Slut på Amerikansk exportkontroll?
Alla som har erfarenhet av att sälja varor innehållandes amerikanska komponenter vet hur amerikanerna har använt sina exportkontrollregler, kallade ITAR, som ett politiskt instrument. En otroligt seg process som i många fall använts i syfte att eliminera icke-amerikansk konkurrens. Detta har lett till att icke-amerikanska leverantörer, om möjligt, undviker amerikanska produkter. För övrigt så har dessa regler sina absurditeter t.ex. så innebär det att om någon teknik exporteras via Amerikansk mark så har man rätt att ta den i beslag. Detta gäller såväl information som fysiska saker.
Nu när den amerikanska ekonomin är på fallrepet börjar man lätta på reglerna inför upphandlingen av stridsflygplan i Indien, men frågan är om det inte är för sent. I fallet med Indien så får vi se hur det går. Indien har en långvarig och tät relation med Ryssland. Ryssarn stod upp för Indien i säkerhetsrådet och lade i många fall in sitt veto för att stötta indierna i konflikten med Pakistan samt att de också såg till att exportera vapen indierna. USAs stöd till Pakistan glömmer indierna nog inte heller i första taget. Indierna inser att de måste investera i kostnadseffektiva lösningar om de ska kunna hålla jämna steg med kineserna som nu är deras huvudrival i området.
Detta talar nog emot Amerikanska lösningar ur ett pris/prestandaperspektiv, men som vi såg i norgeaffären så kan det säkerhetspolitiska värdet av en affär vara värt priset. Frågan är bara om USA i dagsläget kan betraktas som en vinnande häst i det långa loppet? Både ryssar och amerikaner ser Kina som en oroande faktör även om de sistnämna är mer öppna i kommunikationen. Indierna lär utnyttja de bägge aktörernas fiendens-fiende strategi. Där står tyvärr sig Sverige rätt slätt, men pris/prestanda kan ju vara attraktivt för indierna. Den som lever får se. Klart Skepp! - - . .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar