torsdag 31 januari 2013

Rysk marinövning avslutas

Brezjnev's Blog rapporterar om att en större sammansatt flottövning nu avslutas. Offensiv förmåga med landstigningsfartyg har ingått i övningen.



KlartSkepp! - - . .

Ännu en samverkansutredning denna gång samutnyttjande av HKP mellan Polisen och Försvarsmakten

Försvarsdepartementet.




KlartSkepp! - - . .

Den brittiska försvarsmaterielplanen för de kommande tio åren

Mycket intressant. Totalt 160 miljarder pund kommer att satsas varav ca 25% är riskpengar för inflationsökningar mm.
Defence Aerospace


KlartSkepp! - - . .

Gammal nyhet - Sverige skickar max 15 personer till Mali

Regeringen.




KlartSkepp! - - . .

Arktis sett med ryska ögon

I denna artikel ifrån Rysslands Röst ser vi hur ryssarna uppfattar kapprustningen om Arktis. Den är ju lite ensidig, men det kanske man inte kan klandra den för?


KlartSkepp! - - . .

Israels tillslag igår i Syrien

Israels flygraid igår mot en vapenleverans ämnad till Hesbolla i Syrien skall enligt Air Recognition ha bestått av SA-17 LV-robotar. Inte undra på att ryssarna så ivrigt kritiserat attacken. RIA.

Observera som vanligt att källorna från bägge sidor bör betraktas med ett kritiskt öga fast ryssarna verkar inte vara bekymrade över att leveransen skulle ha innehållit ryska LV-robotar.




KlartSkepp! - - . .

ÖB's sjukskrivning förlängs med en månad.

SVD.




KlartSkepp! - - . .

Aftonbladet tar upp försvarsfrågan

En vanlig nyhetsstrategi är "Go with what sticks" och försvarsfrågan verkar ha knött sig upp på agendan. Det räckte alltså inte med att försöka dölja sig under den havererade jobbpakten. Aftonbladet skriver att "Allt rasar runt Reinfeldt".



Det märkliga är ju att stödet för moderaterna växer. SVD.


KlartSkepp! - - . .

Sverige rankas som fjärde mest inflytelserika land i EU

I dagens pappersversion (sid 12) av DN står att läsa att Sverige blivit rankad som det fjärde mest inflytelserika landet i EU av tankesmedjan EFCR där Urban Ahlin, Carl Bildt, Rolf Ekeus och Gunilla Carlsson.
Rankingen baseras bland annat på det av statsministern uttalade särintresset Försvarsmaktens insatser i Afghanistan. Statsministern kommer ju aldrig att backa eller be om ursäkt det ligger liksom i politikens natur, men en klädsam ominriktning kanske?

Vidare får EU, av EFCR, som helhet däremot kritik för sitt arbete med att reformera sin militär. Är det någon som har sett målbilden? Är det ett Borg-mål att reducera utgifter och förmåga eller är det ett franskt mål att expandera?

Efter att ha jobbat i eller perifert i liknande organisationer (naturligtvis inte på denna nivå) så vet man ju att det mest handlar om personligt framhävande och vinnande av prestige, men ändå...





KlartSkepp! - - . .

onsdag 30 januari 2013

Missnöjet efter statsministerns uttalande når TV4-nyheterna

I 22-sändningen uppmärksammades det missnöje som väckts inom FM av statsministerns uttalande. Så nyheten nådde trots allt igenom jobbpakten...




KlartSkepp! - - . .

Det kokar där ute... "Särintresse"

Herr Fredrik har nog gjort något onämnbart i det blå skåpet. Jag har sällan känt av sån ilska över statsministerns uttalande här om dagen.


Ovanligt många och upprörda kommentarer....



KlartSkepp! - - . .

Norrmännen bjuder in anbudsgivare för nya ubåtar

Norska FLO (ung. HKV + FMV) bjuder nu in potentiella leverantörer av nya konventionella ubåtar för att diskutera ersättning av de sex befintliga ubåtarna av Ula-klass.en order uppskattas uppgå till ca 30 miljarder NOK. Detta låter i mina öron mycket dyrt och jag tror inte att svenska (u)båtar hamnar ens i närheten av dessa siffror.




De förväntade anbudsgivarna är:
- DCNS (Franskt statsägt varv)
- Fincantieri (Italien)
- Navantia (Spanien)
- Daewoo (Sydkorea)
- TKMS med dotterbolagen HDW (Tyskland) och Kockums (Sverige)


Varven förväntas presentera sina koncept vid mötet med FLO som kommer att ske i Februari.


Det norska försvarsdepartementet funderar i flera banor där också livstidsförlängning av de befintliga Ula-ubåtarna till 2040(!!!) diskuteras. Ursäkta mig, men då skulle ubåtarna vara 50-år gamla och ett ubåtsskrov begränsas i livstid b.la. av antalet dyk osv som frestar på tryckskrovet och dess genomföringar.


Tekniskt Ukeblad






KlartSkepp! - - . .

tisdag 29 januari 2013

Skickligt av statsministern

Ja, man får ju ge statsministern det att han ser till att nyhetsmässigt övertrumfa försvarsuttalandet med den spruckna jobb-pakten. Inget på fyrans 22-nyheter i alla fall. Slipat....




KlartSkepp! - - . .

SVD Analys av "Särintresse" signerad Göran Eriksson

Göran Eriksson, SVD, analyserar här skärpningen av försvarsdebatten efter Reinfeldts uttalande om "särintressen". Eriksson har nog en poäng när han påstår att båda sidor kämpar om allmänhetens syn på försvaret. Därför är den allmänna försvarsupplysningen och förklaringsmodellen över varför vi bör ha ett försvar fortsatt viktig.




KlartSkepp! - - . .

Wolodarski ny chef på DN

Lite OT kan tyckas, men de facto viktigt för bland annat försvarsfrågan. Peter Wolodarski blir ny chef på DN. Frågan är vem som tar över efter honom eller om han bibehåller greppet om ledarsidorna. Ironiskt nog en länk till SVD.




KlartSkepp! - - . .

Statsministern tillika försvarsexperten ute på tunn is

Statsministern hävdar enighet i riksdagen rörande försvarsförmågan. S ledaren dementerar. SVD popcorn någon?




KlartSkepp! - - . .

Reinfeldt - Försvaret ett särintresse (!)

Statsministern visar på att han varken har läst eller förstått när han yttrar sig i Dagens Industri om att försvaret utgör ett särintresse (?!) Och i Aftonbladet


KlartSkepp! - - . .

måndag 28 januari 2013

Flashback till Bush Jr - Mission accomplished?

Det är alltid vanskligt att gå ut och säga att man vunnit innan allt är klappat och klart så att säga. Minns Bush Jr "Mission Accomplished"? SVD - Hollande "Vi vinner". Nu tror jag dock att så verkar vara fallet.




KlartSkepp! - - . .

Ryska officiella källor missnöjda med Mistral

Rysslands vice premiärminister, Dmitry Rogozin, kritiserar köpet av två franska Mistralfartyg då de enligt utsago inte klarar av att operera vid lägre temperaturer än sju grader celsius. Oklart om det är minus eller plusgrader :-)
Defence Aerospace. Barents Observer.


KlartSkepp! - - . .

Ett japanskt motdrag i ö-konflikten?

När Bush JR inledde den sk kampen mot terrorismen med att starta krig på två skådeplatser samtidigt förstod han inte att han långsiktigt spelade sin motståndare i händerna genom att allvarligt utarma den amerikanska offentliga ekonomin. De enorma summor som krigen har krävt har lett till kraftiga nedskärningar i, inte bara den amerikanska krigsmakten utan även i sina koalitionspartners krigsmakter t.ex. den brittiska. När man blir äldre och visare så inser man att saker och ting hänger ihop. Ekonomi, säkerhetspolitik osv. Krig är politikens förlängda arm osv osv.

Försvagningen av den japanska Yenen i syfte att öka inflationen i det hårt prövade Japan, med nollräntor sedan tjugo år tillbaka, kommer också att slå hårt mot Kina, där japanska företag investerat enorma summor, och man är nu rädd från kinesisk sida att ett valutakrig skall startas. DI. Fast kanske försöker japanerna bara att få bukt med sin ekonomi...?




KlartSkepp! - - ..

Kvinnor i militären utkämpar ett eget krig

I dagens SVD skriver Jenny Nordberg en kolumn om kvinnor i militären. Vad rubriken tyvärr inte avslöjar, men väl texten, är att detta handlar om kvinnor i den amerikanska krigsmakten. Även om vi inte ska slå oss för bröstet här i Sverige så påstår jag att vi ligger vi mil framför amerikanerna m.fl. Nåja kanske inte i andelen kvinnor i försvarsmakten.. Synpunkter tas gärna emot från kvinnliga läsare av bloggen.

Har dock alltid tyckt att amerikaner ofta har en märklig inställning till kvinnor i militären där det ska finnas en "double standard" osv. och panik i det närmaste utbryter om det inte finns dubbla duschar.




KlartSkepp! - - . .

söndag 27 januari 2013

Förberedelser pågår för att skicka instruktörer till Mali

I dagens DN under rubriken "EU i veckan" skriver Henrik Brors om att det görs förberedelser för att skicka svenska militära instruktörer till Mali tillsammans med övriga nordiska länder. Syftet är att snabbutbilda Malis arme.

Mali är intressant ur den aspekten att det nog är den första insatsen där EUs medlemsländer har lyckats agera relativt kraftfullt och till synes framgångsrikt. Kanske på grund av den obefintliga offentliga debatten. Det kanske är så slipstenen ska dras?




KlartSkepp! - - . .

Stay-Behind och Palme-mordet

Inga-Britt Ahlenius går ut i dagens DN och vill granska den sk. Stay Behind-rörelsens eventuella roll i Palme-mordet. Anders Jallai m.fl. har på sistone lyft upp både rörelsens existens och en förmodad roll i mordet på statsministern. Intressant...


KlartSkepp! - - . .

lördag 26 januari 2013

Flera tunga försvarspolitiker sluter upp bakom ÖB

Flera tunga försvarspolitiker sluter nu upp bakom ÖB enligt SVD. Nu diskuteras t.o.m. anslagsökningar. S och M åsikt saknas i artikeln.




KlartSkepp! - - . .

Fransmännen förstärker sina styrkor i Mali genom att skicka ett av sina Mistral LHD

Fransmännen skickar in Dixmude - en LHD av Mistralklass för att förstärka sina styrkor i Mali. Utöver att kunna ta trupp och helikoptrar samt landstigningsresurser har fartyget också mycket kvalificerade sjukvårdsresurser ombord. Genom att lägga sig en kort bit ut från kusten reducerar man kraftigt behovet av en massa resurser för Force Protection. Dessutom kan man vinna lite "Hearts & Minds" genom att behandla skadade locals. World Defence News




KlartSkepp! - - . .

ÖB granskas inte av JK för sekretessbrott

Enligt dagens DN (sid 10) kommer ÖB inte att granskas av JK för sekretessbrott. Däremot fortsätter Tomas Lindstrand på åklagarkammaren sin översyn av frågan.
Anmälan till JK har enligt DN lämnats in av en pensionerad kyrkoherde (!). Bulvan någon...?




KlartSkepp! - - . .

Är detta ett spegelkrig vi ser?

Man frågar sig ju om den inrikespolitiska situation vi nu ser är ett spegelkrig dvs ett sätt att genom att ge sken av diametralt annat ställningstagande syftar till att nå sina egentliga syften? Man kan ju inte undgå att bli konspiratorisk. Är detta spel vi nu ser med vår låga försvarsförmåga det sätt på vilket man nu försöker få med svenskarna i NATO? Det känns i så fall mycket riskabelt. Nu senast så detaljerar man för gemene man att det är fem områden som prioriteras. Detta är ju inget nytt för någon som är det minsta insatt. SVD.




KlartSkepp! - - . .

Sverige bidrar med transportflyg till Mali-operationen

Sverige ställer upp med 40 flygtimmar till operationen i Mali Svd.. Undrar om det är "våra" C-17 som någon annan har bestämt skall åka och som vi då mer eller mindre tvingas haka på (pooling & sharing) eller om regeringen faktiskt bestämt sig att självmant bidra. Noll inrikespolitisk debatt har ju förelegat beslutet. Jag börjar bli mycket irriterad på hur lite energi som läggs på den säkerhetspolitiska folkförankringen. Det fanns alltså noll journalistisk info om detta "case"?
KlartSkepp! - - . .

fredag 25 januari 2013

Lite drag av det tänkta systemet Torped-Mina-Sensor TMS

Ny Teknik rapporterar om att DARPA studerar obemannade farkoster på havsbottnen som väcks till liv vid behov. TMS innehöll t.ex. torpedminor som är mycket svåra att skydda sig mot då de ger ett mycket litet utrymme för en motståndare att reagera på. Se t.ex. den här




KlartSkepp! - - . .

ÖB skulle få hjätestatus vid ett åtal

Det tomma vapenskrammel som nu inletts av spionåklagaren är nog inte mer än just tomma hot. Möjligen anstiftat från politiskt håll. Skulle dock ett åtal bli verklighet skulle sannolikt ÖB uppnå hjältestatus. De som nu försöker misskreditera ÖB kommer med största sannolikhet riskera att skjuta sig med grovkalibrigt i foten. SVD




KlartSkepp! - - . .

ÖB utreds för sekretessbrott

SVD meddelar att åklagare diskuterar med SÄPO om hurvida ÖB ska ha gjort sig skyldig till brott mot sekretessen då han nämde att landet endast skulle kunna försvaras i en vecka.
Knivigt att i sådant fall informera nationen om hur illa det faktiskt är.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 24 januari 2013

SAS till Mali

World Defence News


KlartSkepp! - - . .

Inga fler köp av stridsfordon från Iveco

I en tidigare affär köpte ryssarna 1500 stridsfordon från Italienska Iveco. En option på en följdaffär avböjs nu från rysk sida. Enligt utsago är kvalitén på fordonen generellt god. Däremot verkar ryssarna vara mindre nöjd med med stridseffekten. Rysslands Röst




KlartSkepp! - - . .

onsdag 23 januari 2013

tisdag 22 januari 2013

Filippinerna tar Kina till rätten

Den japanske premiärministern Abes rundresa i Sydostasien verkar ha resulterat i ett och annat. Filippinerna drar nu Kina till rätten över sin ö-tvist. RT




KlartSkepp! - - . .

Rysk kulturminister "Ryssar har en extra kromosom"

Rysslands röst.


KlartSkepp! - - . .

Militärt med Gyllenhaal: Från ordkrig till...

Militärt med Gyllenhaal: Från ordkrig till...


Se Gyllenhaal om det upptrappade ordkriget om Senkakuöarna.

Piratanfallen på femårslägsta

Associated Press rapporterar om att piratanfallen i Adenviken nu är nere på femårslägsta. Sannolikt har Kenyanernas offensiv i kombination med att handelsfartyg anlitar säkerhetsvakter fått effekt.




KlartSkepp! - - . .

söndag 20 januari 2013

Kineserna svarar amerikanerna om Senkaku-öarna

Amerikanerna dras nu obönhörligen in i ö-konflikten. Rysslands Röst.



KlartSkepp! - - . .

Försvaret på den journalistiska kartan?

I dagens Söndagskrönika i DN lyfter Peter Wolodarski upp några av de viktigaste samhällsfrågorna som de politiska blocken borde samverka runt. Däribland återfinns glädjande nog försvarsfrågan. Nyckelordet för de upptagna samhällsfrågorna är behovet av långsiktighet.


KlartSkepp! - - . .

lördag 19 januari 2013

USA tvingas ta ställning i ö-konflikten

Hillary Clinton sänder ett tydligt budskap till Kina i ö-konfliktenJapan Times. Abe åker på rundresa i Asien för att söka allianspartners i ett försök att begränsa framflyttningen av de kinesiska territoriella positionerna Japan Times




KlartSkepp! - - . .

Frankrike - Den europeiska ledaren i internationella interventioner?

Det framstår mer och mer efter de senaste åren som om att Frankrike tar på sig ett större ansvar avseende internationella insatser. Vi har insatsen i Elfenbenskusten, Libyen och nu senast Mali. Dessa är dock områden med stark fransk anknytning. Återstår att se om intresse finns för andra områden utan dessa kopplingar. Sannolikt inte.
Det kan vara svårt för oss svenskar att inse, men internationella insatser bygger oftast på någon typ av nationell vinning.




KlartSkepp! - - . .

Hånande av sjukskriven ÖB

Socialdemokratiska Ylva Johansson passade på att via sitt Twitterkonto håna ÖB för påstått låg stresstålighet. Aftonbladet. Hon skall senare ha gjort avbön på samma medie. Sällsynt osmakligt och därtill osmart.




KlartSkepp! - - . .

fredag 18 januari 2013

Britterna försöker få med Australien på Type 26-projektet


Britterna försöker nu få med sig Australiensarna på Type 26-projektet (med det modesta namnet "Global Combat Ship"). Till dessa fartyg håller britterna på att utveckla en ny lv-robot apropå den svenska farsen med IRST.



KlartSkepp! - - . .

ÖB sjukskriven pga utmattning

DI rapporterar att ÖB har sjukskrivits till följd av utmattning. Jag har full förståelse för att detta har blivit resultatet av den omöjliga uppgift som han har stått inför.

KlartSkepp! - - . .

Försvarsministern svarar (eller inte) på frågan - Varför 60 Gripen

Ny Teknik redovisar här försvarsministerns icke-svar...


KlartSkepp! - - . .

Gripen - Koordinerad aktion Schweiz - Sverige

Defense Aerospace påstår i rubriken på sin artikel (via RSS) att köp av Gripen har godkänts av Schweiz. När jag läser artikeln instämmer jag inte till fullo i rubriksättningen. Klart är dock att den Svenska och Schweiziska pressreleasen koordinerats i tid.



KlartSkepp! - - . .

Internationell media rapporterar om splittring inom alliansregeringen

Defense Aerospace


KlartSkepp! - - . .

torsdag 17 januari 2013

Ska vi vara oroliga över den ryska marina upprustningen?

Russian Military Reform publicerar en artikel i ärendet.




KlartSkepp! - - . .

Europeisk försvarsindustri bör samarbeta - inte gå ihop

Förre ÖB och Chef EUMC lyfte frågan om att europeisk försvarsindustri borde eliminera redundans. Jag är kritisk till detta då konkurrensen minskar och vi riskerar att få ett monopol/oligopol med allt vad det innebär av fördyringar osv. Kunden riskerar att sättas i en mycket svag position. Dassaultchefen har sin syn klar på detta - Artikel Defense Aerospace.





KlartSkepp! - - . .

Vidmakthålla Collinsubåtarna - 176-sidig rapport

Defense Aerospace


KlartSkepp! - - . .

Värt att veta inför Zapad 2013

Brezjnev's blog


KlartSkepp! - - . .

Saab säljer obemannad farkost för ubåtsjaktmål

Saab




KlartSkepp! - - . .

60 stycken JAS 39 E

Ny Teknik rapporterar om att regeringen nu har fattat beslut om 60 stycken JAS 39 E. Uppgiften verifieras på Försvarsdepartementets hemsida.
Jaha, det ska väl fortsätta finansieras inom ram antar jag...




KlartSkepp! - - . .

Strategisk paus - Upphör!

Kära bloggföljare... Då var det dags att återinträda i bloggtjänst efter en uppkommen strategisk paus.

Innan jag fortsätter vill jag komma med en personlig ursäkt till KÖMS och Kmd Engevall, som jag blev inbjuden att skriva en artikel till. Jag är ledsen för min hastiga sorti, men ibland råder man inte över sin tillvaro.

Den ofrivilliga strategiska pausen har dock givit mig tid till reflektion. Jag har naturligtvis följt skeenden och händelser såväl i Svenskt närområde, men som vanligt även i det globala perspektivet.

De nationella bloggarna fokuserar till stor del på Försvarsmaktens interna liv och har vanligtvis ett gott underrättelseläge då de befinner sig i, eller åtminstone mycket nära beslutsloopar på hög militär nivå.

Bloggen Observationsplatsen håller ställningarna vad gäller bevakningen österut. Gyllenhaal återkopplar mot historiska skeenden.

Slutsatsen är att undertecknad kommer att fortsätta bevaka militärindustriella skeenden nationellt såväl som globalt och koppla analyser till desamma i syfte att försöka uttyda strategier och allianser i vardande. Regelbundet kommer svensk förmåga och utveckling att analyseras mot bedömd omvärldsutveckling.

Tiden är förbi när endast geografiskt avstånd hade betydelse för vår säkerhetspolitik.

Vad har då hänt under min Time-out?

I Sverige har naturligtvis Gripens underfinansiering fortsatt att skapa ringar på vattnet. Precis nu kommer också ett besked om att regeringen har beslutat sig att anskaffa 60 stycken JAS 39 E FörsvarsdepartementetNy Teknik


Som en gubbe i lådan dök ett nytt LV-system helt oväntat upp från ingenstans...



Försvarsberedningens beställningsjobb från Borg fortsätter under parollen "All is well" samtidigt som ÖB deklarerar en-veckasförsvaret tidigast 2019. Försvarsminister hukar sig och försöker haka av...



Personalbristen inom främst marinen och flyget går inte längre att mörka efter genomlysning av Riksrevisionen.



Förre ÖB, avgående chef för EUMC, Håkan Syren försökte starta en debatt om Pooling & Sharing med en önskan om att skapa färre aktörer på försvarsmaterielsidan!(?) Vad ett oligopol/monopol gör för prisbilden kanske jag inte behöver lyfta upp eller...?



Glädjande nog börjar så sakteliga NATO-frågan lyftas efter en väldigt lång låsning härstammande från vår smygallians sedan kalla krigets början.


För marinens del verkar det vara fortsatt kärvt även om uppgraderingar och vidmakthållande för Torped 62 har beslutats. Det har varit lite fram och tillbaka med HTM för Korvetterna Gävle och Sundsvall. Visby fortsätter leveransprocessen. Stödfartygen verkar halka i tid.
Ytterligare insats i Adenviken kommer inom kort att omgruppera till operationsområdet.


Jag har säkert glömt hälften, men uppdateringar kommer - var så säker!



Klart Skepp - på utgångsläget!






KlartSkepp! - - . .