fredag 11 maj 2012

Kinesisk miniubåt byggd av avskedad textilarbetare

Den före detta textilarbetaren Zhang Wuyi gjorde slag i saken och byggde sin egen miniubåt. Zhang påstår att han har tillverkat och sålt tre stycken ubåtar av denna modell.


Ubåten skall ha ett största dykdjup på 100 meter (!!!) och en räckvidd på 56 distansminuter (5,6 knop under max 10 timmar). Ubåten har dessutom griparmar för arbete utanför ubåten.


Bygget skall ha kostat tre miljoner Yuan vilket motsvarar ungefär lika mycket i svensk valuta. Dessa pengar har han lånat ihop av familj och vänner.


Åskådare vid Zhangs uppvisning är bland annat "undervattensodlande bönder" (svårt att översätta) som både oroar sig och ser möjligheterna med Zhangs miniubåt. 


Fördelen är att man kan plocka sjögurkor och annat utan att exponera dykare för de risker som är förknippat med insamlingen av dessa. 


Nackdelen är att man ser framförs sig att undervattenstjuvar kan komma att stjäla undervattensgrödor då de installerade radarsystem som idag används för att övervaka fälten inte kan detektera ubåtar. Därför funderar man nu på om man måste installera sonarer för att kunna detektera intrång och stölder.Vad kan man säga? Driftigt av en kille med enbart grundskoleexamen.


CRI English

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar