lördag 26 maj 2012

Chefsåklagare granskar spioneri mot Saab

SVD. Chefsåklagaren följer upp om spioneriförsök mot Saab. Om det är statsspioneri faller ärendet automatiskt inom SÄPOs jurisdiktion. Det svenska kontraspionaget bör ju ha varit inblandat en tid då det franska "Direction Generale de la Securite Exterieure" har som uppgift att stödja fransk industri. Dessa opererar utanför Frankrikes gränser. DGES.


Inom Frankrikes gränser sköter "Directorate Centrale du Renseignement Interieur". Ja, ni vet, söker igenom hotellrum osv. Två avdelningar tilldrar sig ett särskilt intresse i detta fall.
1. Avdelningen för ekonomiskt skydd och 2. Avdelningen för Teknologiunderrättelser
DCRI


Jag minns att jag hade en diskussion med Annica Engblom på denna blogg rörande en viss svensk politisk blåögdhet om en fullt ut konkurrentutsatt europeisk försvarsmarknad. Det är kanske rimligt att antaga att vissa länder säger en sak och gör en annan? Men näe, ingen kan väl vara fullt så beräknande av våra europeiska bröder och systrar?(!)



KlartSkepp! - - . .

måndag 21 maj 2012

FP 'Avbryt utvecklingen av Korvett Visby!'

FP Allan Widman anser att projekt Visby bör avbrytas. SVD då projektet är sju år försenat.


Jag är den förste att hålla med om att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga, MEN hela marinens personalplanering hänger på införandet av dessa korvetter och de har i sina basfunktioner (Stealth, artilleri m.fl) visat sig vara mycket potenta. Många är de personer som för PTK (ProvTursKommando) räkning har åkt ned för bemanningsuppdrag för att bidraga till att föra in dessa korvetter i operativ tjänst.


Man kan naturligtvis ha åsikter på förseningen och att bågen spändes väldigt hårt. Precis som med JAS, så började projekteringen mot bakgrund av det kalla krigets krav. I och med den lilla numerär av fartyg som Sverige planerade för var varje fartyg tvunget att vara extremt potent. Detta gjorde att man gjorde en ansats till att hoppa fram ett antal utvecklingssteg. Såhär i eftertankens kranka blekhet så kanske det var en och annan bro för mycket.
Vidare så var man på FMV varit tvungen att ta på sig systemintegrationen själv eftersom kostnaden (som man såg det då) annars hade blivit för hög. Tyvärr var det sistnämnda en felbedömning alt. ett resultat av att budgetramarna var för trånga.


Nej, Allan, Visby bör inte läggas ned. Däremot bör man fundera på att skjuta till en realistisk budget för ett färdigställande. Alternativet är ett HKP14-liknande upplägg där Military Off The Shelf (MOTS) köps in för att överbrygga leveransglappet. Det bör inte bli dyrare än HKP16-upplägget.






KlartSkepp! - - . .

fredag 18 maj 2012

Britterna stärker banden med Saudiarabien

HMS Daring genomför flottbesök i Saudiarabien i syfte att stärka banden mellan nationerna. UK MOD




KlartSkepp! - - . .

Indien bygger eget baserat på svenska Haubitsar

Det verkar som om indierna bygger egna Haubitsar baserade på svensk modell. Defense Aerospace




KlartSkepp! - - . .

Pakistan kan tänkas att temporärt öppna sina gränser för NATO

Efter att Osama gick in i Pakistan efter Usama, ilsknade pakistanierna till och stängde den viktiga underhållsrutten genom Pakistan till Afghanistan.



Ref: Gene Thorp, Washington Post

Nu verkar diplomaterna nå framsteg och det kan tänkas att underhållsrutten temporärt öppnas för hemtagning av materiel inför det stora hemvändaråret, 2014.
Defence TalkDefense Industry Daily


KlartSkepp! - - . .

måndag 14 maj 2012

Exocet MM40 med Brasiliansk motor

Lagom till sänkningarna i Sydatlanten för 30 år sedan släpps nyheten att den franska sjömålsroboten Exocet har testats med en brasiliansk motor. Detta är naturligtvis ett led i att sälja stridsflyg till Brasilien. MM40




KlartSkepp! - - . .

fredag 11 maj 2012

Kinesisk miniubåt byggd av avskedad textilarbetare

Den före detta textilarbetaren Zhang Wuyi gjorde slag i saken och byggde sin egen miniubåt. Zhang påstår att han har tillverkat och sålt tre stycken ubåtar av denna modell.


Ubåten skall ha ett största dykdjup på 100 meter (!!!) och en räckvidd på 56 distansminuter (5,6 knop under max 10 timmar). Ubåten har dessutom griparmar för arbete utanför ubåten.


Bygget skall ha kostat tre miljoner Yuan vilket motsvarar ungefär lika mycket i svensk valuta. Dessa pengar har han lånat ihop av familj och vänner.


Åskådare vid Zhangs uppvisning är bland annat "undervattensodlande bönder" (svårt att översätta) som både oroar sig och ser möjligheterna med Zhangs miniubåt. 


Fördelen är att man kan plocka sjögurkor och annat utan att exponera dykare för de risker som är förknippat med insamlingen av dessa. 


Nackdelen är att man ser framförs sig att undervattenstjuvar kan komma att stjäla undervattensgrödor då de installerade radarsystem som idag används för att övervaka fälten inte kan detektera ubåtar. Därför funderar man nu på om man måste installera sonarer för att kunna detektera intrång och stölder.







Vad kan man säga? Driftigt av en kille med enbart grundskoleexamen.


CRI English

lördag 5 maj 2012

Britter tackar nej till ryska medaljer

Enligt en talesman på det ryska utrikesministeriet så har brittiska myndigheter tackat nej till ryska medaljer till de veteraner som deltog under andra världskrigets arktiska konvojer som transporterade materiel och förnödenheter till dåvarande Sovjet.




Under kalla kriget ville man från sovjetisk sida inte kännas vid denna hjälp, men nu verkar det vara andra tongångar. Arktiskonvojveteraner har tidigare medaljerats med ryska/sovjetiska medaljer, men de har inte rönt någon uppskattning från brittisk sida. 78 konvojer genomförde den riskabla resan, som tog mellan 8-12 dygn, i stark kyla och under konstant hot om att bli sänkta.




Ordföranden för veteranklubben, Jock Dempster, menar att den brittiska regeringen helst önskar att detta snarast möjligt glöms bort och att det bara har varit tomma ord om att inrätta en brittisk medalj till veteranerna.
RIA
Rysslands Röst
KlartSkepp! - - . .

torsdag 3 maj 2012

Australien beslutar sig för att gå vidare med ubåtsplanerna

Australiensarna går vidare med sina planer på att ersätta Collins med 12 st nya ubåtar.Defense Aerospace 1 Defense Aerospace 2. Dessa ska byggas i Australien och utländsk kompetens kommer att behövas. Tack och lov har man tagit sitt förnuft till fånga genom att utesluta amerikanska atomubåtar, hear hear.
Vettigt att investera i ubåtar av en ö-nation som har fått lära sig den hårda vägen vad det betyder att inte ha egen ubåtsbyggnadskapacitet. Jag vet ett land uppe i norr som till stor del är omgivet av vatten som har sålt ut sin ubåtsbyggnad till utländska intressenter.




KlartSkepp! - - . .