lördag 21 december 2013

Wisemans "outning" - ser vi början på ett "modus operandi" med informationsoperationer?

Först var det den sk. Researchgruppen som "outade" bl.a. SD-politikers inlägg på Avpixlat  och nu senast Ofog som "outade" allas vår Wiseman (utan att för den skull på något sätt relatera bloggen Wiseman med Avpixlat).. Står vi nu inför ett nytt "modus operandi" i form av organiserade och planlagda informationsoperationer riktade mot individer och bloggar?

Kanske är det Snowden-affären som har varit en inspirationskälla till detta, men att det skulle kunna nyttjas på detta sätt var nog bara en tidsfråga. Enligt lagen om att "varje kraft har en motkraft" kommer nog också dessa metoder att generera någon typ av respons i form av bättre sekretess hos internetleverantörerna, anonymisering av surfning och IP-nummer. Krypteringspartyn har vi läst om i kölvattnet efter Snowden-affären.

Frågan är nu om man från ovanstående organisationer inte har outat sina egna metoder genom att gå live med vad man vet istället för att på ett mer förslaget sätt verka i det dolda med sitt informationsöverläge. De långsiktiga effekterna av detta är svåra att sia om, men sannolikt kommer nog öppenheten på nätet att påverkas.

I sakfrågan om just försvarsbloggarnas fortlevnad så har man nog skjutit sig i foten från Ofogs sida då Wiseman i det närmast nu gjorts odödig och bidragit till att ännu högre grad sätta fokus på försvarsfrågan hos gemene man. Jag tror att ordet jag letar efter är "Pyrrhusseger"

I en solidaritetsaktion har flera andra försvarsbloggare valt att träda ut ifrån anonymiteten under hastagggen #JagStödjerWiseman t.ex. 38-åringenCynismer och Väpnaren

Det mesta jag skulle sörja med att bli outad vore att tappa den genomslagskraft som även en individ med lägre grad kan få genom sin anonymitet, men det är ju ett försvarsmaktsinternt problem såklart.

Jag vill härmed passa på att tacka Wiseman och alla andra outtröttliga bloggare som för fram viktiga synpunkter i högt och lågt. Keepn on rocking the free world (ja alltså se till så att den förblir det).

Loss överallt!



KlartSkepp - - . .

onsdag 18 december 2013

Gratulerar Saab

Gratulerar Saab till sin order i Brasilien på 36 (?) Gripar av okänd modell.

Man får hoppas att detta kommer att kunna komma svenska försvaret till del på något sätt även om det också kommer att kräva en del av försvarets stöd till industrin.

Kan man också förvänta sig en hangarfartygsvariant av Gripen nu?

































Ref www.navyrecognition.com/

måndag 16 december 2013

Morale boost?

... kan behövas i dessa tider.

Foton (courtesy US Navy) från överflygning vid match mellan Flottan och Armén.
(Obs - en vänskaplig rivalitet och en stolthet över sitt vapenslag kan vara nyttigt i lagoma doser)