fredag 18 november 2011

Marininspektören balanserar på slak lina

Igår släppte Försvarsmakten utredningsresulat av ubåtsjaktinsatsen i Göteborgs skärgård och Marininspektören gör ett gott jobb som lyckas balansera på en relativt slak lina.

Jag inledde denna blogg med att utlova en analys över ubåtsjakterna. Minst sagt korkat - för trots att jag har haft ett naturligt intresse under min tid i flottan hade jag ingen aning om hur invecklad och infekterad frågan var och hur många olika grupperingar med respektive drivkrafter som fanns.

Många rapporter och många böcker senare samt efter djupa analyser börjar jag kunna särskilja ett och annat. Generellt kan man väl säga att många som uttalar sig i frågan oftast är dåligt pålästa om än det ena och än det andra t.ex. inom minkfrågan, U-137, larvbandsspår och budgetubåtar. Förhoppningsvis kommer jag att kunna redovisa detta i en artikelserie här inom kort, men tiden är som bekant en ändlig resurs.

Jag har medvetet valt att inte höra mig för om Göteborgsincidenten, men man kan väl säga som så att Sverige och svenska politiker nog inte skulle vilja ha en bekräftelse på ett främmande ubåtsintrång. Det visar debatten tydligt rörande de föregående ubåtsjakterna.

Den djupa klyfta som uppstod mellan blocken efter Bodströmaffären och Bildts ubåtskommission lever fortfarande kvar vilket man tydligt kan skönja i inlägg på Newsmill. Detta gör att det är ett guldläge för främmande makt att gå in och reka i svenska vatten. Marinen har oerhörda beviskrav på sig och skulle det gå snett kan man alltid hävda felnavigering eller tekniska problem.

Om vi ska sätta något i en kontext så har britterna i alla fall haft påhälsning av rysk ubåt, men det kan ju aldrig hända i Sverige - eller hur?

Hur som helst - bra balanserat MI!

Se även. SVD, Commander,

Klart Skepp! - - . .

4 kommentarer:

  1. Efter att våra allvetande politiker - på förslag från försvarsledningen - har avvecklat den helikopterburna ubåtsjaktförmågan och accepterat ett förmågeglapp intill 2020, då den statliga militärhelikopterutredaren bedömt att de fem Hkp14 som anskaffats i sjöoperativ konfiguration kan vara opertiva; kan det per definition inte förekomma några undervattenskränkningar av svenskt territorium.

    Det förstår väl vem som helst - eller?

    /pseudotören

    SvaraRadera
  2. Med vilka vapen skall Hkp14 avskräcka undervattensverksamhet? Sonar och knallskott? De som bestämde att förmågeglappet accepteras tom 2020 borde inför svenska folket förklara sig. Jag förstår nu att försvaret har de skarpaste cheferna...

    SvaraRadera
  3. @pseudotören

    Hela fem helikoptrar - redan 2020?

    Kilo- och Ladaklassens matroser och officerare skälver av fasa...

    /subalternen

    SvaraRadera
  4. Ja, helikopterfrågan ska vi knappt nämna. Angående HKP14 så har vi inte ens köpt sjöversionen, så sjöoperativ ska tas med en nypa salt.

    Ett, två, tre.... 2020, Fritt Fram nu kommer vi!

    Fast det som inte syns finns inte?!

    SvaraRadera