp! - - . .

12 kommentarer:

  1. Ja, naturligtvis kommer man att vilja bevaka sitt strategiska intresse. Och om det går en smällare nära ledningen och (rysk?) utredning visar att gärningsmannen utgick från Gotland, och att svenska myndigheter uppenbarligen är oförmögna att hålla en tillräcklig skyddsnivå, vad kan man då tänka sig för alternativa lösningar?

    SvaraRadera
  2. Gasledningen är ju inte på svenska territorialvatten utan inom svensk ekonomisk zon, eller hur?


    Ryska och andra fartyg kan röra sig fritt inom den ekonomiska zonen. Vad har förändrats?


    Sedan är det ju Sveriges egen regering som valt att avrusta (inre nedrusta).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi pratar om en snigel-attack där man långsamt flyttar fram positionerna. Först svensk ekonomisk zon - som man lyckades minska under 80-talet. Nu utgår man från ledningen för att kanske etablera en mer permanent närvaro. T.ex. motiverar det tom kanske enheter med sk dual-use förmåga faktiskt baserade på Gotland.

      I kombination med att skapa arbetstillfällen på en styvmoderligt hanterad svensk ö kan man lätt få med sig lokal opinion. Här har vi däremot bara oss själv att skylla.

      Radera
    2. Föreställ er en separatistisk strömning i Visby...
      Med benäget stöd från det "fredsälskande" ryska folket och dess väpnade styrkor ligger inte ett "Gotlandstraktat" bortom rimlighetens horisont...

      Radera
    3. Ni Svenskar skiter ändå fullständigt i oss Gotlänningar såvida det inte är Almedalsvecka, Stockholmsvecka eller exceptionellt vackert sommarväder. Detta visar sig i punkt efter punkt. Jag undrar om Sverige och svenskarna verkligen vill att Gotland skall vara en del utav Sverige?

      Radera
  3. “Some 100 million euros ($129 million) has been spent on preliminary environmental research – the largest ever in the Baltic,” Medvedev said in his piece published by the Kremlin’s official web site in Russian. “About another 40 million euros ($51 million) will be spent in the next three years on setting up monitoring along the entire pipeline,” the prime minister wrote in the article titled “The Baltics in the 21st Century: Priority – Environment.” RIA Novosti den 5 april 2013. Man kan undra vad dessa monitorer ska övervaka, kan det vara ubåtsaktivitet av Nato och Sverige?
    Medvedev sade vidare att både regeringar och privata företag borde gemensamt slå sina krafter ihop för miljösaken. Det är intressant att det är Medvedev som uttalar sig och inte Putin. Man kan anta att om Sverige ställer den uppenbara frågan om varför man behöver övervaka miljön för att skydda sig mot den, så träder kung Putin in och hävdar Rysslands s.k. rätt att bevaka gasledningen med militära medel av godtyckliga skäl. Dit kommer vi nog ändå tids nog, det här är sannolikt bara ett första steg. Snart har vi ryskt underhållsarbete av ryska företag på ryska militära fartyg i Gotlandshamnarna, med den veka regering vi har. Ryssarna har ju redan byggt ut hamnen i Slite på Gotland.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  4. Bloggaren belyser en viktig sak, nämligen svenska statens styvmoderliga behandling av Gotland.
    När KA3 lades ned fick Fårösund inte ett enda ersättningsjobb, de få jobb som kom hamnade i Visby. När P18 lades ned blev det bara ett fåtal jobb till ön varav de flesta redan är borta igen.
    Nu vill staten ha långsammare och billigare (=utflaggade) färjor till ön vilket både försämrar livsbetingelserna på Gotland och försvårar statens möjligheter att tillföra militär trupp vid behov.
    M a o så vore ryska arbetstillfällen mer än välkomna till en ö med över 10% arbetslöshet.
    /Gute

    SvaraRadera
  5. Kommer väl bli som i boken Midvintermörker nu. Om ni inte läst den så är det bara att köpa den och läsa! http://www.bokia.se/midvintermorker-12877713

    SvaraRadera
  6. De verkar aggressivt expandera Nordstreem och in i centralEuropa och de lär backa upp dessa investeringar militärt.

    http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-01-080413.html

    SvaraRadera
  7. https://www.facebook.com/ForsvaretsHotline

    SvaraRadera