onsdag 29 juni 2011

Fransmännen utrustar rebellerna

SVD

Klart Skepp! - - . .

Ny rysk "Stealt-korvett"

Kommer visas på IMDS. Ta en titt på fördäck, runt bryggan och mastarrangemanget där otaliga detaljer sticker ut och kommer att ge ett gott eko på radar.

Klart Skepp! - - . .

måndag 27 juni 2011

Första skarpa skottet med NSM

Den norska NSM-roboten avfyras skarpt Länk.

Klart Skepp! - - . .

Det aggresiva amerikanska tillbakadragandet i Afghanistan

...oroar amerikanska militära befälhavare Defence Talk. 33 000 amerikanska trupper dras tillbaka under slutet av sommaren 2012. Jag tror att det är hög tid att börja förbereda det svenska folket på ett svenskt militärt tillbakadragande. Ett sätt är att skifta över till ett mer civilt engagemang. Retoriken behöver förändras. Tyvärr kommer vi inte heller denna gång att kunna stanna de femtio-sextio år som kanske hade behövts. Denna insats har klätts som ett lovvärt humanitärt initiativ, men realpolitiskt har syftet varit att visa solidaritet med amerikanerna. Ledsen för denna spekulation, men jag tror inte att politiken bakom denna insats är noblare än så. Nu gäller det att grunda politiskt för denna vändning.

Klart Skepp! - - . .

Finland skär 2 mrd i sin försvarsbudget

Finland som normalt sett har ett mycket starkt motstånd mot försvarsnedskärningar, minskar försvarsbudgeten med 2 mrd. Detta skriver Tolgfors på sin blogg. vidare kommenterar han att Sverige tillsammans med ett fåtal andra länder är de som inte skär i försvarsutgifterna. Jag skulle vilja instämma med andra försvarsbloggare och säga att det beror på att det inte finns något mer att skära i. Vi är underkritiska i volym. Vi bör med våra starka finanser bidra till regionens försvarsförmåga. Allt för länge har Sverige åkt snålskjuts på andra.

Sidokommentar: Anmärkningsvärt att Tolgfors nämner Norge och JSF i sitt inlägg.

Klart Skepp! - - . .

Ouch - Detta måste svida

Daily Mail - Brittiska hangarfartygspiloter tvingas tala franska.

Klart Skepp! - - . .

fredag 24 juni 2011

Ship for Gaza - Round 2

SVD Israel laddar upp för att möta konvojen.
Man får hoppas att israelerna genomför en bättre aktion än förra gången. Den operationen var illa planerad och därför gick det som det gick.

Klart Skepp! - - . .

Generalen säger upp sig

SLs VD Göran Gunnarsson säger upp sig. För en del är han känd ifrån sin tidigare roll som En av generalerna i den sk. "Dödspatrullen" som åkte runt till förbanden inför FB04.
Han erkänns av vissa styrelseledarmöter i SL som en mycket bra chef.

Klart Skepp! - - . .

tisdag 21 juni 2011

Amerikanerna förhandlar med Talibanerna

Det som alla med en halv hjärna fattat tidigare är att amerikanerna, efter att ha genomfört sitt "Hunt-Kill"-uppdrag mot Usama bin Ladin, besannas nu. Amerikanerna förhandlar nu med Talibanerna vilket bekräftas av Gates Defence Talk.
Vad hände med "Förhandla aldrig med terrorister?".
Det börjar bli bråttom att politiskt förbereda ett hemtagande av svenska trupper. En pudel krävs där det förklaras för svenska folket att insatsen hade till huvudsyfte att visa solidaritet med amerikanerna - och inte något annat noblare syfte än så...tyvärr..
Sverige och europa har inte en chans att, utan USA, vidmakthålla en egen operation.

Klart Skepp! - - . .

Ökad friktion Taiwan - Kina

Situationen i Taiwan - Kina försämras. Källa.

Klart Skepp! - - . .

Mistral - Samtlig teknik exporteras

Att Mistralaffären signerades förra fredagen har inte undgått insatta i ärendet. Nu framkommer att Frankrike exporterar all den känsliga teknik som man tidigare tvistade om. RIA.

Klart Skepp! - - . .

måndag 13 juni 2011

Dyrt att muta - nu även för fransmännen

Defense Aerospace rapporterar att Thales har beslutat sig för att betala böter efter att ha mutat igenom en försäljning av Lafayette-korvetter till Taiwan under 1990-talet.

Klart Skepp! - - . .

Amerikansk ubåtsräddningsfarkost dockar med rysk ubåt.

För första gången i historien dockar en amerikansk ubåt med en rysk. Det är tydligen lättare (sekretessmässigt alltså) att dock en amerikansk rymdfärja med en rysk rymdstation.

Klart Skepp! - - . .

Australien dementerar att de inte har en enda operativ ubåt

Defense Aerospace.

Klart Skepp! - - . .

Kockums verkar ha fått rätt

Amerikanska skeppsbyggare vill satsa på komposit - åtminstone i överbyggnaden. Tyvärr nämns inte Kockums alls i artikeln, men det är ett klassiskt amerikanskt symptom att aldrig referera till utländska ideer och aktörer. Se Aviation Week.

Klart Skepp! - - . .

fredag 10 juni 2011

Danskarna har slut på bomber

Defense News..

Klart Skepp! - - . .

Iranska ubåtar i Röda Havet

"Vi gingo ned till Röda Havet...", så inleds en känd (snaps)visa som inom kort kommer att ljuda runt svenska midsommarbord. Kanske kommer den att ljuda i Iranska ubåtar som nu flyttar fram sin politiska och militära arm ett snäpp ytterligare. Defence News. Klart Skepp! - - . .

BAE säljer resten av sitt innehav i Saab

BAE säljer resten av sitt innehav i Saab.Defence News.

Klart Skepp! - - . .

Sanningen hinner ifatt Norge

Oppositionen i Norge trycker på för att få fram transparenta siffror i F-35 affären. Defense News.Defense Industry Daily.

Klart Skepp! - - . .

söndag 5 juni 2011

Marin paradigm

I denna artikel beskrivs på ett intressant sätt vad som skulle kunna innebära en paradigm för sjöstridskrafterna.

Användningen av obemannade system möjliggör lätta hangarfartyg.

Detta skulle kunna vara något för den svenska marinen också. Jag vet, jag vet... det är en gammal sanning jag nu försöker ta kål på, men tänk efter - det vore ingen dum ide. Det

Personligen tror jag att de obemannade systemen, inom kort, kommer att tvinga oss tänka om. Förändring går trögt eftersom det är så mycket kultur och "såhär har vi alltid gjort" som sitter i väggarna. Dessutom kommer vi i så fall att få se allt färre fartygschefer - och så kan vi ju inte ha det eller....?

Klart Skepp! - - . .

Gripen i "Swing-role"

SVD.

ursäkta om jag rapporterar fullkomliga självklarheter, men jag har varit bortrest ett tag.

Klart Skepp! - - . .

NATO-helikoptrar över Libyen

BBC och SVD mfl rapporterar om brittiska och franska attackhelikoptrar över Libyen. Det indikeras i SVD-artikeln att syftet är att reducera risken för vådabekämpning av rebeller och civila.

Den med någon typ av militärtaktisk skolning vet att det gäller att befinna sig nära fientliga markförband (eller som i Khadaffis fall om man inte bryr sig om internationella konventioner - gruppera nära civilbefolkning, skolor, sjukhus etc) för att minska risken för bekämpning från flyg, artilleri mm.

Vi får se hur detta faller ut.
Nu gäller det också att ge Khadaffi en bakväg samt att söndra i generalsstaben.

Klart Skepp! - - . .

Make cakes - Not war

Ledsen för låg aktivitet på sistone, men har varit på tjänsteresa med liten möjlighet till att uppdatera bloggen.
Tänkte börja med lite humor. MI6 har i operation "Cupcake" bytt ut bombrecept på internet mot ett kakrecept. Humor på hög nivå :-). SVD.

Klart Skepp! - - . .