tisdag 26 februari 2013

Shipbuilding is a priority!

USA varandes en kontinent omgiven av vatten - inte helt olikt Sverige som land omgivet av vatten - värdesätter vikten av en stark flotta. Betydelsen av industrins roll betonas på ett annat sätt i USA. USNI




KlartSkepp! - - . .

söndag 17 februari 2013

Återupptagna planer mellan Ryssland och Italien för byggnation av mindre ubåt


Ryssland och Italien påstås ha återupptagit planerna på ett gemensamt ubåtsprojekt, S-1000. En mindre dieselubåt med plats för sex stycken sk Diversanter ung. attackdykare/sabotörer.Rysslands Röst



KlartSkepp! - - . .

Rysslands Utrikesministerium inte nöjda efter möte med Bildt

På sant diplomatmaner säger Bildt på Twitter att bilaterala diskussioner med ryssarna nyligen har varit framgångsrik. Rysk press påstår motsatsen. Ryssland Röst.Bland annat vill man att Sverige agerar lite auktoritärt för att skydda diplomatisk egendom.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 14 februari 2013

Målföljning via satellit!

Ett amerikanskt Aegis-system har tagit ett gigantiskt steg avseende sensorräckvidder då en satellit använts för målföljning. World Defence News




KlartSkepp! - - . .

onsdag 13 februari 2013

Personal evakuerad i Tjernobyl efter att delar av byggnaden vid reaktor 4 har störtat in

Rysslands Röst




KlartSkepp! - - . .

Inget personligt...

...men här har vi en pryl som vi spara in en försvarsministerlön med? Kan kompletteras med en slumpvalsgenerator som väljer från en lista på nio olika uttryck. Torde glädja Borg...







KlartSkepp! - - . .

tisdag 12 februari 2013

Japan och Taiwan diskuterar fiskerättigheter vid de omdebatterade öarna

Japan och Taiwan verkar föra diskussioner om fiskerättigheter runt de omdebatterade öarna Senkaku/Diaoyutai
Taipei Times. Taiwan är dock ett komplext land med pro-kineser och anti-kineser.... I praktiken är nog dess öde redan beseglat och uppdelat av stormakterna. Förr eller senare blir ön fullt ut införlivad i Kina. Det är dock bra att dessa samtal pågår då det gör det svårare för kineserna att hävda förhandlingsovilja från den andra parten. Låt oss för allas vår skull hoppas på att situationen kan desarmeras.



KlartSkepp! - - . .

söndag 10 februari 2013

Björklund går emot Reinfeldt i försvarsfrågan

Jan Björklund går emot statsministern i försvarsfrågan. Röstfiske eller inte - detta blir svårt att göra ogjort hos gemene man. Att gå in och peka ut förbandstyper och specifik materiel kan tyckas omoget, men systemet Patriot, som detaljeras i utspelet, för tankarna till NATO. Systemet är känt för svenska väljare allt sedan Desert Shield. SVD - en intervju av Mikael Holmström.




KlartSkepp! - - . .

En Visbykopia i UAE?

Se och döm själva!



World Defence NewsSpecifikationer - Navy Recognition




KlartSkepp! - - . .

lördag 9 februari 2013

Ny försvarsblogg "Betongblandarens försvarsupplysning" Uppdaterad

Uppdaterad efter ett litet missförstånd från min sida.


En ny försvarsblogg "Betongblandarens försvarsupplysning" har startats upp. Du finner den här.
Syftet med bloggen är att förklara försvarsdebatten i lite mindre tekniska termer så att gemene man förstår.
Jag välkomnar detta då vi ofta fastnar i pseudodebatter om prestanda osv. Iofs nog så viktigt om man ska optimera och titta på total försvarseffekt, MEN förstår inte politiker och gemene man spelar det ingen roll... Då reduceras diskussionen till att enbart en diskussion för inbördes användning.
Jag har tidigare uttryckt oro för att den allmänna folkförankringen helt har havererat och att vi måste förklara vissa försvars-fundamenta.
Välkommen - du behövs! Fair winds and following seas önskas.


KlartSkepp! - - . .

Lite mer om Japan-Kina Uppdaterad

Fick läsa om detta på Gyllenhaals blogg se direktlän till Business Insider.
Som jag nämnde i ett annat inlägg så är denna handling mycket allvarlig och det japanska fartyget gick omedelbart upp i klart skepp. Kineserna dementerar, men det är enkelt för japanerna att bevisa om de ställer sitt signalspaningsunderlag från fartyget till förfogande. Utan signalspaning eller radarvarnare märker man nämligen inget på det belysta fartyget, Att "låsa på" med eldledningsradar är enligt FN en "act of force".
Vidare så är det japanska fartyget utrustat med system som skulle automatiskt hade genererat en adekvat motåtgärd mot radarbelysningen om inte den japanska fartygschefen vist nog hade beslutat att inte ställa systemen i automatförsvar. Kanske försökte man från kinesisk sida trigga igång denna motåtgärd. Business Insider.
Situationen är mycket farlig och behöver desarmeras.
Uppdatering
Japan funderar på att avslöja kinesiska radarparametrar från incidenten den 30 januari. En övervägning om vilka data som kan släppas utan att avslöja för mycket om förmågan hos sina egna signalspaningssystem behöver göras. BBC om radar-incidenten BBC - en genomlysning från flera håll BBC - en annan genomlysning


KlartSkepp! - - . .

fredag 8 februari 2013

torsdag 7 februari 2013

Ryskt stridsflyg kränker Japan

Japan skickade upp flyg för att avvisa en rysk gränskränkning. Frågan är om detta var ett beredskapstest för att se om något har förändrat sig till följd av kinakonflikten.
Samordnat med kineserna? SVD.
Uppdaterad Tnr 071345Ryssarna dementerar kränkning.


KlartSkepp! - - . .

onsdag 6 februari 2013

Lite varningstexter "nya moderaterna"

Jag har tidigare alltid röstat på moderaterna bland annat till följd av att jag ansåg att de var det det bästa försvarspolitiska alternativet. Nu är det definitivt inte så även om nya moderaternas propagandaministerie i form av t.ex. Cecilia Widegren påstår detta på Twitter. Man kan lura någon en gång, men inte två.

Jag anser att de nya moderaternas försvarspolitik borde varnas för. Särskilt med tanke på statsministerns "särintresse", men också, vad verkar vara en allmän "upphöjd" syn på försvarspolitiken hos ungmoderaterna, t.ex. nu senast Fredrik Schultes "inlägg" i debatten se tidigare inlägg.

Varsågod - fritt att använda bilderna nedan.









Fredrik Schulte (M) Ingen spaning - Ingen aning

Fredrik Schulte (M) skrev för några dagar sedan ett inlägg på sin blogg om att försvaret var rätt dimensionerat och att han inte förstod varför alla levde runt om just denna fråga. Han hänvisade till en länk till en tankesmedja där den svenska försvarsmakten påstods ha bland en ofantlig mängd materiel.
Nåväl det blev en rejäl storm runt detta. Man ska förresten komma ihåg att Schulte sitter i riksdagen(!). Nu senast försöker han förklara sig, men snärjer, likt fisken, sig bara hårdare fast i nätet. Bedöm själva Skipper.

Det är ju tyvärr inte förbjudet att vara korkad eller inkompetent - inte ens i riksdagen är jag rädd.




KlartSkepp! - - . .

tisdag 5 februari 2013

Konflikten mellan Kina och Japan hettar till rejält

Ö-konflikten hettar till rejält då kinesiska fartyg ska ha låst på ett japanskt fartyg och en helikopter med sin eldledningsradar BBC. Detta är något mycket ovanligt och är en mycket aggressiv handling. Man kan i det närmaste likna det vid att sikta på någon med ett osäkrat vapen.
Det har spekulerats i om det kinesiska politiska- och militära skiktet är i någon typ av konfikt eftersom de är så uppenbart osynkade.



KlartSkepp! - - . .

Sverige med på föga smickrande lista

Sverige är med på en lista över totalt 54 länder som på något sätt deltog i kidnappningar och tortyr av misstänkta al-Qaeda anhängare. RT




KlartSkepp! - - . .

USS Guardian huggs upp

Den amerikanska minsveparen USS Guardian huggs nu upp efter att ha gått på grund på ett korallrev i Filippinerna.



Enligt den amerikanska utredningen var reven felaktigt positionerade i de digitala sjökorten som användes ombord.




KlartSkepp! - - . .

måndag 4 februari 2013

Telias antikorruptionsarbete topprankat

SVD om Telias ranking hos Transparency International.

Vad vill jag då säga med detta?

Jo bara det att det flyger just nu runt den ena certifieringen efter den andra. Tyvärr är nog sanningen att "där processen går in - går vettet ut. Detta går tyvärr att applicera på en hel del försvarsprojekt där olika kvalitetscertifikat avlöser varandra i kravtext efter kravtext. Slutprodukten blir sällan bättre för att det finns en massa papper som egentligen inte garanterar ett skvatt. Ja utom att projektet tar längre tid och kostar mer pengar förstås.

Jag har en önskan... "Reclaim the brain"!




KlartSkepp! - - . .

Ingen basering av Mig-31 i Arktis

Barents Observer




KlartSkepp! - - . .

Saaberbjuder Nederländerna 85 Gripar

Defense Aerospace




KlartSkepp! - - . .

Partidistrikten stödjer Reinfeldt

Enligt SVD stödjer 21 av 26 partidistrikt Reinfeldts linje för försvaret. Det är anmärkningsvärt att man har så dålig koll så att man faktiskt tror sig vara det mest försvarsvänliga partiet i riksdagen. Självbedrägeri eller en hållning för att inte blotta en spricka? Jag tror att man helt enkelt har dålig koll och det gäller inte bara försvarsmakten. Haveriet inom polisen har möjligen vissa likheter med försvarsmakten. Förändringar inleddes av S, men har fortsatt hos M.
Kan omöjligtvis ta M nuvarande politik på allvar. Inte heller jag kommer heller någonsin rösta på Reinfeldt igen. Tack och adjö!



KlartSkepp! - - . .

söndag 3 februari 2013

Mikael Holmström ger en resume över vad som har hänt inom försvarspolitiken de senaste fem åren Uppdaterad

Som vanligt levererar Mikael Holmström en mycket bra artikel i SVD om händelserna i försvarspolitiken. En resume i stort över de nya moderaternas framfart de senaste fem åren fram till idag.
Reinfeldt må ha trott att hans spydiga och upprepade uttalande om särintresse skulle stanna i inrikesdebatten, men vars rättmätiga reaktion från alla försvarsanställda nu ivrigt rapporteras hem av militärattacheer tjänstgörandes i Sverige.
Mikael Holmström berättar i artikeln.
Vid ett lunchmöte i torsdags med 20 utländska militärattachéer fick jag en rad frågor på temat: ”Hur kan statsministern jämställa sina väpnade nationella styrkor med särintressen som LO och Svenskt Näringsliv?”.

Oklart vad han svarade.
I papperstidningen återfinns också i en artikel signerad Claes Arvidsson att Borg intervjuades vid ett föredrag på London School of Economics. Han sade då följande:
Det Borg ser som ett relevant scenario är - alltså till skillnad från Reinfeldt- ett enskilt singulärt anfall mot Sverige, och sannolikt från Ryssland. Han betonade samtidigt att det är svårt för tio miljoner svenskar att stå emot 140 miljoner ryssar, men framhöll också att Sverige alltid har legat väst om Ryssland och norr om Tyskland.
Frågan inställer sig: Är det med finansministerns perspektiv över huvud taget meningsfullt med ett nationellt försvar? Borg avslutade med orden: "Jag är en stark anhängare av ett starkt svenskt försvar."

Har finansministern inte:

- läst historik om vad finnarna gjorde med de invaderande ryssarna under vinterkriget?
-vad Afghaner, Vietnameser m.fl. har lyckats med mot USA?
- inte förstått att genom att verka tillräckligt avskräckande kan undvika en konflikt?

Mest sannolikt är ju dock ett begränsat anfall t.ex. besätta Gotland - detta går definitivt att försvara sig mot, men det kräver planering.

Vad som är extra allvarligt är att Borg ger ett klart intryck av att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör eftersom "vi inte har en chans".
Det är fel särskilt om vi också ser att vi kanske kan få hjälp i en dylik situation, men det innebär inte att vi själva kommer att kunna segla med på en räkmacka. Jag tycker att Borg mest liknar en av de snyltare han själv tycker så illa om och att han förespråkar en fanflykt. Dåligt ledarskap och verkligen inget som bygger en statsman.


KlartSkepp! - - . .

lördag 2 februari 2013

Äntligen en kvällspressjournalist som har förstått något

Expressens Amanda Wollstad skriver kristallklart och tillräckligt lättfattligt för gemene man om försvaret.
Mer av detta tack!


KlartSkepp! - - . .

fredag 1 februari 2013

Explosion vid USAs ambassad i Turkiet

SVD Inte bra alls. Detta sätter nog ett hårt tryck på Erdogan.




KlartSkepp! - - . .

DDG-1000 Zumwalt börjar ta form

Det har varit så lite prat om amerikanernas nya "jagare" DDG-1000 Zumwalt, så jag trodde nästan att projektet var dött tills jag såg att de faktiskt finns skrovfärdigt Defense News.
Kanske har de kunnat på arbetsro i skuggan av problemen med LCS (Littoral Combat Ship).
Att benämna detta fartyg som jagare med sina 15 600-ton fullt deplacerad kanske inte är helt riktigt det mer överensstämmer med en WW2 tung kryssare.




Det mest slående med henne är, förutom hennes "Rammstäv" (som är vansinnigt opraktisk och som användes på fartyg redan vid förra sekelskiftet), hennes två 155 mm pjäser att kunna användas för kustbeskjutning med ammunition designad för extrem räckvidd.




Däckshuset ovan med integrerade fasstyrda antenner.
Dessutom ska hon utrustas med en sk integrated topside design vilket innebär att fasstyrda antenner samutnyttjas för kommunikation, radar, eldledning osv.
Enligt vad jag minns är hon också tänkt att utrustas med två stycken Bofors 57:or för självskydd.
Vill ni läsa mer så kan ni gå in här (NavSea)


Uppdaterad Tnr 011610

På fråga om vilken nackdel/fördel denna typ av rammstäv har så ska jag försöka utveckla det vidare här.




Rammen användes med viss framgång under slutet av 1800-talet och i början på 1900-talet. Vanligtvis av större och tyngre fartyg som tålde de påfrestningar som skulle bli till följd av en medveten rammning. Tydligen var problemet att man lika gärna kunde bli rammad själv om man sas missade sitt försök.

Nu är ju DDG-1000 på inga sätt avsett att användas för att ramma andra fartyg. På frågan om varför man använder denna typ av stäv så tror jag att det största skälet är marknadsföring. Man tror alltid att allting är grundat på seriösa beslut vilket inte alltid är fallet om man kan få igång en hippfaktor och tränga igenom marknadsföringsbruset.


Men låt oss anta att någon typ av medvetet beslut har förelegat. Vad är då fördelarna?

1.En lång vattenlinje korresponderar ofta med högre fart, men det finns ett längd/bredd/djupförhållande och naturligtvis form på undervattenskroppen som avgör detta. Med en rammstäv kan man klämma ur några extra meters vattenlinje, men detta känns lamt. Kanske att man vill få bak tyngdpunkten något med lite mindre stål i fören fast jag tror att det är precis tvärtom.

2. Möjlig fördel är att om stävens vinkel stämmer överens med överbyggnadens skulle man kunna nå en bättre stealtheffekt dessutom skulle man få lite mindre exponerad area. Nu ser dock inte överbyggnad och stävlutning ut att vara synkade.

3. Vidare i stealthspåret skulle man kanske kunna få lite mindre avslöjande vågbildning, men jag tror att det blir precis tvärtom eftersom stäven skulle sträva efter att dels spruta, dels gräva upp vattnet, men för att bekräfta detta måste man ju göra modellförsök.


Ok till de övriga klara nackdelarna är följande.

1. Man får ett väldigt svårjobbat fartyg om man inte har en back (utrymme på däck längst fram) att hantera trossar mm ifrån. Visst kan man ha luckor osv fram där man jobbar ifrån, men ofta - även på större fartyg underlättar en öppen back t.ex. i bogseringssituationer som man ändå måste räkna med kan förekomma osv.

2. Fartyget tenderar till att bli mycket blött då stävformen snarast tenderar att gå igenom vågorna istället för att driva fartyget över vågen.
3. I hög fart då man doppar stäven vill det dynamiska motståndet driva stäven nedåt och i värsta fall får man ett våldsamt sidoskär.
4. I ett krängt läge tappar fören flytkraft relativt akterskeppet vilket vilket får fartyget att tippa framåt.


Vidare i ärendet på Wikipedia.




KlartSkepp! - - . .

Försvarsministern backar dumt nog inte om uttrycket särintresse

I gårdagens rapport intervjuades dels Jan Salestrand, stf. ÖB, om ÖBs hälsoläge. Dessutom dök frågan upp från reportern om Salestrands syn på statsministerns uttalande om försvaret som ett särintresse. Generalen uttalade sig skickligt om att han inte ämnar recensera statsministerns uttalande, men att försvaret nog inte är ett särintresse.

Därefter klipptes en intervju med försvarsministern in där hon fick frågan om försvarsmakten som ett särintresse. Diverse slingrande om att i budgetprocessen är alla intressen att betrakta som särintressen. Alltså vågar hon inte backa från statsministerns uttalande utan försöker sig på missförståndstaktiken... Illa.




KlartSkepp! - - . .