måndag 22 oktober 2012

Sverker Åström spion?

Enligt nya uppgifter misstänkte statsminister Tage Erlander att toppdiplomaten Sverker Åström var sovjetisk spion. Detta skall ha framkommit i uppgifter från Tage Erlanders dagbok (SVD).

Det är uppseendeväckande om så skulle ha varit fallet eftersom Sverker Åström var med och formade efterkrigstidens (WW2) svenska neutralitets- och alliansfrihetspolitik tillsammns med Östen Unden, Sven Andersson m.fl. Om jag inte minns fel var Åström med och förhandlade om Sverige skulle gå med i, vad som senare kom att bli, NATO.

Vad som verkar ha varit bakgrunden för misstanken är att Sverker Åström var Stig Wennerströms chef under en gemensam tjänstgöring i Moskva 1940-1941. En sovjetisk avhoppare skall redan 1956 ha påstått att det fanns två sovjetiska spioner i Sverige, en diplomat och en militär.



KlartSkepp! - - . .

söndag 21 oktober 2012

Rapport - just nu... JAS till Island?

Nu vaknar gammelmedia till och rapporterar om eventuella JAS-patrulleringar till Island. Ingen vill naturligtvis kommentera något.




KlartSkepp! - - . .

SWENEX 12-2

Inget går upp mot en höstövning i regn och rusk :-=

Enligt uppgift har några några gäster från Försvarsdepartementet, tillsammans med Försvarsministern fått förmånen att bli lite sjörullade. Undrar om de fick erfara vad ordern "Spaningssvep ost Gotland" innebär?

Samtidigt med övningsuppstart ordnades med erforderligt mottagande av USEUCOM (Befälhavaren för de amerikanska styrkorna i Europa).

I torsdags genomfördes minjakttävlan. Det blir intressant att se vem som vann...

Till alla er därute - Rock on!

GMY




KlartSkepp! - - . .

Japanska kustbevakningen räddade 64 kineser

Den kinesiska ledningen gnisslar säkert tänder nu då den japanska kustbevakningen räddat 64 kinesiska sjömän efter en brand ombord på ett kinesiskt fartyg ca 150 km från Okinawa. Rysslands Röst.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 18 oktober 2012

onsdag 17 oktober 2012

Försvaret höjer lönerna

Dagens Industri. Ett litet steg i rätt riktning - om man bortser för att det nog var ett misstag att avveckla värnplikten.




KlartSkepp! - - . .

Ryska försvarsutgifter upp 59% 2015

Enligt RIA skall Duman ha beslutat sig för en höjning av försvarsanslaget till 59% - från 61 miljarder USD i år till 97 miljarder USD 2015.



KlartSkepp! - - . .

Sjöfartsverket köper sju nya helikoptrar

Sjöfartsverket köper sju nya helikoptrar Augusta Westland AW-139 för att förstärka sin kapacitet för sjö- och flygräddningsuppdrag.
Helikoptern verkar vara relativt stor och kan ta 15 personer. Vidare är det en tvåmotorkärra vilket naturligtvis är bra i den tänkta rollen. Max cruise speed är 165 knop och max räckvidd 675 nm (siffror från tillverkarens hemsida). Pris per styck (endast helikoptern) är enligt Wikipedia ca 21 miljoner USD. För sju maskiner motsvarar det, till gårdagens dollarkurs, ca 975 mSEK. Till det kommer support och eventuella tillval så som skydd mot isbildning osv.
Kanske börjar vi komma tillbaka på banan vad gäller sjöräddningsförmågan?





KlartSkepp! - - . .

Annicka Engblom (M) utsedd som ledamot till luftförsvarsutredningen


BLT Sydöstran alias Bleka lövet



KlartSkepp! - - . .

tisdag 16 oktober 2012

Besättningen på norskt kustbevakningsfartyg utsatt för skadlig radarstrålning

Fem personer ur besättningen på "KV Nordkapp" utsattes av den amerikanska jagaren "USS Farragut (DDG-99)" för radarstrålning under övningen "Northern Eagle" den 24e Augusti i år.


Besättningen märkte då man låg långsides med USS Farragut att teknisk utrustning började krångla för att sedan stänga av sig själv. Därtill observerades hur hud upphettades (!).

Den amerikanska jagaren kallades då upp för att kontrollera att dess radarstationer var avstängda. Amerikanerna förnekade att att radarn varit igång och först efter tio dagar erkände man att radarn faktiskt hade varit i sändning och att besättningen på Kv Nordkapp därmed hade utsatts för strålning på 3-4 GHz (S-band).

En i besättningsman lades in på sjukhus och ytterligare fyra besättningsmän skickades för vård i Tromsö.


USS Farragut, som är en jagare av Arleigh Burke-klass är utrustad med en AN/Spy-1 radar med en uteffekt av hela 6 MW (!) på S-bandet. Som jämförelse har en spanradar på Göteborgskorvett en uteffekt på ca 200 kW.

Detta är en jätteblunder av det amerikanska fartyget då rutinen alltid är att kontrollera att radarsändning är avslagen då man närmar sig andra fartyg.
Barents Observer.


KlartSkepp! - - . .

Regeringen kritiseras för underfinansierad försvarsbudget

Fredrik Olovsson, gruppledare för S i finansutskottet går i dagens DI ut och kritiserar bl.a. JAS-finansieringen. Blir det måhända nu ännu mer uppförsbacke för regeringen när oppositionen skjuter in sig på sakfrågor i budgeten?




KlartSkepp! - - . .

fredag 12 oktober 2012

Sossarna visar på nationellt ansvar

Peter Hultqvist (S) sträcker ut en hand till regeringen för att lösa JAS-finansieringen och visar därmed prov på S förmåga att till ett nationella ansvarstagande. SVD.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 11 oktober 2012

BAE - EADS-affären avslöjar strukturer av statsägda försvarsföretag

Inte för att det har varit någon nyhet för de som är insatta i branschen, men flertalet av Europas försvarsindustriföretag är statsägda.
Kongsberg, Patria, BAE, EADS, DCNS m.fl.
Detta snedvrider naturligtvis konkurrensen och får EUs regler för försvarsindustriområdet avseende konkurrensregler att mest likna en chimär.
Vissa svenska politiker vidhåller dock att Sverige ska vara bäst i klassen.
Die dummen Schweden. Defense Aerospace.


KlartSkepp! - - . .

onsdag 10 oktober 2012

Inget samgående mellan EADS och BAE

Olika intressen hos parterna gick inte att kombinera. Politiker och militärer har en tendens att underskatta komplexiteten i det militär-politisk-industriella landskapet. SVD.




KlartSkepp! - - . .

söndag 7 oktober 2012

Rimligt med en svensk spaningssatellit?

NyTeknik - Varför inte en egen svensk spaningssatellit?




KlartSkepp! - - . .

Kultur...

Affären mellan EADS och BAE är inte helt friktionsfri som det verkar. Tyskar + Fransmän + Britter = Kulturkrockar? SVD.




KlartSkepp! - - . .

fredag 5 oktober 2012

tisdag 2 oktober 2012

Risk för radioaktivt läckage i Barents hav

Barents Observer meddelar att bloggare påstår att den ryske kryssaren "Peter den store" skall ha haft ett läckage av radioaktiv ånga i Barents hav.




KlartSkepp! - - . .