lördag 31 mars 2012

NH90 i Marinversion

YouTube

Denna version av helikopter borde vi ha köpt. Tyvärr har vi en konverterad markversion som inte kan fälla ihop rotorn (automatiskt) eller stjärtbom. Detta får stor påverkan på våra plattformar.

Vietnamesiska ubåtar

Vietnam bygger upp sin ubåtsförmåga och har köpt sex ryska Kilo-ubåtar. Dessutom har de enligt rykten två stycken fd jugoslaviska miniubåtar. Defense Industry Daily.








KlartSkepp! - - . .

Brittiskt avsteg från LOU

Thin Pinstriped Line berättar om att det går bra för brittisk militär varvsindustri (BAE). Mycket av detta är tack vare byggandet av Typ 45 (Daring-klass) samt de två nya hangarfartygen (CVF).
Det har varit lite av ett debacle rörande de sistnämnda fartygen då de också hänger tätt ihop med F35 JSF och dessa flygplans integrering i systemet.

Nyligen gjordes en upphandling av militära stödfartyg inom det s.k. MARS-programmet. Högljudda röster i Storbritannien har klagat på affären då den gick utomlands (Sydkorea) och inte till brittisk varvsindustri. Sanningen är den att BAE tackade nej till en riktad upphandling då de inte har tillräcklig kapacitet att bygga dessa pga fullt belagda produktionsenheter.




KlartSkepp! - - . .

En fjärde Skjold levererad till Norge

DCNS (dvs franska staten) levererar en fjärde Skjold till norska marinen. Defense-Aerospace.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 29 mars 2012

Försvarsministern avgår

Jaha, då var det alltså inte hållbart längre. Försvarsminister avgår. SVD. Undrar om detta offer stillar drevet?

Vem blir ny försvarsminister? Mitt tips är någon som inte kan något om försvaret. Tror det krävs en dylik person för att inte allt för snabbt tappa modet i all bedrövelse.




KlartSkepp! - - . .

En lisa för själen ... för vissa

Gladan och Falken råder det många olika uppfattningar om.

Det kan inte stickas under stolen att de, under ett antal år, varit ett pennalism-verktyg, men jag har dock goda minnen - särskilt när man slipper gå upp i full storm och reva segel. Med tiden bleknar minnet av de jobbiga stunderna och ett rosa skimmer omger numera minnesbilderna.

Följ hur som helst Gladan och Falken här. Vackra bilder och det är kul att se att nya generationer lär sig sjömanskap och gruppdynamik den hårda vägen. Viktiga saker att lära sig är det hur som helst.

tisdag 27 mars 2012

Uppdaterad: Finsk opposition motsätter sig försvarsneddragningar

Uppdaterad med rätt länk. Tack Anonym!

I Finland verkar oppositionen förstå att många små steg åt fel håll, i slutändan riskerar hela systemet. Kanske har de lärt sig från Sverige?Defense Aerospace


KlartSkepp! - - . .

måndag 26 mars 2012

Ryssland och Sverige - militärt samarbete

Håkan Jevrell tar emot sin ryske kollega för att prata försvarssamarbete. Nu ska man ju komma ihåg att Ryssland i praktiken är en diktatur som mördar oppositionella och en sådan ska vi, analogt med Saudiaffären, inte befatta oss med (?). RIA




KlartSkepp! - - . .

torsdag 22 mars 2012

Gode gud som är i himmelen...

... låt inte Håkan Juhult få göra comeback inom försvarspolitiken. DI

Vi lovar att helga ditt namn, bara du inte låter Håkan återupprepa den stora oredans år, anno 2004 (FB04).




KlartSkepp! - - . .

tisdag 20 mars 2012

Markoperativt amfibieförband

Under en tid innan Amfibie sattes in i Tchad fanns många belackare och förståsigpåare som nogsamt påtalade bristen på vatten att operera på i Tchad.
Farhågorna kom på skam och förbandet agerade utmärkt som lätt och rörligt förband i sin uppgift. Under övningen Cold Response är de i detta fallet uppsuttna i bandvagnar aArtikel.




KlartSkepp! - - . .

Inte helt tråkigt på Cold Response

Dessa dykare har nog gjort rätt så många sämre dyk än detta dyk.




KlartSkepp! - - . .

fredag 16 mars 2012

Annicka Engblom debatterar upphandlingsstrategier

sin blogg tar Annica Engblom upp en fråga som tydligen debatterades i riksdagen under veckan, nämligen försvarets upphandlingsstrategi och internationella samarbeten.

Det är tydligt att Annicka är en idealist vad gäller svensk försvarsindustris förmåga att klara sig själv utan stöd från svenska staten. Bland annat tas frågan om avsteg från internationell upphandling upp och att Sverige inte bör göra sådana avsteg- till skillnad från andra länder (läs t.ex. Frankrike), som gör det i stort sett för varje upphandling. Dessutom stöds fransmännen av egen underrättelsetjänst med uttalad uppgift att stödja inhemsk försvarsindustri. Suck - återigen ska Sverige vara bäst i klassen...

Att Svensk försvarsindustri har transformerat sig från majoritet av försäljning i Sverige till majoritet försäljning utomlands är i stora stycken sant utom möjligen för Annickas eget skötebarn, den tyska industrin i Karlskrona - Kockums.

Ska detta vara trovärdigt måste EU verkligen se till att regler efterföljs, men det behöver väl inte Annicka Engblom bry sig i. För henne räcker det med att EU har skrivit några fina regler, så är allt frid och fröjd. Att alla - utom Sverige - förstår att det är floskler avsedd för att tillfredsställa inhemsk opinion är ju en annan sak.
Sedan vill jag kommentera en sak till. Annicka försöker vältra över ansvaret för de senaste årens problem på "välvilliga och entusiastiska försvarsingenjörer" - jag vet inte säker, men jag tror att de ingenjörer, som Annicka refererar till, försöker lösa omöjliga krav ställda på dem av diverse Amiraler/Generaler (och de är ytterst sällan vara tekniker/ingenjörer).
Frågor på det?




KlartSkepp! - - . .

torsdag 15 mars 2012

Norsk Hercules saknas utanför Kiruna

En norsk Hercules har gått ned vid Kiruna. SVD. Vi håller tummarna för att besättningen är ok.

GMY





KlartSkepp! - - . .

En gammal goding från HMS Luleå

I min jakt på beskrivningar över Naval Gunfire Support (se tidigare inlägg) så dök jag på den här gamla godingen på YouTube. Det var detta jag sökte mig till flottan för - full fräs i trånga leder och sedan ut till sjöss och leverera vapenlast i fientliga anfallsföretag. Detta trots överlevandssannolikhet på 0,6 uppdrag per robotbåt...  Jag skulle aldrig ha gjort mig på en ubåt :-)


Del 1

Del 2


Jag slås av den professionalism som fanns, ledarskapet och sammanhållningen. Ett "Happy Ship" helt enkelt. FC (Fartygschefen) motiverar på ett bra sätt varför han har valt sitt yrke. Jag tror att många på den tiden hade denna inställning.

Tyvärr råkade Luleå ut för en tragisk olycka då man, under övning i Södra Kvarken, blev påkörd av systerbåten HMS Nynäshamn tidigt på morgonen den 14e November 1991. I området var det en hel del sjö och vindstyrkor mellan 10 och 12 m/s. Robotbåtarna skulle tillsammans genomföra anfall mot två minfartyg och man uppträdde i krigsmässigt dvs nedsläckt utan lanternor samt radio- och radartyst. Detta var krigets krav...

HMS Luleå genomförde sitt torpedanfall först och genomförde en reträttmanöver där man sänkte farten. HMS Nynäshamn kom därpå i full fart och det hela slutade med den olycksaliga kollisionen. En värnpliktig artillerist som befann sig på styrbordssidan i pjäsen omkom, tragiskt nog, så gott som omedelbart då Nynäshamn körde in i höjd med pjäsen och landade på densamma. Ett 1,5 x 3 meter stort hål slogs upp, men länsar och läcksegel sattes snabbt upp. Drillen i skyddstjänst verkar ha suttit i ryggmärgen.

Filmerna innehåller många olika perspektiv - befäl, värnpliktiga, besättningen, olyckan och hantering av densamma, ledarskapet.

Håll till godo!






tisdag 13 mars 2012

HMS Härnösand genomför NGS - Naval Gunfire Support

Jag skrev för ett tag sedan om att det finns en förmåga att genomföra kustbeskjutning - eller Naval Gunfire Support - med de nya Visbykorvetterna. Vi pratar inte yttäckande eld här utan precisionsbekämpning med eldledare iland.

just detta övas nu i övningen "Cold Response" i Nord Norge. Marinbloggen.




KlartSkepp! - - . .

Recension av pjäs rörande vapenexport

SVD recenserar Tribunalens föreställning om vapenexport. I ett stycke nämns i artikeln att "Vi har ju redan en tradition av att välja bort etiska överväganden - tänk tyska soldattransporter under andra världskriget. Just om detta påminner Tribunalen med viss skärpa. Maten först och moralen - för att tala med Brecht"


Jag uppfattar insinuationen som att vi skulle ha haft ett reellt val. Tyvärr hade 20- och 30-talets nedrustningar lämnat oss svaga. Vi var så illa tvungna att tillåta trafiken, men det är väl artikelförfattaren inte så väl insatt i kan jag tänka.




KlartSkepp! - - . .

Talande tystnad i Syrien

Jag är den förste att medge att Libyen var långt ifrån en lyckad operation. Jag lyfte redan innan insatsen farhågan om att tillräcklig analys över oppositionen i Libyen inte hade genomförts. Att göra det minst onda i situationen anser jag nog ändock var att förhindra en slakt av människorna i Misratha.

I samband med interventionen restes många kritiska röster till den väpnade insatsen. Min fråga då var vilka andra alternativ som var möjliga, men kritiker är kritiker och kommer sällan själva med konstruktiva förslag.

I Syrien har tusentals dödats under ett års tid nu. En FN insats är inte möjlig då Ryssland och Kina blockerar. USA är relativt ljumma till militära interventioner som inte säkerhetspolitiskt är av nöden tvungen t.ex. Iran kopplat mot kärnvapen och olja. Europa kan inte göra något då den militära muskeln saknas.

Min enkla fråga (ut i tystnaden...?) är om utfallet i Syrien är det som är idealet för belackarna till Libyen insatsen?

Det må vara bekvämt att hävda att man aldrig skitat ned sig genom deltagande i direkta stridsaktioner, men att inte göra något innebär inte att man för den skull har rätten att hävda att man inte har blod på sina händer... Tvärtom - Att vända bort blicken och inte se medför minst lika mycket skuld, om inte mer, som att försöka göra något åt situationen. Dessutom är det moraliskt förkastligt.

Tystnaden är talande.




KlartSkepp! - - . .

Balanserad artikel om vapenexport i dagens SVD

I pappersversionen av SVD debatterar idag Mark Bromley, forskare på SIPRI, kriterierna för vapenexport på ett nyanserat och balanserat sätt.

mark deltager imorgon vid ett möte i riksdagen med rubriken Vapensamarbete med diktaturer" som arrangeras av Svenska Freds, MP och FP.
Jag är tyvärr pessimistisk till möjligheterna att föra en nyanserad debatt kopplad till säkerhetspolitik, både nationellt och internationellt. Hög risk för moraliskt högtravande käbbel syftande till billiga politiska poänger föreligger.




KlartSkepp! - - . .

USS Enterprise på väg mot Persiska viken

Enligt Rysslands Röst är nu USS Enterprise på väg mot Persiska viken. Det kan tyda på att perioden med diplomati börjar gå mot sitt slut att man nu väljer att vända detta kort.




KlartSkepp! - - . .

måndag 12 mars 2012

Ericsson exporterar krigsmateriel till Kina

Definitionen på krigsmateriel är, enligt Åsa Romson (MP) i SVT morgonsoffa förra veckan "Effektiva vapen som kan användas för att slå ned demonstrationer och demokratirörelser" .

Det visar sig nu att Ericsson i full öppenhet, inte bara exporterar krigsmateriel (definition enligt Romson) till diktaturens- och dödsstraffets Kina, utan också har investerat åtskilliga miljarder i forskning om kommunikations- och ledningssystem som kan användas för att avlyssna och slå ned oppositionella grupper. Ny Teknik Detta har bevisligen använts, och används, i detta syfte i Syrien DN.

Ytterligare odemokratiska stater som Ericsson säljer vapen till (Romsons definition) är bland annat Ryssland (Rysslands Röst)) och
Iran SVD m.fl.

Dessutom har SKF verksamhet i Kina samt andra diktaturer. Kullager kan ingå som komponenter i stridsfordon m.m. SKF produkter är således rent tekniskt av sk. "dual use" karaktär.

Jag tror att vi behöver en debatt om vad som är hardcore krigsmateriel - och inte - eftersom statistiken tenderar att vilseleda allmänheten samtidigt som den skapar en osaklig och svepande debatt där de olika sidorna börjar diskussionen onödigt långt ifrån varandra.

Låt oss konstatera att det finns olika gråskalor.


KlartSkepp! - - . .

lördag 10 mars 2012

Åsa Romson om vad som får exporteras och inte

Åsa Romson (MP) i SVT Morgonsoffa igår definierade, på en direkt fråga, vad hon anser är acceptabelt att exportera som "Effektiva vapen, som kan användas på ett destruktivt sätt att slå ned demonstrationer, slå ned demokratirörelser...." SVT Play.

Jag tror att de flesta vapen är hyfsat effektiva, men hon kanske menar vapen som säger pang och orsakar en direkt fysisk skada? Är det då ok enligt henne att bygga bergrum som tidigare gjorts - och som jag antar också klassas som export av "krigsmateriel" och således ingår i ISPs statistik? Ett bergrum kan näppeligen aktivt skada en demokratirörelse - såvida den inte rasar in över densamma?

Hur gör vi med lednings- och sensorprodukter som kan upptäcka aktivitet över hav och land samt leda och koordinera styrkor? Det flygande radarspaningssystemet Erieye utgör, monetärt, lejonparten av exporten till Saudiarabien - och kan kanske inte direkt anses vara användbart för att slå ned demonstrationer och demokratirörelser?
Telekomprodukter från Ericsson har använts och används för att spåra upp oppositionella - det har bevisligen också använts i detta syfte SVD om förföljelse i Syrien. DN om "mjuk" teknikexport. En av Ericssons största marknader är ju diktaturen Kina.
Vad sägs om Internet? Det är ett sorts ledningssystem - hur ska detta hanteras? Olika typer av mjukvaror?

Bland vapensystemen har vi solklara fall så som granatgevär, men vad säger Åsa om torpeder, de kan säga pang, men är deras huvudsakliga användningsområde att slå ned demonstrationer och demokratirörelser?

Det är nog dags för vissa att plugga på lite och bli konkret nu innan man drar ordet vapen över en kam i statistiksifforna. Fast jag antar att retoriken bygger nog mest på att vi inte ska syssla med vapen alls... "Det finns ju så många andra jobb som vi svenskar kan utföra", enligt Åsa Romson, "t.ex. I tjänstesektorn".

Åsa!, den nationella försvarsindustrin är fortsatt viktig för vårt internationella oberoende. Det handlar inte enbart om arbetstillfällen utan också om vår möjlighet att uttala oss fritt utan risk att få sanktioner på oss att vi måste agera på ett visst sätt för att få köpa försvarssystem.
Följden kan bli att vi slutar som t.ex. Taiwan som inte får köpa vapensystem hur som helst eftersom alla är rädda om relationen med Kina. Vill vi ha det så?
Antag att Ryssland skulle bli det nya Kina? Ett direkt scenario är att Europeiska stater säljer ut oss för att ryssarna hotar med att strypa gasen i Nordstream om de säljer vapen till Sverige.

Vi kanske, som Norge, tvingas att hugga ett brödrafolk i ryggen för att få/kunna köpa ett flygsystem. Är det ok?

Är det också ok, Åsa, att stå i samma kö med köpare av materiel som levererar till vem som helst? Bödlar från Rwanda, Kongo, Syrien m.fl. och Sverige står i samma kö med en nummerlapp i handen och tittar lite förläget på de andra köparna?
Helt fritt köpa materiel från t.ex. Israeliska bolag - är det ok?

Det känns inte helt genomtänkt än. Det är lätt att kritisera vapenexport, men att bli konkret är en helt annan sak. Verkligen är inte svart eller vit - snarare grå.


KlartSkepp! - - . .

fredag 9 mars 2012

Saudi-affären - Vem står bakom?

Jag erkänner att följande inlägg går åt det konspiratoriska hållet men jag blir lite misstänksam när utländsk media tidigt är uppe på media-banan om svenska förhållanden till annan nation. Se t.ex. tidigare inlägg där nyhetssiten Defence Talk under tisdagen rapporterar och lyfter upp Saudi-nyheten. Här är Sveriges Radios version som släpptes klockan 10:16 tisdagen 6e mars.

Defence News anger visserligen Sveriges Radio som källa, men att tidigt lyfta upp nyhetsrapporteringen på denna nivå verkar lite misstänkt. Nu ska det tilläggas att jag inte bevakar alla internationella media av typen Der Spiegel, Le Monde, Washington Post, The Guardian m.fl. så jag har inte den samlade mediabilden vid tidpunkten för nyhetssläppet. Dock kan man sluta sig till att hela den arabiska världen är väl underrättad om ovanstående förhållande al Akhbar al Jazeera.

Det kan dock inte uteslutas att främmande makts underrättelsetjänst står bakom "läckandet" av informationen - som iofs varit känd till del sedan 2005. Varför släpps detta nu? Har det att göra med ISP:s rapportering om statistik för försvarsmateriel under 2011? Det känns som om att det finns en större mediaplan i bakgrunden. Det är för övrigt allmänt känt att vissa länders underrättelsetjänster har till uppgift att stödja egen försvarsindustri - kan det ligga något i detta antagande?

Syftet, med att ha injicerat denna nyhet, kan t.ex. vara att misskreditera svensk vilja att stå fast vid ingångna avtal inom krigsmaterielexportområdet vilket skulle kunna leda till minskad trovärdighet för svenska exportprodukter, och därmed eliminering av konkurrens. Om detta var syftet verkar man fått en relativt bra utväxling på nyheten.

Det kan inte uteslutas att diverse svenska individer ovetande har tjänat som sk "nyttiga idioter".
Politiker från i stort sett samtliga block har gjort utspel/dementier, Svenska Freds har naturligtvis uttalat sig osv.

Det gäller nu att fråga sig vart man står i detta misstänka spegelkrig.

Så alltså - vilka tjänar på att svensk försvarsindustri går dåligt? Ja alltså förutom organisationer som drivs av rent ideologiska aspekter vilka jag, för att vara tydlig, har stor respekt för.




KlartSkepp! - - . .

Bildt kritiserar Ryssland för bristande information om ubåtsbrand.

Svenska journalisters bristande rapportering av en potentiell olycka med kärnvapen/kärnreaktorer är anmärkningsvärd. Våra politikers reaktion har hittills uteblivit. Nu rapporterar Barents Observer att Carl Bildt har reagerat på de ryska myndigheternas bristande information i ärendet.




KlartSkepp! - - . .

Om nye MUST-chefen

BLT Sydöstran ger lite bakgrund om nye MUST-chefen som tydligen skall ha VPK-sympatier med sig i bagaget från unga år.

Jag har inga negativa åsikter om det än så länge - snarare tvärt om. Det är bra med människor som tänker/har tänkt annorlunda då de ofta berikar verksamheten.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 8 mars 2012

Jobbigt för Fridolin m.fl.

Nu visar det sig mycket riktigt att alla partier kände till affären med Saudi Arabien. SVD. Jobbigt att vara ödmjuk ibland.




KlartSkepp! - - . .

onsdag 7 mars 2012

Mer om Saudi-affären

Defence Talk rapporterar lite utförligare om Saudi-affären. Enligt uppgifter skall det ha varit, dåvarande försvarsministern, Leni Björklund (S) som skrev under MOU:t med Saudi Arabien. Läs också mer om Leni Björklunds roll på Wikipedia särskilt under rubriken "Tiden som Försvarsminister".


KlartSkepp! - - . .

HMS Astute - Jinxed?

Sjömän har i alla tider varit lite vidskepliga. En serie olyckor med ett fartyg och hon (eller kanske hen?) kunde uppfattas som otursförföljd - jinxed på engelska.

frågan är om ständiga budgetövertrasseringar, grundstötning och till och med skottlossning ombord nu är över för den brittiska ubåten, HMS Astute? Think Defence.



KlartSkepp! - - . .

tisdag 6 mars 2012

Herr Fridolin om hyckleri

Ny Teknik skriver att Gustaf Fridolin hävdar okunskap och anklagar regeringen för hyckleri i affären rörande FOIs stöd till Saudi Arabien för uppsättande av en vapenfabrik.
Mig veterligt behandlas beslut, som GD för ISP är osäker på, igenom exportkontrollrådets (EKR) hos ISP (Institutet för Strategiska Produkter). MP. Har en representant vid namn Valter Mutt eller har detta beslut gått en sidoväg?
ISP.
KlartSkepp! - - . .

lördag 3 mars 2012

HMS Härnösand på väg mot Cold Response i Norge

Igår kastade Visbykorvetten HMS Härnösand loss för ombasering mot Narvik i Nordnorge inför deltagande i övningen Cold Response BLT/Sydöstran
Korpralen Lind kan för övrigt ses sittande på en av de radarekoförstorare som ska monterats på fartyget för att göra henne synlig för trafikövervakning mm samt för att dölja hur bra radarsignaturanpassad hon i verkligheten är. Dessa monteras naturligtvis bort tillsammans med visst mastarrangemang i händelse av skarpa operationer.




KlartSkepp! - - . .

fredag 2 mars 2012

Priset för en framtida ubåt

Australian Strategic Policy Institute går här igenom kostnaderna för ett framtida ubåtssystem.

Oavsett vad man säger så är en ubåt det absolut bästa "value for money"-systemet man kan köpa om man vill sätta press på en motståndare på "böljan" (som arme-folket på SMB envisas med att benämna sjöarenan som ;-)


KlartSkepp! - - . .

Finnarna köper AGM-158 JASSM

Finnarna genomför affären med köp av JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) till sina F-18 som ett led i ett uppgraderingspaket till 2016. Affären går på 178,5 m€. Redan har försvarsministern fått kritik för affären mot bakgrund av liggande beslut om förbandsnedläggningar. Defense Aerospace




KlartSkepp! - - . .

Eliasson for President

.... nästan.

Jag nås av den glädjande nyheten att Jan Eliasson blir vice generalsekreterare I FN under Ban Ki-moon. Är han utnämnd för att få någonting att hända under den kritiserade generalsekreteraren tro? Dagens Industri


KlartSkepp! - - . .

Absalon inblandat i dödande av två personer i Adenviken

Post Gazette meddelar att det danska fartyget Absalon skall ha öppnat eld mot ett misstänkt piratfartyg. Två av arton i gisslan(?) skall ha avlidit. 17 personer ska ha arresterats. Oklart hur många pirater som faktiskt var ombord. Den danske läkaren ombord skall ha misslyckats med att rädda livet på de två sårade personerna som alltså avled.




KlartSkepp! - - . .