tisdag 14 februari 2012

Kärnvapen i brand i närområdet

I branden, som härjade den ryska atomubåten Ekaterinburg i December 2011, visar det sig nu att kärnvapenrobotar och torpeder fortfarande var ombord.
Ekaterinburg hade tagits in i docka för att reparera en skrovskada. I syfte att spara tid hade man låtit torpeder och robotar vara kvar ombord - något som jag själv kan relatera till och som har känts lockande efter att ha langat oändliga mängder ammunition vid in/utdockning.... Det är naturligtvis frestande att tumma på denna rutin för att vara kortsiktigt produktionsrationell... Nu blev det en bokstavlig "backfire".
Dessutom hade man ett annat fartyg i samma docka som försvårade fyllandet av dockan för att kunna släcka elden.
Besättning ska tidigt ha börjat agera för att evakuera torpeder från branden. Hade en eller flera torpeder exploderat hade sannolikt en sk "Dirty bomb" kunnat utvecklas av de två reaktorerna och kärnvapenrobotarna ombord.
Russian Military Reform.
Den, för ryssarna, goda nyheten i sammanhanget är att reparationerna "bara" beräknas uppgå till hälften av tidigare estimerade summor. Den dåliga nyheten är att, såvida man inte byter ut hela tryckskrovet i förskeppet, får man bara genomföra dykning till begränsade djup då hettan från branden har ändrat stålets egenskaper till det sämre.
KlartSkepp! - - . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar