söndag 27 februari 2011

Elfenbenskusten - NBG?

Att Elfenbenskusten står inför ett fullskaligt inbördeskrig är väl ingen nyhet, men borde inte EU börja ladda för att insätta NBG i denna konflikt.
Finns det något i internationell rätt som hindrar detta? Det är ju iofs en inre angelägenhet, men om en legitim inre part så anhåller om fredsbevarande trupp så borde det gå?
Politikerna bör ta sig en rejäl tankeställare om man inte propagerar för en insats? Battle Group-konceptet bör annars avvecklas eftersom det inte finns någon politisk muskel stark nog att utlösa en operation.
Obs denna operation bör vara satt till 6 månader eller absolut max ett år med uppdrag att se till att en demokratiskt tillsatt regering kan etablera sig ordentligt.
Det är nu, innan en fullskaligt övertänd brand har utvecklat sig som maximal effekt kan nås med snabbinsatsstyrkor.

Klart Skepp! - - . .

lördag 26 februari 2011

Gates "Osannolikt med en större markoperation liknande Afghanistan eller Irak i framtiden"

New York Times rapporterar om ett tal för amerikanska kadetter av Robert Gates. Gates uttrycker sig som att den som föreslår en större markoperation liknande de i Afghanistan och Irak, borde få huvudet undersökt.
Dags att dra hem våra soldater? Klart Skepp! - - . .

fredag 25 februari 2011

Rysk tioårsplan omfattar 640 miljarder USD

Defence News rapporterar (länk) att ryssarna i en tioårsplan har allokerat 640 miljarder USD till upprustning. Mer än 70% av pengarna är avsatta till efter 2015. Detta år är också det år då många av dagens igångsatta projekt (de första Mistral-fartygen etc) skall vara klara för leverans. Dessutom avser man låna ut drygt 20 miljarder USD till industrin för att boosta kapaciten.

Frågan är nu - vad är tänkt att hända efter 2015/2020 som medför denna massiva satsning?

Klart Skepp! - - . .

onsdag 23 februari 2011

Vad är billigt? Lagen om offentlig upphandling, LOU.

En liter mjölk för 5 kronor eller kanske en 200-grams Marabou-chokladkaka för lika mycket är billigt. Ovanstående varor har den egenskapen att de är mätbara och verifierbara. Vi vet vad vi får. Att värdera en tjänst eller en komplicerad produkt är inte lika enkelt.

Låt mig utveckla resonemanget.....

Samtliga statliga upphandlande organ (det lät formellt...) är ålagda att använda sig av "Lagen om offentlig upphandling", LOU, vid upphandling över vissa belopp. Vid en ytterligare högre gräns skall man även gå ut på en sk. EU-upphandling - något som vissa stater är mer eller mindre bra på (nämnde jag...host host... Frankrike?). (Anm. Det finns tillfällen då man inte behöver gå ut på offentlig upphandling, t.ex. vid ärenden viktiga för rikets säkerhet, strategisk kompetens osv.)

Syftet med ovanstående är naturligtvis att, genom ökad konkurrens, nå ett billigare pris. Ok bra, intet att erinra på detta. Nu åter till frågan - vad är billigt och hur upphandlar FMV (vissa anskaffningskontor åtminstone) konsulttjänster?

En konsult för 3000 eller 700 kr/h - vem är billigast? Svaret kan vid en första anblick te sig självklart. Anledningen till att jag ställer frågan är för att jag ofta hört kommentarer över prisnivåerna för olika konsulter.

Låt mig ge ett exemplet med inköpen av advokater till näringsdepartementet i samband med bilaffärerna (Saab, Volvo) i fjol. Där tog juristerna betalt 3000 SEK/h.
- "Ooo - vad dyrt!" nämner gemene man, au contraire, hävdar jag om man ser till hur kort tid som aktuell advokatfirma sydde ihop avtalen på, så är det rent av billigt. 40 timmar tror jag det tog för att skriva ihop ett sälj/köpekontrakt för Volvo(?). Det är mycket effektivt jobbat och har sannolikt sparat pengar åt staten. Vad kostar en stillastående fabrik med 2000 anställda i timmen?

Det man betalar för är inte kostnaden som ett företag har t.ex. för löner - det man betalar för är det sk. adderade värdet eller "Added Value" på nysvenska. Vi pratar alltså ingen hushållsekonomi här. Det vi pratar om är ett företag som har jobbat upp en erfarenhet och en know-how som de säljer. De adderar någon typ av värde helt enkelt. Det är själva basen i handel och har så varit i urminnes tider. Du utför eller producerar en vara som någon annnan behöver.

Låt oss nu inte glömma att FMV i sig kostar oerhört mycket pengar att driva runt. Hur mycket added value får man för detta. FMV som helhet kan nämligen också ses som en konsultorganisation - åt Försvarsmakten.

När FMV upphandlar tjänster så specificerar man, i bästa fall, vad en konsult skall ha för bakgrund, typ av utbildningar osv. Ibland så räcker det dock med gymnasieskola och på sin höjd B-körkort som kompetens för att kunna få ge anbmud på kvalificerade konsulttjänster till kvalificerade och kritiska vapensystem.Därefter går man ut på upphandling.

Låt säga att man får in flera svar som uppfyller alla krav (ni som vill ge in ett svar trots att ni inte uppfyller alla krav - ni behöver inte oroa er eftersom FMV ändå inte kollar upp detta. Svara dock för guds skull inte att ni inte uppfyller något av kraven, för då är ni ute ur matchen). Svaren samlas in och priserna radas upp. Den som har avgivit det lägsta timpriset motsv får jobbet.

Problemet är nu bara att den som har avgivit det lägsta priset kanske aldrig har varit ombord på ett fartyg, än mindre en ubåt eller ett kvalificerat ytstridsfartyg. Det gör inget för han/hon var ju i alla fall billigast (!?).

Den stackars projektledaren som skall nyttja denna resurs får nu ytterligare last på sin börda och tvingas snällt ta konsulten ifråga i hand och utbilda honom/henne. FMV betalar alltså denna "billiga" konsults utbildning. Projektet får en negativ produktionskurva, det sackar efter och tidplaner skjuts vilket innebär att projekt fördyras osv - tid är, som bekant (för vissa åtminstone) pengar. Fast för FMV är det ju bara att gå tillbaka till Högkvarteret och förhandla om sina milstolpar. Värre är det för industrin som står med personal i väntläge och som får fördyringar som måste tas ut mot aktuellt projekt i slutändan (med resultat att kunden, Försvarsmakten, undrar varför det blev så dyrt).

Säg mig nu om denna konsult var billig eller dyr?



-"Jamen", får man då höra, "vi måste ta det som är billigast, annars bryter vi mot LOU". Detta är struntprat. Kvalitetsaspekter får och bör användas vid utvärderingen, men upphandlingen måste ställa dessa krav från början OCH vara noggrann med att följa upp och utvärdera svaren korrekt.

I Dagens Industri står det då och då om LOU. Senast noterade jag en artikel av Anders Wijkman (Kd) - enmansutredare av offentlig upphandling - som säger att det inte alls enbart handlar om anbudspriset. Kvalitetsanspekter går, och bör, utvärderas i offentliga upphandlingar.
Nu är det i sanningens namn inte bara FMV som tolkar LOU på detta vis. Detta är tyvärr ett ofog som sprider sig i sammhället i stort och det innebär ett oerhört slöseri med statliga medel.

Jag blir, som skattebetalare, uppriktigt förbannad när jag ser att FMV agerar på detta sätt. Det är inte seriöst och det blir varken bra eller billigt. Det är ett agerande som är början till slutet för kvalificerad kompetens för militära system.

Bilindustrin försökte sig på detta under bilkrisens värsta dagar i fjol. Under en period var konsultpriserna nere på under 400 Sek/h. Några av konsultbolagen valde då att dra ut sina seniora konsulter och började sälja dem på andra marknader istället, t.ex. mot energiindustri, som betalade betydligt bättre.

De konsultbolag som stannade kvar i bilbranschen sålde in pensionärer och yngre nyutexaminerade gymnasieingenjörer till detta pris, men ingen mer kvalificerad resurs (en preventiv ursäkt till er gymnasieingenjörer och pensionärer är på sn plats, men ni kanske förstår min tes). Erfarenheten hade under ett slag förlorats till andra brancher. Vad man nu var tvungen att göra, var att betala för konsulter som man både lärde upp och betalade arvode för. Smart? Nja?

Det finns också en alternativ väg som vissa konsultbolag använder sig av om timpriset är för lågt för att kunna göra någon bra affär. Det går ut på att om man jobbar hälften så fort så blir ju timpriset det dubbla. Denna taktik blev publik för ett tag sedan när några mediekonsulter gick ut och berättade att deras normala taxa var 2000 SEK/h, men att de hade tagit ett jobb för 1000 SEK/h (minns inte åt vilken statlig förvalting det var) och att de då gjorde andra jobb emellan och fakutrerade dubbelt så många timmar som det hade tagit att utföra jobbet. Voila!

Konsultförpackning ovan(?)

Oftast agerar människor som de mäts och i detta fall så är det karriärsbefrämjande, som inköpare på FMV, att ha upphandlat konsulter till "billigaste" timpenning. Den som skapade denna incitamensmodell bör nog gå hem och tänka till igen..Jag ska vara rättvis mot upphandlarledet som jag anser vara underbemannat., mer resurser hit så skulle det nog gå lite snabbare utan att behöva kapa hörn som nu görs.

Säg mig nu igen - vad är billigt och vad är dyrt? Kan konsulttjänster och mjölk upphandlas på samma sätt?

I nästa del ska jag berätta hur man gör för att vinna en upphandling av en produkt utan att uppfylla kraven, men trots detta ändå i slutändan kunna göra en rejäl hacka och eliminera seriösa leverantörer på en och samma gång.

Stay tuned!


Klart Skepp! - - . .

söndag 20 februari 2011

Ryss i fängelse för spionage åt Kina

En rysk medborgare har dömts till ett sexårigt fängelsestraff för spionage å kinas räkning. Spionaget avser försök till att föra över know-how om hur att operera hangarfartyg. Det som är ytterst intressant i artikeln är att både ryssar och kineser inrättar särskilda utbildningscenter för hangarfartygsutbildning. Se artikel i Washington post. Klart Skepp! - - . .

lördag 19 februari 2011

Ryssarna på offensiven i öst - Uppdaterad 110312

Samtidigt som kineserna och japanerna har ett ansträngt förhållande rörande Senkaku-öarna, flyttar ryssarna fram sina positioner på de, sedan andra världskriget, ockuperade Kurilerna. Öarna ockuperades bara dagar efter den japanska kapitulationen 1945. Ryssarna skickar årligen räkningar till japanerna för vissa typer av offentliga utgifter som de sistnämnda betalar i syfte att man skall bekräfta sitt ägande av ögruppen.
Nyligen besökte dock Den ryske presidenten Medvedev öarna, något som retar upp de vanligtvis mycket diplomatiska japanerna till en, i sammanhanget mycket skarp verbal reaktion. Medvedev nämner att försvaret av Kurilerna skall stärkas. Bland annat planeras det för att basera de två första Mistralfartygen i området (artikel) . Dessutom avser man basera samma typ av luftvärn som nu baseras runt Östersjön som tidigare rapporterats av Observationsplatsen (se länk). En rysk general verkar dock anse att baseringen av robotbatterierna bör övervägas eftersom japanskt territorium kommer att ligga inom porte för robotarna och föreslår ett alternativt vapensystem med kortare räckvidd.( länk..). I detta läge föreslår till råga på allt två amerikanska senatorer att, pga det rådande amerikanska budgetläget, de amerikanska posteringarna i Japan bör dras tillbaka Artikel i Japan Times. Nu har visserligen det japanska motståndet mot baseringen, bland annat på Okinawa, länge varit stort. Frågan är om den ryska, och i viss mån, den kinesiska konflikten är samordnad och att den har att göra med det sykoreanska och japanska samarbetet för hanteringen av Nordkorea? Inte för att ryssarna och kineserna nödvändigtvis gillar nordkoreanerna, men det geopolitiska läget riskerar att förskjutas allt för mycket. Således ökar spänningen i området. Pax Amerikana ser ut att vara slut. Av detta borde vi snarast påbörja planeringen inför avveckligen av vår Afghanistaninsats då den amerkanska avvecklingsplanen sannolikt kommer att accelera. Det är dags att ta ett politiskt beslut om avveckling snarast så att denna kan ske någorlunda välordnat. Fokus kommer att behövas nationellt från och med nu. Om amerikanerna drar sig tillbaka lite varstans kommer Europa sannolikt få dra sin egen vikt i sammanhanget och det kommer att kräva en avsevärd upprustning från vår nuvarande bottennivå. Uppdaterad 110224 Försvarsminister Sten Tolgfors har träffat den nytilträdde japanske ambassadören och de har, enligt försvarsministerns blogg (se länk nedan) diskuterat den, ovan nämnda, ryska upprustningen som sker i öster. Försvarsministerns blogg Uppdaterad 110226 Ryssarna baserar militär på Kurilerna i två olika garnisoner. Se artikel. Uppdaterad 2011-03-12 Ryssarna evakuerar civilbefolkning på Kurilerna RIA Dessutom försöker man agera "good guy" och stödja med "hjälp" efter den massiva jordbävningen/ Tsunamin i Japan igår RIA. Klart Skepp! - - . .

Uppskjuten Brasilienaffär

Efter att en massiv insats med besök av president Obama, kryddat F-18 paket (länk) annonserar nu Brazilien att stridslygsaffären skjuts upp till 2012. Se artikel i SVD Klart Skepp! - - . .

tisdag 15 februari 2011

UD lyfter hemligstämpeln

Artikel i SVD idag.
UD går idag ut med att de lyfter på hemligstämpeln för händelser i Baltikum 1991. Detta kan bli mycket intressant att följa. Klart Skepp! - - . .

måndag 14 februari 2011

Kina och Japan - Ansträngda relationer över Senkaku-öarna

I September 2010 rammade en kinesisk fiskebåt japanska kustbevakningsfartyg vid ögruppen Senkaku.

Al Jazera-reportage 

Ögruppens ägande är omtvistat av Japan och Kina så bägge hävdar äganderätt. Öarna erövrades under slutet av 1800-talet av japanerna. Äganderätten har, såvitt jag kan förstå, ratificerats. Under 70-talet började dock rykten om oljefyndigheter att cirkulera vilket kan ha gett upphov till de nationalistiska stämningarna.

När japansk kustbevakning grep trålarkaptenen råkade det kinesiska blodet i svallning och massiva protester utbröt.

Det senaste i ärendet är att Kina motsätter sig att den kinesiska trålarkaptenen skall betala för skadorna som åsamkades de japanska kustbevakningsfartygen.

Blogginlägg om ärendet i China Daily

Amfibies vara eller icke vara.

För en tid sedan försökte tog bloggrannen Skipper upp frågan om Amfibieförmågan och dess framtid.
Skippers diskussion om Amfibieförbandets framtid

Jag hann tyvärr inte vid detta tillfälle deltaga i debatten, men försöker nu istället att återkoppla och återstarta diskussionen.

Alltså - hur bör den framtida amfibiska förmågan utformas för att, på bästa sätt, bidraga till vår försvarsförmåga?

Jag är den förste att erkänna att Amfibieförbandet och före detta, Kustartilleriet, under alla tider har behandlats styvmoderligt inom Marinen. Nu föreslås att länkarna till armén skall stärkas och där amfibiebataljonen skall struktureras om mot en manöverbataljon med ett ökat inslag av markoperativa uppgifter. Jag är dock inte så säker på att förbandet kommer att bli mindre styvmoderligt behandlat inom Armén.

Vi är väl ett stort antal människor som minns vilket debacle som uppstod i kölvattnet av att IAS (Internationella AmfibieStyrkan) beordrades att åka till Tchad på mission. Ett stort antal mindre upplysta uppfattningar om amfibiekårens förmåga lyftes upp. Den mest framträdande var ju naturligtivis frånvaron av vatten att operera på/i och att man aldrig skulle kunna lösa uppgiften.

Jag förstod ärligt talat aldrig debatten- eller jo jag förstod att IAS trampade runt på ett stort antal generalsfötter inom NBG som såg sin chans till insats försvinna, men sånt är livet :-).

För den som vill kan man t.ex. dra vissa paralleller med den amerikanska marinkårens, USMC, insatser i t.ex. Irak som beskrivs bland annat i boken "The March Up - Taking Baghdad with the 1st Marine Division" av Bing West och Maj Gen Ray L. Smith. Jämförelserna med USMC skall inte göras allt för långtgående, men i sak så kan amfibiekåren med lätthet lösa de uppgifter som ställs på ett lätt infanteri - oavsett tillgång till vatten eller ej. Det är förmodligen svårare att operera i gränssnittet vatten/land än enbart på land.

Båtar är dels ett medel att förflytta sig med och dels ett stridsredskap.

Hur som helst - detta motbevisades ju som bekant och förbandet löste uppgiften relativt snabbt med små medel. En snabb in- och ut- operation som det förmodligen bör se ut om man inte vill stanna i decennier (jfr. Balkan, Afghanistan osv).

Hur ser då planen ut för ambiekåren? Ett utdrag återfinns här
Målsättningssarbetet Amfibiebataljonen 2014

Kontentan är väl att sjöstrid och bekämpande av invasionstonnage nedmonteras med sin sista beståndsdel - t.ex. genom att RBS 17 inte uppgraderas/vidareutvecklas.
Förmågan till anfallsstrid och landstigning inte är aktuell - åtminstone är det inte en huvuduppgift. Visst - ca hälften av de ca 80 st Stridsbåt 90 som skall vara kvar uppgraderas till splitterskyddad version (HS) likaså uppgraderas trossfärjor. Uppgiften blir väl att kunna transportera lätt infanteri i amfibisk miljö, men uppgiften att "Ta" eller "Slå" fiende i amfibisk miljö är knappast aktuell.

För markoperativ rörlighet tillförs ett trettiotal Bv 309S (splitterskyddade).

onsdag 9 februari 2011

Gränsen - En sevärd svensk film

Jag måste börja med att be om ursäkt för mitt oflitiga bloggande på sistone. Det har varit, och är, mycket arbete just nu parallellt med sjuka barn och annat, men som min gamla kadettofficer sade "Det finns inga ursäkter, bara bortförklaringar". Av denna anledning har det på sistone mest blivit en del snabba referat till olika artiklar. Jag lovar ingen botgöring - dock hoppas jag på en gradvis förbättring av läget.

Jag är dessutom smärtsamt medveten om att jag utlovade en artikelserie om ubåtsjaktens dagar. Denna artikel förpliktigar och jag håller fortfarande på att strukturera mig. Det var, som någon nämnde som kommentar till min tidigare utfästelse, att detta ämne har analyserats gång efter annan och det finns således en hel del referenslitteratur att ta till sig. Jag kanske börjar med att lägga upp en litteraturlista. Utan att ha en möjlighet att ta mig an all referenslitteratur kan jag dock påstå att debatten verkar ha fastnat i två olika spår.

1. De som inte tror att vi har haft några kränkningar alls och att U-137 var en felnavigering
2. De som visserligen inte ifrågasätter att vi har haft ubåtskränkningar, men som har fastnat i nationalitetsfrågan (NATO-/Warsavapaktubåtar)och håller på att tvista om denna samt om hurvida det var rätt av Bildt att peka ut dåvarande Sovjetunionen.

Jag kommer inte sticka under stolen med att jag tillhör de som inte ifrågasätter att kränkningar har skett, inte heller har jag några tveksamheter om vilka det var som, i huvudsak, kränkte vårt territorialvatten. Det kan inte uteslutas att det kan ha varit olika stater. Om vi ser på flygkränkningar under samma period så var det ömsom Sovjetiska/Warsavapaktflygplan ömsom NATO-flygplan som kränkte vårt luftrum. Det kan inte uteslutas att det under någon gång har varit en väststat som har kränkt oss, men jag är tveksam.


Ovan var Off-topic så det skriker om det så nu över till ämnet för inlägget...

Jag lyckades komma iväg i helgen och se på filmen "Gränsen" som handlar om en postering på gränsen mellan Sverige och Norge under andra världskrigets Sverige. Under denna period försvann, enligt uppgift, 300 svenska soldater spårlöst och det är detta som denna film bygger upp sitt drama på.

Man har lyckats bygga upp filmen tidsenligt med rekvisita och så. Storyn är bra och dramatiseringen har inte gått över styr. Den innehåller en bra blandning av personliga förhållanden mellan huvudpersonen och hans fästmö samtidigt som den utvecklar sig till en spännande och trovärdigt actionfylld film.

Jag hade nog neutrala förväntningar på filmen, men jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad. Klientelet som var och såg denna film var mestadels äldre besökare, både män och kvinnor, som verkade ha någon typ av relation eller minnen av tidsepoken ned till framförallt män i nedre medelåldern.

På det hela taget en mycket bra film. Det är sällan som det görs smala filmer som denna, så gå och se alterntivt köp den.

Den får fem av fem sjunkbomber.

Klart Skepp!! - - . .

tisdag 8 februari 2011

Slutet för ITAR?

Slut på Amerikansk exportkontroll?

Alla som har erfarenhet av att sälja varor innehållandes amerikanska komponenter vet hur amerikanerna har använt sina exportkontrollregler, kallade ITAR, som ett politiskt instrument. En otroligt seg process som i många fall använts i syfte att eliminera icke-amerikansk konkurrens. Detta har lett till att icke-amerikanska leverantörer, om möjligt, undviker amerikanska produkter. För övrigt så har dessa regler sina absurditeter t.ex. så innebär det att om någon teknik exporteras via Amerikansk mark så har man rätt att ta den i beslag. Detta gäller såväl information som fysiska saker.

Nu när den amerikanska ekonomin är på fallrepet börjar man lätta på reglerna inför upphandlingen av stridsflygplan i Indien, men frågan är om det inte är för sent. I fallet med Indien så får vi se hur det går. Indien har en långvarig och tät relation med Ryssland. Ryssarn stod upp för Indien i säkerhetsrådet och lade i många fall in sitt veto för att stötta indierna i konflikten med Pakistan samt att de också såg till att exportera vapen indierna. USAs stöd till Pakistan glömmer indierna nog inte heller i första taget. Indierna inser att de måste investera i kostnadseffektiva lösningar om de ska kunna hålla jämna steg med kineserna som nu är deras huvudrival i området.

Detta talar nog emot Amerikanska lösningar ur ett pris/prestandaperspektiv, men som vi såg i norgeaffären så kan det säkerhetspolitiska värdet av en affär vara värt priset. Frågan är bara om USA i dagsläget kan betraktas som en vinnande häst i det långa loppet? Både ryssar och amerikaner ser Kina som en oroande faktör även om de sistnämna är mer öppna i kommunikationen. Indierna lär utnyttja de bägge aktörernas fiendens-fiende strategi. Där står tyvärr sig Sverige rätt slätt, men pris/prestanda kan ju vara attraktivt för indierna. Den som lever får se. Klart Skepp! - - . .

Internt ryskt gruff om Mistralfartygen

Internt ryskt gruff rörande Mistralfartygen Klart Skepp! - - . .