lördag 19 februari 2011

Ryssarna på offensiven i öst - Uppdaterad 110312

Samtidigt som kineserna och japanerna har ett ansträngt förhållande rörande Senkaku-öarna, flyttar ryssarna fram sina positioner på de, sedan andra världskriget, ockuperade Kurilerna. Öarna ockuperades bara dagar efter den japanska kapitulationen 1945. Ryssarna skickar årligen räkningar till japanerna för vissa typer av offentliga utgifter som de sistnämnda betalar i syfte att man skall bekräfta sitt ägande av ögruppen.
Nyligen besökte dock Den ryske presidenten Medvedev öarna, något som retar upp de vanligtvis mycket diplomatiska japanerna till en, i sammanhanget mycket skarp verbal reaktion. Medvedev nämner att försvaret av Kurilerna skall stärkas. Bland annat planeras det för att basera de två första Mistralfartygen i området (artikel) . Dessutom avser man basera samma typ av luftvärn som nu baseras runt Östersjön som tidigare rapporterats av Observationsplatsen (se länk). En rysk general verkar dock anse att baseringen av robotbatterierna bör övervägas eftersom japanskt territorium kommer att ligga inom porte för robotarna och föreslår ett alternativt vapensystem med kortare räckvidd.( länk..). I detta läge föreslår till råga på allt två amerikanska senatorer att, pga det rådande amerikanska budgetläget, de amerikanska posteringarna i Japan bör dras tillbaka Artikel i Japan Times. Nu har visserligen det japanska motståndet mot baseringen, bland annat på Okinawa, länge varit stort. Frågan är om den ryska, och i viss mån, den kinesiska konflikten är samordnad och att den har att göra med det sykoreanska och japanska samarbetet för hanteringen av Nordkorea? Inte för att ryssarna och kineserna nödvändigtvis gillar nordkoreanerna, men det geopolitiska läget riskerar att förskjutas allt för mycket. Således ökar spänningen i området. Pax Amerikana ser ut att vara slut. Av detta borde vi snarast påbörja planeringen inför avveckligen av vår Afghanistaninsats då den amerkanska avvecklingsplanen sannolikt kommer att accelera. Det är dags att ta ett politiskt beslut om avveckling snarast så att denna kan ske någorlunda välordnat. Fokus kommer att behövas nationellt från och med nu. Om amerikanerna drar sig tillbaka lite varstans kommer Europa sannolikt få dra sin egen vikt i sammanhanget och det kommer att kräva en avsevärd upprustning från vår nuvarande bottennivå. Uppdaterad 110224 Försvarsminister Sten Tolgfors har träffat den nytilträdde japanske ambassadören och de har, enligt försvarsministerns blogg (se länk nedan) diskuterat den, ovan nämnda, ryska upprustningen som sker i öster. Försvarsministerns blogg Uppdaterad 110226 Ryssarna baserar militär på Kurilerna i två olika garnisoner. Se artikel. Uppdaterad 2011-03-12 Ryssarna evakuerar civilbefolkning på Kurilerna RIA Dessutom försöker man agera "good guy" och stödja med "hjälp" efter den massiva jordbävningen/ Tsunamin i Japan igår RIA. Klart Skepp! - - . .

3 kommentarer:

  1. Frågan är när detta politiska vakuum USA lämnar efter sig kommer att fyllas av kineserna. Retoriskt omedelbart? Kommer USA att dra fördel av att de lämnar en starkare omedelbar förhandlingsposition till Ryssland, kommer USA och Ryssland att bli bundisar nu, och Kina få the upper hand i det långa loppet? Kommer Japan att tvingas bli en kärnvapenmakt? Det är som min far sade; "Det kommer att hända när grisen flyger över Berings sund". Men det kommer att hända någon gång troligtvis, frågan är bara när.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  2. Rättelse: "Om inte om fanns flög grisen över Berings Sund" ska det vara! Nu tycks inte om finnas längre.

    Roger

    SvaraRadera
  3. @Roger

    Ledsen för att jag inte har svarat tidigare, men när jag är på resor, som jag har varit på sistone, har jag ingen bra teknisk lösning för att svara på kommentarer till inläggen - däremot, ironiskt nog, kan jag lägga in nya (problemet med dessa är dock att de blir oformatterade och jobbiga att läsa - som inlägget ovan ursprungligne var). Nog om det.

    Jag tycker mig skönja ett begynnande samarbete mellan ryssar och amerikaner på vissa områden. På andra är det fortfarande fastlåst - man vet ju inte om detta är ett spel för gallerierna.

    Av allt att döma så fokuserar, sedan något år tillbaka, sig den amerikanska rapporteringen till 75% på den kinesiska utvecklingen.

    Ja, när japanerna blir en kärnvapenmakt så har det gått mycket långt. Det sitter långt hårdare fast i den japanska folksjälen än för oss svenskar om att vi skulle bli medlemmar i NATO och lämna vår neutralitet.

    Fast varför skulle NATO vilja ha oss med ur ett militärt styrkemässigt perspektiv? Fripassagerare som vi har varit under en lång, lång tid och utan någon verklig militär muskel att skjuta till. Nej vi är nog mest en börda i sammanhanget.

    SvaraRadera