onsdag 28 december 2011

Iran hotar ånyo att stänga Hormuz-sundet

Iran upprepar sitt hot att stänga Hormuz om man utsätts för sanktioner. "Inte en droppe olja kommer passera sundet" säger man från Iransk sida. I samband med detta har man genomfört mineringsövningar. Defense News

Klart Skepp! - - . .

2 kommentarer:

  1. Hormuz-problemet lär inte försvinna i närtid. En stängning av sundet skulle putta västvärldens skakiga ekonomier över kanten.

    Jag gjorde för ett par år sedan ett försök att beskriva förutsättningarna för en stängning av sundet och beskrev där bl.a. militärgeografin. Denna beskrivning gäller i sina huvuddelar fortfarande, även om Iran under tiden förmodligen utvecklat sina stridskrafter än mer med Hormuz i åtanke.

    Bifogar länk till inlägget som jag gjorde hos Chefsingenjören:

    http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/01/gastinlagg-hotspot-hormuz.html

    Sumatra

    SvaraRadera
  2. Hej Sumatra och god fortsättning...

    Ledsen för sent svar då jag har varit "tvungen" att prioritera familjeaktiviteter.

    Tack för din länk till ditt inlägg hos Chefsingenjören. Jag håller med din analys av att det vore kontraproduktivt för Iran att börja sänka fartyg i Hormuz-sundet då de har sin egen utskeppningsanläggning längst in i viken och att, som du påpekar, är mycket svårförsvarade.

    Det man skulle kunna tänka sig är ju att lansera några sjöminor då de är svårspårade efter detonation (resten måste givetvis gå i autodestruktion efter en viss tid) samt skickar upp oljepriserna i tunna luften. Bara ryktet om sjöminor i sundet skulle iofs skicka upp priserna på astronomiska nivåer fast då måste ju någon uttala att man har minerat sundet - kanske inte helt bra....
    Enstaka minor är svårt att leda i bevis vem denna "smoking gun" tillhör.

    Sundets djup (45-50 m) gör det, som du också påpekar, till ett lämpligt mineringsområde. Att det dessutom är brist på minröjnings"assets" gör saken bättre - beroende på från vilken sida man betraktar saken.

    Det är denna lågintensitet och möjlighet till dolt agerande som gör sjökriget så lurigt.

    SvaraRadera