onsdag 29 februari 2012

Uppsägningar inom försvarsmakten

BLT




KlartSkepp! - - . .

EU förlänger EUNAVFOR till 1 Dec 2014

Tu.no meddelar att EU fattat beslut om att förlänga insatsen med EUNAVFOR utanför Somalia fram till 1 Dec 2014.
Inga landoperationer kommer att vidtas, men det kommer inte som någon överraskning eftersom den kenyanska armen just nu genomför upprensningsaktioner riktade mot al Shabab samt pirataktiviteter (al Shabab och piraterna samarbetar ofta).
Dessutom opererar ju amerikanska drönare i området och tillhandahåller underrättelser. Konstigt att inget syns i media om detta, men det är ju nyheter från Afrikas fastland så det är väl knappast nyhetsvärdigt kan jag tro...TIA.




KlartSkepp! - - . .

tisdag 28 februari 2012

Polarstation Zebra

Det brittiska fartyget HMS Protector hjälpte till att släcka en brand på en brasiliansk polarstation. Tyvärr omkom två människor i den intensiva eldsvådan. UK MOD.


KlartSkepp! - - . .

Syrisk radar moderniserad av ryssarna

Räckvidd över Israel. Rysslands Röst




KlartSkepp! - - . .

fredag 24 februari 2012

måndag 20 februari 2012

Kockums och A26 omnämns i internationell media

I en artikel som generellt belyser utvecklingstrender inom ubåtsteknologi omnämns Kockums. Aviationweek




KlartSkepp! - - . .

söndag 19 februari 2012

Nej till ryska som andraspråk i Lettland

Letterna röstade, med övertygande marginal, nej till ryska som andraspråk. RT.




KlartSkepp! - - . .

Britter och fransmän signerar samarbetsavtal

Storbritannien och Frankrike har tecknat ett samarbetsavtal. Detta avtal är mycket intressant ur flera aspekter. Framför allt kommer det att konsolidera försvarsindustrier Think Defence.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 16 februari 2012

Jänkarna visar flaggan

Amerikanerna seglar fram och tillbaka utanför Irans kust med hangarfartyget USS Abraham Lincoln. BBC Kanske lite väl provokativt att visa flaggan på detta sätt?




KlartSkepp! - - . .

Fler NATO-övningar i Östersjön

FOI rapporterar att NATO planerar att genomföra fler övningar i Östersjön, men vill inte peka ut någon fiende.

svenska marinen är nu underkritisk så på vissa övningar kanske vi får lämna Walk Over? Kanske kan hyra någon fiskare som går ut och håller ställningarna?




KlartSkepp! - - . .

WP-strategi tillbaka?

Under kalla kriget var planen från WP-sidan att använda sig av ett stort antal taktiska kärnladdningar för att nå herravälde i nordeuropa. Ryssarna säger sig nu vara beredda att åter använda sig av kärnvapen, men nu i ett sk defensivt syfte. RIA.




KlartSkepp! - - . .

tisdag 14 februari 2012

Kärnvapen i brand i närområdet

I branden, som härjade den ryska atomubåten Ekaterinburg i December 2011, visar det sig nu att kärnvapenrobotar och torpeder fortfarande var ombord.
Ekaterinburg hade tagits in i docka för att reparera en skrovskada. I syfte att spara tid hade man låtit torpeder och robotar vara kvar ombord - något som jag själv kan relatera till och som har känts lockande efter att ha langat oändliga mängder ammunition vid in/utdockning.... Det är naturligtvis frestande att tumma på denna rutin för att vara kortsiktigt produktionsrationell... Nu blev det en bokstavlig "backfire".




Dessutom hade man ett annat fartyg i samma docka som försvårade fyllandet av dockan för att kunna släcka elden.
Besättning ska tidigt ha börjat agera för att evakuera torpeder från branden. Hade en eller flera torpeder exploderat hade sannolikt en sk "Dirty bomb" kunnat utvecklas av de två reaktorerna och kärnvapenrobotarna ombord.
Russian Military Reform.
Den, för ryssarna, goda nyheten i sammanhanget är att reparationerna "bara" beräknas uppgå till hälften av tidigare estimerade summor. Den dåliga nyheten är att, såvida man inte byter ut hela tryckskrovet i förskeppet, får man bara genomföra dykning till begränsade djup då hettan från branden har ändrat stålets egenskaper till det sämre.
KlartSkepp! - - . .

lördag 11 februari 2012

Observationsplatsen om en Rysk dykbåt

Observationsplatsen rapporterar om att ryssarna har tagit fram en egen motsvarighet till dykgruppbåt liknande den svenska "The Seal". Det är illavarslande om man nu sätter ihop hela system av system. Det handlar om nya versioner av Piranha (ryskt namn Losos, Projekt 865 - den miniubåt som sannolikt var här på 80- och 90-talet.Wikipedia)



Nya dykfarkoster till marina Spetsnatz-förband (Proton-S) se Oplatsen



Nu kommer alltså Triton-NN (bild från Oplatsen).



Dessutom modifieras ubåten Belgorod för att kunna genomföra specialoperationer. Tidigare artikel


Projekt 949A

Den nya typen av dykbåt har vissa likheter i nosen med gamla Triton-2, Projekt 908. Kan man gissa på en sonar och en pingindikator?




Man har man på dykbåten försökt sig på en stealtutformning. Det blir avsevärt mycket svårare att på radar fånga en låg signaturanpassad farkost. Nu är ju inte signaturanpassningen på något sätt extrem. T.ex. Har man en rund mast där sannolikt GPS/Glonass, radarvarnare finns placerade. Det ser inte riktigt ut som en snorkel, men jag kan ha fel.

Dessutom får jag en känsla att den kan docka under någon annan farkost om man tittar på de vita kuddar som finns på ovansidan av farkosten, men det kan ju såklart finnas andra förklaringar.



KlartSkepp! - - . .

Amerikanska flottan satsar på obemannat

Jag har nämnt det förut och nämner det igen - vi står inför ett paradigmskifte när det gäller obemannade farkoster till sjöss. Amerikanska SeaHawks kontrollerar en rote med FireScouts (UAV Helikopter). Defence AOL.





Man jobbar hårt med att landa UCAV m.m. på hangarfartyg osv. Utvecklingen kan leda till att även relativt modesta storlekar på fartyg kan få en avsevärd påverkan långt inåt land.


Tomahawk - räckvidd upp till 170 mil
Visst - under t.ex. Libyenoperationen slog man ut en hel del Lv, ledningsstruktur osv med Tomahawks innan flyget gick in och tog över, men nu pratar vi något helt annat nämligen att kunna ta sig långt in över land och stanna för att kunna spana eller leverera eldunderstöd till marktrupper.


Popular Mechanics

KlartSkepp! - - . .

fredag 10 februari 2012

Orsakerna till ryssarnas hållning i Syrien

Stötte på denna blogg-artikel som går igenom orsakerna till ryssarnas ovilja att lämna ut Syrien och al- Assad till det internationella samfundetRussian military reform




KlartSkepp! - - . .

Två nya iranska miniubåtar

Iranska flottan har tillförts två nya miniubåtar av Ghadir-klass. RIA.



Totalt anges flottan av 120-tons Ghadir-klass uppgå till 16 ubåtar. Ubåtstypen uppges kunna ta två torpeder (533 mm) alternativt minor. Enligt uppgift ska en iransk kopia av den ryska superkaviterande torpeden Shkval, kallad Hoot. kunna avfyras från Ghadir-plattformen.


Wikipedia om Ghadir


KlartSkepp! - - . .

Det går bra för Kongsberg

Tu.no rapporterar framgång för norska Kongsberg. Den nya sjömålsroboten som förmodligen var den som välte Gripenaffären (och ska beväpna F-35) har sålts till polska kustrobotbatterier. Dessutom har man i ett motköp med Archer sålt fjärrstyrda vapenplattformar till Sverige.




KlartSkepp! - - . .

Försvarsministern söker motivera sitt yrkesförsvar

Försvarsministern söker tröst i en finsk undersökning om att stödet för värnplikten sjunker pga "frånvaron" av hotbild. Se här.. Säga vad man vill, men finnarna är pragmatiska av sig. T.ex. Köper man de vapen som ger bäst kill ratio. Måhända rått och grymt, men funkis. Tror inte att finnarna överger värnplikten i första taget.

Försvarsministern nämner avslutningsvis de nordiska samarbetsplanerna med "Pooling och Sharing" och exemplifierar detta med samarbete i Afghanistan men nämner inget om våra mångåriga gemensamma marinövningar så som Lovisa, eller vårt sjöbevakningssamarbete.




KlartSkepp! - - . .

torsdag 9 februari 2012

Specialstyrkor redan inne i Syrien

Enligt RT (pro Putin-media) påstås att Qatar och britterna redan har satt in specialstyrkor i Syrien. Sant eller ej - avgör själv!

Se även "Rysslands röst" i samma ärende.


KlartSkepp! - - . .

Ryssarna modifierar atomubåt för specialoperationer

Projekt 949A, Belgorod, modifieras för specialoperationer. På varvet Sevmash.



Frågan är vilket operationsområde hon tilldelas och vilka modifieringar vi pratar om. Oplatsen skrev härom nya undervattensmopeder till OMRP dvs marina Spetsnaz. Kanske finns ett samband?
Förbered för sonarkontakt?






KlartSkepp! - - . .

Tydligt budskap till Argentina

Förutom att prins William är stationerad några veckor på Falklandsöarna, så skickar britterna nu en Typ 45-jagare, HMS Dauntless, att patrullera i området.



Med sin Lv-kapacitet sänder hon ett tydligt budskap till Argentina. "Vi är här för att stanna!". The Telegraph
The Type 45 destroyer is the most advanced anti-aircraft and anti-ballistic ship in the world equipped with 48 Sea Viper missiles and the Sampson radar, which is more advanced than Heathrow air traffic control.

The ship is in a league of its own in air defence able to track dozens of multiple targets

"It can shoot down Argentine fighters as soon as they take off from they bases," said another Navy source. "This will give Buenos Aires serious pause for thought."

The deployment, expected in late March, comes as Argentina has stepped up its sabre rattling over possession of the islands with a ban on all Falkland registered ships in South American ports.

Förra gången det begav sig så drog man hem resurser och var otydliga med budskapet - något som kom att kosta nästan 900 man (både britter och argentinare) livet.
KlartSkepp! - - . .

onsdag 8 februari 2012

Tredje branden på sex veckor

Det verkar vara lite sisådär med brandskyddet och disciplinen på varv i Ryssland. Tredje branden på sex veckor.




KlartSkepp! - - . .

Ryssarna fokuserar på kustzonen

Ryssarna stärker sin förmåga för kustnära operationer genom att utöka sin flotta med korvetter och fregatter. Dessa kommer att byggas i vårt närområde. Frågan är för vilket syfte - offensiv- eller defensiv förmåga (eller både och...)?
The new vessels – corvettes and frigates – will be built primarily by the Severnaya Verf in Sankt Petersburg. The yard on 1 February officially started the construction of both a new corvette and a frigate. The vessels named respectively the “Gremyashchii” and the “Admiral Golovko” are part of the Project 20385 and Project 22350, a press release from the yard reads.


According to Korolyev, a modernized version of the 20380 project, will help the Navy solve its problems in the Russian coastal waters.


“The vessels will allow the Russian Fleet to look confidently into the future”, the Vice Admiral stressed at last week´s ceremony at the yard.


The Severnaya Verf will build a total of ten new corvettes. The first of the vessels, the “Steregushchii” and the “Soobrazitelny” were included in the fleet in respectively 2007 and 2011. In addition, the vessels “Boykii” and the “Stoykii” are under construction and soon ready for hand-over to the Navy, RIA Novosti reports. Yet another corvette is under construction in the far eastern yard of Amur.

Barents Observer




KlartSkepp! - - . .

Ryska FSB delger satellitbilder till al Assad

Enligt information från RIA skall chefen för FSB, Fradkov, ha delgivit al Assad information om rebellernas ställningar i Syrien.

Foreign Minister Sergei Lavrov traveled to Damascus for talks with al-Assad on Tuesday. He was accompanied by Mikhail Fradkov, head of Russia’s Foreign Intelligence Service, who allegedly handed over the maps to Syrian government, the report said.
Asharq Al-Awsat cited unidentified sources in al-Assad’s government, but also said the information “was not fully confirmed.” Neither Foreign Ministry in Moscow nor Fradkov’s agency commented on the story as of Wednesday afternoon.

Ryssarna blir mer och mer desperata att hålla kvar sitt fotfäste i Mellanöstern.




KlartSkepp! - - . .

Notan för piratverksamheten - 47 miljarder

DI meddelar i en artikel att kostnaden för piratverksamheten uppgår till 47 miljarder enligt beräkningar utförda av den amerikanska tankesmedjan One Earth Future.




KlartSkepp! - - . .

tisdag 7 februari 2012

Inlägg om Visby på Marinbloggen

Efter en tids tystnad publicerar marinbloggen en nyhet om Visby och version fem. Marinbloggen




KlartSkepp! - - . .

Finska statens bolag, Patria, och Volvo signerar Teaming Agreement

Defence Aerospace släpper en nyhet att finska Patria (dvs finska staten) och svenska Volvo signerat ett teaming agreement.




KlartSkepp! - - . .

USS Enterprise övar inför Iran-operation?

RT (som f.ö. är pro-Putin media) påstår att USS Enterprise tränar för ett Iran-scenario.




KlartSkepp! - - . .

måndag 6 februari 2012

Sex nya ubåtar till Svarta havsflottan

Svarta havsflottan kommer att få ett tillskott av sex nya Varshavyanka (Proj 636,3) diesel-elektriska ubåtar till 2017.
Även Fregatter av Krivak IV-klass kommer att tillföras området. Jag antar att vi ska vara glada eftersom vi bara får fyra stycken ryska ubåtar till Östersjön (av de tio som byggs). RIA.
KlartSkepp! - - . .

Europa måste dra sitt eget lass

Vi har ju hört vår egen försvarsministers mantra om "Pooling & Sharing" - något han har plockat upp av sina europeiska motsvarigheter. I en artikel i Defence Talk förklaras lite om bakgrunden till detta.

Ursprunget verkar ha kommit från Fogh Rasmussens initiativ "Smart Defence", som lanserade under sammanträden i Munchen för ett år sedan. Detta NATO-initiativ som syftar till att gemensamt dela på utgifter för gemensamma resurser dvs "Pooling & Sharing" skall generellt ha anammats i Europa som helhet vilket är rationellt då de flesta EU-stater är med i både NATO och EDA, men där den sistnämnda har liten eller ingen reell betydelse (papperstigern EDA bör för övrigt snarast förpassas till de sälla jaktmarkerna).

Anledningen till att överhuvudtaget komma upp med iden om "Pooling & Sharing" kan kopplas till att amerikanerna har tröttnat på att vi europeer rider snålskjuts på amerikanska skattebetalare. Dessutom innebär Kinas kraftiga militära expansion en amerikansk omfokusering vilken inte är möjlig - givet den ekonomiska situationen.

With the United States cutting its own massive defence budget, withdrawing troops from Europe and turning its strategic gaze towards Asia, Europe can no longer rely on its big-spending ally to fill the gap.

Only a handful of NATO nations respect the alliance goal of spending at least 2.0 percent of GDP on defence, while the US military budget represents 75 percent of the alliance's spending.

"This concept of Smart Defence is welcome news for most American politicians," said Republican US Senator Lindsey Graham.

"It shows that the NATO nations are really seriously thinking about maintaining a robust defence. But if it translates to a nice sounding phrase to justify less spending, I think that's not very smart."

"Pooling & Sharing" har sina brister och senatorn ovan bör nog inte ropa hej för tidigt. Problematiken illustreras av två fransmän - den ene General och den andre CEO för Airbus.
"Nations realise that going alone, especially for large projects, is not possible," said French General Stephane Abrial, NATO's Supreme Allied Commander for Transformation tasked with finding new ways to cooperate.

But Abrial admitted in a panel discussion on Smart Defence that the alliance will only present "modest" programmes at a NATO summit in Chicago in May.

"I'm a little bit sceptical," said Thomas Enders, chief executive of European aerospace giant Airbus. "20 years ago these ideas were on the table. So why would this time be different."

Således "Been there, Done that" Kan försvarsministern möjligen, mellan snittarna och Champagnen nere i den Europeiska försvarsklubben, beskriva vad som är nytt i sak?

I den Europeiska försvarsbranschen, där många företag är statligt ägda och kontrollerade samt där nationella arbetstillfällen (och självkänsla...) är viktiga (ja alltså detta gäller inte i Sverige där vi gladeligen ger bort saker - bara vi får en stjärna i kanten), blir det mycket svårt att få till den utopiska tanken om "Pooling & Sharing".

Vi får väl se vilken politiska floskel som lanseras härnäst.



KlartSkepp! - - . .

Japanerna köper laserbaserat sjömindetektionssystem

Japanerna köper lasersystem för detektion av sjöminor. Defence Talk.

I Sverige experimenterade vi med ett liknande system under slutet av åttio- början på nittiotalet. Om jag minns rätt testade man systemet, som använde sig av grön laser, på en HKP 6 (Jet Ranger).

japanerna är de första som köper ett dylikt system.




KlartSkepp! - - . .

Ryska ambassaden i Libyen stormad

Libyer stormade den ryska ambassaden efter Rysslands och Kinas veto i Säkerhetsrådet. RIA. Det börjar bli lite motvind nu för dessa bägge nationer i Mellanöstern.




KlartSkepp! - - . .

fredag 3 februari 2012

torsdag 2 februari 2012

Situationen i Iran desarmeras?

IAEA rapporteras, i dagens Financial Times, har lämnat några initiala rapporter om sin inspektionsrunda i Iran. Man är naturligtvis försiktiga med sina uttalanden och betonar att det finns en del kvar att inspektera. Jag skönjer dock en försiktig optimism från IAEA.


Inspektionerna hade sannolikt inte möjliggjorts utan den "show of force" som de samlade flottstyrkorna utanför kusten utgör. Kanonbåtsdiplomati - måhända, men sålänge blodsspillan kan undvikas så varför inte?





KlartSkepp! - - . .

Brittiska Slutsatser om obemannad ISR och marin landattackförmåga

Bloggen "Think Defence" kommenterar britternas erfarenheter från Libyen-operationerna.
Behovet av maritim landattackförmåga och obemannade system presenteras på ett uttömmande sätt. Saabs "Skeldar" UAV omnämns bland annat.
Klart Skepp! - - . .