söndag 27 januari 2013

Förberedelser pågår för att skicka instruktörer till Mali

I dagens DN under rubriken "EU i veckan" skriver Henrik Brors om att det görs förberedelser för att skicka svenska militära instruktörer till Mali tillsammans med övriga nordiska länder. Syftet är att snabbutbilda Malis arme.

Mali är intressant ur den aspekten att det nog är den första insatsen där EUs medlemsländer har lyckats agera relativt kraftfullt och till synes framgångsrikt. Kanske på grund av den obefintliga offentliga debatten. Det kanske är så slipstenen ska dras?
KlartSkepp! - - . .

5 kommentarer:

 1. Tja, jag vet inte om EU's Mali insats är särskilt snabb. Ordet snabb är har en relativ betydelse, således utgår definitionen från betraktarens perspektiv. Enligt uppgift har det skissats på en utbildningsinsats i Mali under minst två månaders tid nu.

  SvaraRadera
 2. Nåväl allt är ju relativt när vi tittar på beredningstid inför en insats. Jag tänker närmast på den tid det vanligtvis tar för det politiska skiktet att fatta beslut. Jämför vi med Libyen så är det milsvid skillnad för att inte nämna Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt - annars brukar operation Artemis i DR Kongo 2003 framhållas som en lyckad EU insats med relativt kort förberedelsetid, ca 1 månad om jag minns rätt.Visserligen skedde denna med ett stort inslag av förband med särskild förmåga och beredskap samt att Frankrike var drivande i frågan. Libyen får väl anses vara ett paradnummer vad gäller Europeisk förmåga att reagera/agera, dock så måste man komma ihåg att det krävdes en hel del amerikanskt stöd samt att Nato var tvungen att operera efter tre olika operationsplaner samtidigt för att nå tillräcklig styrkegenerering eftersom många länder hade en rad förbehåll.

   Radera
 3. Rent formellt tror jag att Sverige stöder ECOWAS/AFSIMA som i sin tur har fått sitt FN-mandat från resolution 2085.
  Jag kan dock inte utläsa av regeringens och utrikesdepartementets uttalande vad vårt syfte är med den något spretiga hjälpen.

  Allting är ju relativt men 2085 togs den 20 december förra året. Att Sverige reagerar så här snabbt ser jag som ett mirakel. Det är till och med snabbare än vad FN hade räknat med!
  ECOWAS har dock varit aktivt i Mali i minst sju-åtta år redan. Där har vi väl inte varit så aktiva och snabba som man kanske skulle önska?

  Några delar av skriften där hjälp om utbildningsresurser nämns.
  United Nations S/RES/2085 (2012)
  Resolution 2085 (2012)

  7. Urges Member States, regional and international organizations to provide
  coordinated assistance, expertise, training, including on human rights and
  international humanitarian law, and capacithe authority of the State of Mali over its entire national territory, to uphold the unity and territorial integrity of Mali and to reduce the threat posed by terrorist
  organizations and associated groups, further invites them to regularly inform the
  Secretariat of their contributions;ty-building support to the Malian Defence  Deployment of AFISMA

  (a) To contribute to the rebuilding of the capacity of the Malian Defence and
  Security Forces, in close coordination with other international partners involved in this process, including the European Union and other Member States;  Någon gång i framtiden (efter2020?) kanske vi också skulle kunna ha ett förband färdigt, att kunna sättas in där och då. Vägen dit är dock lång, krokig och full av uppförsbackar. Dock verkar antalet vägarbetare sakta öka.


  Teaterdirektören.  ECOWAS; Economic Community Of West Africans States.

  AFISMA; African International Support Mission in Mali.


  SvaraRadera
 4. Vad jag ser som lite konstigt är som sagt den uteblivna inrikesdebatten om rätt att bruka våld osv.

  Kanske är det just att det inte är några spetsiga saker som riskerar att direkt åtminstone säga pang och skada saker även om utbildning på sikt kommer resultera i en sådan typ av förmåga... Fast då kanske svenskarna är tillräckligt långt borta. Wasn't me...

  Sedan hoppas jag att det här med förband insatta i långa internationella konflikter utan tydlig målbild och ett definierat end state upphör från svensk del. Vi är alltjämt nyttiga idioter och stöttar i koloniala ambitioner utan att förmå oss att få ut någon som helst goodwill internationellt. Ska vi riskera svenska män och kvinnors liv och lem måste det finnas ett tydligt värde i det. Då menar jag mer än en Miss World-slogan om allmän fred på jorden.

  SvaraRadera